"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Όποιος κατουράει στη θάλασσα, θα το βρει στ' αλάτι (Είναι κάπως αστείο να κυβερνάς και να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ)

 Aπό τον aNameToCome 


Ενώ το σίριαλ της αέναης διαπραγμάτευσης συνεχίζεται και η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης όλο και απομακρύνεται, το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα βαθαίνει και τα αρώματα της επερχόμενης άνοιξης δεν μοιάζουν αρκετά για να καλύψουν την οσμή σήψης που κυριαρχεί στην επικράτεια.  


Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πια οι καταστροφές στα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό, των τραμ και των λεωφορείων από αγνώστους που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα εκφραστικά ονόματα για τους εαυτούς τους όπως «Πυρήνες Λυσσασμένων Λαθρεπιβατών» και γράφουν προκηρύξεις με οίστρο εφήβου που έχει γαλουχηθεί από γονείς που παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια και έχουν αυθαίρετο στη Λούτσα. Με ρόπαλα και καδρόνια μπουκάρουν σε οχήματα και σταθμούς μέρα μεσημέρι και κάνουν αυτό που έμαθαν από την κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν, δηλαδή ό,τι τους καπνίσει ιδεολογικοποιώντας το τζαμπατζιλίκι που μάλλον τείνει να γίνει το εθνικό μας σπορ. Το ότι αυτά τα μηχανήματα θα ξαναγοραστούν με τους φόρους των εργαζομένων που δήθεν εξυπηρετούν οι επαναστάτες, δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Αυτοί ξεχαρμάνιασαν, έκαναν το επαναστατικό τους, αυτιστικό καθήκον και τώρα μπορούν να πάνε για μια μπύρα στην πλατεία. Το μεροκάματο βγήκε.  


Και βρισκόμαστε τώρα στο τραγελαφικό σημείο να ακούμε υπουργούς που κατέλαβαν το θώκο τους σαλπίζοντας την ανυπακοή σε νόμους και κανόνες και εθίζοντας τους ψηφοφόρους στη νοοτροπία «Δεν Πληρώνω», να λένε ότι αυτοί που σπάνε την δημόσια περιουσία δεν είναι γνήσιοι επαναστάτες (όπως οι ίδιοι φυσικά) αλλά η μαφία ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι, η μαφία που διακινεί πλαστά εισιτήρια, ομάδες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, μόνο την Αλ Κάιντα δε ενέπλεξε η υπουργάρα Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.  


Και για να γίνει πιο κωμικό το όλο πράγμα, ο ίδιος υπουργός προανήγγειλε ότι πλέον τους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ θα φυλάει η Αστυνομία! Βλέπεις για τον ΣΥΡΙΖΑ το να μην πληρώνει κανείς φόρους, εισφορές, εισιτήριο όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θεωρούταν επαναστατική πράξη ενώ τώρα που κυβερνά ο ίδιος, το να μην πληρώνεις είναι προδοτικό. Κι έτσι, η κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε αφαίρεσε τα κάγκελα του Συντάγματος, τώρα θα βάλει την αστυνομία να φυλάει τα ακυρωτικά μηχανήματα. 


Δεν είναι όμως μόνο αυτό το φαινόμενο που δείχνει την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε επίσης και το φαινόμενο της αναρχικής ομάδας συνταξιούχων με το όνομα Ρουβίκωνας, οι οποίοι σαν σύγχρονοι μασκοφόροι εκδικητές αλλά στο πιο χοληστερίνη, επεμβαίνουν όπου γουστάρουν καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για να προπαγανδίσουν την ιδεολογία τους την οποία ούτε οι ίδιοι δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει. 

Πριν από λίγο λοιπόν, έκαναν ντου στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ με τις γνωστές τους βαριοπούλες και αφού έσπασαν τις τζαμαρίες και πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτηρίου, ανάρτησαν την προκήρυξη τους στο γνωστό portal του αντιεξουσιαστικού χώρου στην οποία αναφέρονται στην πιθανότητα να ανατεθούν οι εισπράξεις των οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε εισπρακτικές εταιρείες και απειλούν ανοιχτά, ενώ υπόσχονται «ζούγκλα». Λίγες μέρες πριν, τα ίδια άτομα είχαν κάνει παρόμοια ενέργεια σε κεντρικό καφέ Mikel ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν επιθέσεις σε τυροπιτάδικα, σελεπιτζίδικα και ίσως και ρακομελάδικα αν και εκφράζονται φόβοι ότι εκεί ίσως τραυματιστούν πολύ σύντροφοι τους, θαμώνες. 


Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και...
 τις πρόσφατες ενέργειες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να εκκενώσει χώρους καταλήψεων αντιεξουσιαστών και το σχετικό μπάχαλο που ακολούθησε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να προσπαθούν να ισορροπήσουν άγαρμπα μεταξύ επαναστάτη και εξουσιαστή, η κατάσταση είναι πλέον φαιδρή. 


Ο Τόσκας προαλείφεται για επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστούν αρκετοί στο μέλλον αν υποθέσουμε ότι το κράτος θα προσπαθήσει να λειτουργεί υποτυπωδώς.  


Τι μπορείς να κάνεις όταν πρέπει να παραστήσεις την κυβέρνηση ενώ στην πραγματικότητα είσαι ένα συνονθύλευμα τυχάρπαστων χαβαλέδων;  


Τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις βασίσει την πολιτική σου καριέρα στο να χαϊδεύεις αυτιά και τώρα χρειάζεται να τραβήξεις κάποια;  


Πως μπορείς να πείσεις ένα λαό να τηρήσει μια στοιχειωδώς υπεύθυνη στάση όταν εσύ είσαι δομικά, συνειδητά ανεύθυνος; 


Γίνεται να είσαι όπως λέει και ο ποιητής σαν τον Μυρτία το Σύρο σπουδαστή στην Αλεξάνδρεια, εν μέρει εθνικός, κ' εν μέρει χριστιανίζων; 


Δύσκολα ερωτήματα που απλώς επαληθεύουν την σοφή παροιμία του τίτλου μας και υπόσχονται σε όλους εμάς ένα λαμπρό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: