"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Σοκ ήταν και πέρασε;



Τ​​ο καλοκαίρι του 2010, δηλαδή στις απαρχές του μνημονίου, κορυφαίος υπουργός του κ. Γιώργου Παπανδρέου ρωτήθηκε τι είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο την κυβέρνηση. «Να εμφανιστεί κάπου ένα σκάνδαλο ή, έστω, κάτι που μοιάζει με σκάνδαλο. Δεν θα μας σώσει τίποτε», απάντησε χωρίς δισταγμό.


Τότε ήταν η εποχή που ένας υφυπουργός παραιτήθηκε διότι ασχολήθηκε με αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών και στρατιωτικών και το ίδιο έκανε και η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού διότι είχε προσλάβει ένα συνεργάτη της ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.  


Τότε είχε γίνει μεγάλο θέμα όταν ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να πάει στη σύνοδο του ΔΝΤ, όπου συζητιόταν το ελληνικό θέμα. 


Ηταν επίσης η εποχή που οι αγανακτισμένοι της ποικιλόχρωμης αντιπολίτευσης δεν ανέχονταν να πληρώνονται ούτε πραγματικές υπερωρίες στα γραφεία των υπουργών. Ακόμη και αυτό ήταν σκάνδαλο σε μια χώρα που χρεοκοπούσε και επρόκειτο να λάβει μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων των πολιτών.


 Προσοχή: τα μέτρα δεν είχαν ληφθεί ακόμη, αλλά επρόκειτο...


Από τότε κύλησε πολύ νερό στον μύλο της αγανάκτησης.  


Ολοι οι θαμώνες της Πλατείας –από τη Ν.Δ. του κ. Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα– πήραν κυβερνητικά πόστα και το σοκ ξεπεράστηκε. 


 Οι υπερωρίες συνέχισαν να δίδονται σε όλα τα υπουργεία δίχως να ενοχλείται κανείς· ούτε καν όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν 532 ώρες υπερωρίες σε 15 άτομα διορισμένα ή αποσπασμένα στο γραφείο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νικολάου Μαυραγάνη, ο οποίος ήταν χωρίς αρμοδιότητες και δεν είχε έργο. «Θα εργάζονταν, δηλαδή, απογεύματα, νύχτες, Σαββατοκύριακα, αλλά και στις αργίες των Χριστουγέννων, για να υποστηρίξουν το έργο ενός υφυπουργού στον οποίο δεν έχει ανατεθεί κανένα έργο!», ρωτούσαν οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Κώστας Μπαργιώτας.


Και ενώ είχε ξεσηκωθεί (δικαίως) μεγάλος κουρνιαχτός όταν η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε διορίσει μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις διοικήσεις των νοσοκομείων, τώρα περνάει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι οι κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης καρατόμησαν 59 διοικητές νοσοκομείων για να τοποθετήσουν τους κομματικά αρεστούς. Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε τις αποφάσεις αυτές μη νόμιμες


Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να συγχωρεθεί σε στέλεχος δημόσιας επιχείρησης εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όταν μάλιστα ίδιος έχει προαγάγει τον εαυτό του κατά δύο διοικητικές βαθμίδες. Και όμως, ο κ. Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε στη Βουλή ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό» και οι επαναστάτες της άμεσης δημοκρατίας σιώπησαν. Ισως επειδή το κέρδος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, από την προαγωγή που έδωσε στον εαυτό του ήταν «μόνο 27.000 ευρώ». Το «Μόνον» το εκστόμισε ο υπουργός της Πρώτης Φοράς Αριστερά. 


Οσο για το κυβερνητικό αεροσκάφος, τι να πούμε; Ο πρωθυπουργός με την κομπανία του πάει επαναστατικές εκδρομές στην Κούβα και οι υπουργοί του το παίρνουν για να κάνουν δημόσιες σχέσεις στις ΗΠΑ.


Ολα δείχνουν ότι...

 το πολιτικό σύστημα απορρόφησε το σοκ της κρίσης κι επιχειρεί να κάνει τα πάντα όπως παλιά. 


Πιο φτωχικά βέβαια, από το 2006 που η κυβέρνηση Καραμανλή ξανάφτιαχνε την αγροφυλακή του 1993 με 10.000 προσλήψεις. Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόλις έκλεισαν δύο χρόνια στην εξουσία και πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τους επιτυχόντες του 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια: