"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΟ ΞΩΛΟΧΑΝΕΙΟ:Η ΔΕΗ του Σκουρλέτη

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ


Η ΔΕΗ δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ (με κορυφαίο του χορού τον εμβληματικό Φωτόπουλο), επειδή, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή της, «δεν θεωρεί ότι...». 


Από την απότομη σύγχυση που μου προκάλεσε η επιλογή του ρήματος, δεν συγκράτησα ακριβώς τις λέξεις που ακολούθησαν. Το πνεύμα τους, πάντως, ήταν ότι η ΔΕΗ δεν επλήγη από τις πράξεις για τις οποίες δικάζονται οι συνδικαλιστές.


Είναι πραγματικά ντροπιαστικό για τη διοίκηση της ΔΕΗ να προτάσσει τι «θεωρεί», όταν η Δικαιοσύνη, ο μόνος αρμόδιος θεσμός σε μια δημοκρατία για να κρίνει εγκύρως εάν κάποιοι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή όχι, έχει παραπέμψει σε δίκη τους συνδικαλιστές με κατηγορίες μέχρι και σε βαθμό κακουργήματος


Δεν έχει σημασία αν τελικά η ευμενής ουδετερότητα της ΔΕΗ στη δίκη δεν επηρεάζει τη βαρύτητα των κατηγοριών.  


Είναι απλώς ανοίκειο ότι η ΔΕΗ αρνείται να υπερασπιστεί και το άμεσο συμφέρον της ως εταιρείας και το δημόσιο συμφέρον. Τέτοιος αμοραλισμός σε βάζει στον πειρασμό να τον χαρακτηρίσεις γαϊδουρινό. 


Προφανώς, αυτή είναι η ΔΕΗ του Σκουρλέτη και του περίφημου ηθικού πλεονεκτήματος της παρέας του. Αυτή είναι η ΔΕΗ για την οποία διάβαζα, τις προάλλες, ότι χάνει 500 πελάτες την ημέρα εξαιτίας του ανταγωνισμού – και της αξίζει να τους χάνει.
Με αυτό το ηθικό υπόδειγμα της ΔΕΗ, πόσο αστείο ακούγεται να βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου και να καλεί τους επενδυτές να μας προτιμήσουν. Σκοπίμως χρησιμοποιώ ένα ρήμα λίγο girly και καθωσπρέπει, διότι ταιριάζει με το ντροπαλό, ήπιο ύφος του κ. καθηγητή· ταιριάζει με τη διστακτική φωνή του, με την ελαφρώς ξενική προφορά του, λόγω της οποίας, αν δεν ήξερες ότι επρόκειτο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον έλεγες ώς και καλλιεργημένο εφοπλιστή παλαιάς οικογενείας που ασχολείται μόνο με τη συλλογή πινάκων και αποφεύγει «των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία». Ακόμη πιο αστείος –όχι όμως ότι ήταν και ιδιαιτέρως δύσκολο– ο υπουργός....
 Γ. Σταθάκης, καθώς αυτός παρουσίασε ειδικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές.

 
Το γεγονός είναι μία ακόμη απόδειξη της ζημίας που προκαλεί στη χώρα η παραμονή στην εξουσία μιας κυβέρνησης ενσυνειδήτως οπισθοδρομικής. 
Οσο και αν δεν μας αρέσει το ενδεχόμενο εκλογών, είναι απαραίτητο για το συμφέρον της χώρας να φύγουν αυτοί και, ει δυνατόν, τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: