"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΕΞΙΟΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΣΜΟΣ: Το ακατανόητο «παρών» της ΝΔ



Η συζήτηση στη Βουλή για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ένα επικοινωνιακό Βατερλό για την αντιπολίτευση και ιδίως για τη ΝΔ.  


Η οποία ξεκίνησε από το «ναι» και στην πορεία κατέληξε στο «παρών». Μια επιλογή ακατανόητη.


Αν η κυβέρνηση «παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί οι βουλευτές του κόμματός του δεν είπαν ένα ηχηρό «όχι»; 


Πώς γίνεται να καταγγέλλουν τα «πολιτικάντικα παιχνίδια» του Πρωθυπουργού και να μην τολμούν να τα απορρίψουν στην πράξη; Φοβήθηκαν μήπως τους πουν ότι λένε «ό,τι λέει και ο Σόιμπλε»; Μα τους το έχουν πει προκαταβολικά.



Είναι φανερό ότι η ΝΔ κατέφυγε στον δικό της πολιτικαντισμό. Δεν ήθελε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση ψηφίζοντας «Ναι». Αλλά ούτε να πάει κόντρα στην πολυπληθή ομάδα του πληθυσμού που θα πάρει το επίδομα, ψηφίζοντας «Οχι». Ετσι προέκυψε το μεσοβέζικο «Παρών».


Όμως, τα υπεύθυνα κόμματα- και δη αυτά που έχουν ασκήσει και φιλοδοξούν να ασκήσουν ξανά εξουσία- δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τέτοιες επιλογές. Αν η παροχή αυτή δεν έπρεπε να γίνει, γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της, αν αποτελεί μια τυχοδιωκτική και ψηφοθηρική απόφαση, ένα υπεύθυνο κόμμα δεν πρέπει να διστάζει να την καταψηφίσει, λέγοντας την αλήθεια, όπως εκείνο την καταλαβαίνει.


Ετσι όπως άκουγα έναν έναν (και μια μια) τους βουλευτές της ΝΔ να λένε «παρών», αναρωτήθηκα τι σημαίνει αυτή η λέξη


Να πάρουν το επίδομα ή χαμηλοσυνταξιούχοι ή να μην το πάρουν; 


Αν το πάρουν, μπορεί «να τιναχθεί η διαπραγμάτευση στον αέρα»; 


Η ΝΔ απάντησε «παρών». Και όποιος καταλάβει, κατάλαβε.


Με τη στάση της αυτή η ΝΔ πέτυχε τρία αρνητικά μαζί:


1.Δεν καταψήφισε μια «τυχοδιωτική», όπως τη χαρακτήρισαν, επιλογή του κ. Τσίπρα, που μπορεί να βλάψει τη χώρα.


2.Δυσαρέστησε τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν το επίδομα, αφού δεν ψήφισε υπέρ.


3.Δυσαρέστησε άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων, οι οποίες θεωρούν την παροχή αυτού του επιδόματος κοινωνικά άδικη, αφού δεν δόθηκε και σε άλλες, ίσως περισσότερο χειμαζόμενες, ομάδες του πληθυσμού(πχ άνεργοι, νέοι εργαζόμενοι με αμοιβές κατώτερες και από την κατώτερη σύνταξη).


Εν κατακλείδι: η ΝΔ επιχείρησε να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Να δούμε ποιο από τα δύο θα σπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: