"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: ΣτΕ - Κυβέρνηση σημειώσατε σταθερά "1" - Καρέ του ΦΙΑΣΚΟΥ για τους κυβερνητικούς τσαρλατάνους

Ζήτημα θεσμικής προσαρμογής στα συνταγματικώς ανεκτά όρια των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και δικαιωμάτων πολλών κατηγοριών πολιτών, τίθεται μετά το πρωτοφανές μπαράζ δικαστικών αποφάσεων των τελευταίων 24ώρων με τις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (ΣτΕ) κήρυξε αντισυνταγματικές 4 κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές.  
 
Το ζήτημα είναι μείζων καθώς προφανώς η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να επανατοποθετήσει  τα όρια παρέμβασής της και να προσαρμόσει τη διοίκησή της απέναντι στα δικαιώματα των πολιτών. 


Οι δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αφορούν ακραιφνώς πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ενώ οι άλλες δυο αφορούν επιλογές της που ακολούθησαν την πεπατημένη προηγούμενων ανάλογων αποφάσεων και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 
- Η πρώτη απόφαση αφορά την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου Μπαλτά – Κουράκη του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων . Η απόφαση ουσιαστικά ξηλώνει τους διευθυντές σχολείων και εργαστηριακών κέντρων που επελέγησαν με βάση τις διαδικασίες του νόμου Μπαλτά - Κουράκη του 2015.  Η Ολομέλεια του δικαστηρίου δικαίωσε την Πανελλήνια  Ένωση  Διευθυντών  Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων αφού έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές  "της ισότητας, της αξιοκρατίας και   της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας"
 
- Η δεύτερη αφορά τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, που έγιναν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη  το 2015. Από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές οι οποίοι αξιολογήθηκαν τότε , οι 59 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίας ώστε να  διεκδικήσουν  τους μισθούς που έχασαν από την ημέρα του "ξηλώματός" τους μέχρι τη συμπλήρωση της τριετούς θητείας που προβλέπει ο νόμος. Αυτό – που δεν το σκέφτηκαν προφανώς οι αρμόδιοι – σημαίνει αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ που θα βαρύνουν το δημόσιο ταμείο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές  τις προσφυγές 10 αποπεμφθέντων  και προφανώς θα δικαιώσει και τους υπόλοιπους.
 
- Η τρίτη αφορά νέα απόφαση της 7μελούς , αυξημένου κύρους, σύνθεσης του Β' Τμήματος του ΣτΕ οδηγεί προς τη... λήθη της παραγραφής τις περίφημες "λίστες" καταθετών εξωτερικού απο τις οποίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν προϋπολογίσει κατά καιρούς την εισροή εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η νέα απόφαση του δικαστηρίου κρίνει , όπως και οι προηγούμενες, τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή της απόφαση είναι πως στέλνει στην υπόθεση στην ολομέλεια, η οποία πλέον  θα κρίνει τελεσίδικα και χωρίς επιστροφή το θέμα.Εν προκειμένω την αντισυνταγματική - κατά το δικαστήριο - πρακτική των παρατάσεων παραγραφής είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
- Η τέταρτη αφορά...
  έναν περίπου αναμενόμενο μποναμά τον θα κληθεί να σηκώσει σύντομα το δημόσιο ταμείο και αφορά τα αναδρομικά 2 ετών  ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, αστυνομικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών κλπ) τα οποία περιέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά με  δυο νόμους του 2014 κατά 50%.
 

Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν για να αποφύγει το δημόσιο ταμείο την υποχρέωση ολοκληρωτικής εξόφλησης των χρημάτων που είχαν παρακρατηθεί από μισθούς και συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια με βάση τις περικοπές του μνημονίου 2, το 2012. Οι μειώσεις αυτές όμως για το σύνολο των ειδικών μισθολογίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια και η κυβέρνηση Σαμαρά για να αποφύγει να επιστρέψει τα χρήματα που – κατά τα δικαστήρια - είχαν παρακρατηθεί παράνομα , νομοθέτησε το "κούρεμά τους". Τώρα όμως έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Για την υπόθεση (η απόφαση εκδόθηκε από το Α’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου)  η Ολομέλεια του δικαστηρίου , θα προχωρήσει σε πιλοτική δίκη για ένα θέμα που σχετίζεται με το ύψος των συντάξεων ευρείας κατηγορίας δικαιούχων και το οποίο μπορεί να έχει "προφανείς και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις", καθώς μεν η υπόθεση αφορά καταρχήν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά τυχόν επιβεβαίωση της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων ίσως ανοίξει τον δρόμο και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και κυρίως ενστόλων για αντίστοιχες διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: