"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΥΓΕΙΑ: Η περιβαλλοντική ρύπανση αιτία θανάτου 1,7 εκατ. παιδιών ετησίωςΤο ένα τέταρτο των παιδικών θανάτων, κάτω των πέντε ετών, παγκοσμίως οφείλεται σε ανθιυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, αποφαίνεται έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 


Αυτά τα ανθυγιεινά και μολυσμένα περιβάλλοντα μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας και να σκοτώσουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

 

«Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο - ιδιαίτερα για μικρά παιδιά», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο - Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος». Και εξήγησε ότι «τα όργανά τους και τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά».


Σύμφωνα με την έκθεση, η έκθεση ενός παιδιού σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται στη μήτρα, και να συνεχιστεί εάν το βρέφος ή το μικρό παιδί είναι εκτεθειμένο σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.

 

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού για εκδήλωση πνευμονίας, καθώς και τον δια βίου κίνδυνο πνευμονολογικών παθήσεων, όπως το άσθμα. Η ρύπανση του αέρα, επίσης, αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου», συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
 
Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι...
 σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης, ή σε μέρη όπου υπάρχει ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων, όπως ο άνθρακας ή η κοπριά, που χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογένειας για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, τα παιδιά εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας. Τα παιδιά εκτίθενται επίσης και σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφίμων, και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους.
 

Η Μαρία Νέιρα, ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας, πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών.
 

«Η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη υγείας», είπε.Δεν υπάρχουν σχόλια: