"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ στο ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Να κάψουμε τον "Μικρό πρίγκιπα"



Νομίζω ότι διέλαθε της προσοχής του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, η επιρροή που ασκούν στα παιδιά διηγήματα και μυθιστορήματα της διεθνούς και ελληνικής λογοτεχνίας που κάνουνε εμμέσως πλύση εγκεφάλου μέσω της εντύπωσης στο υποσυνείδητό τους εικόνων και εννοιών όπως, πρίγκιπας, πριγκίπισσα, βασιλόπουλο και βασιλοπούλα. Και όχι μόνο αυτά. Υπάρχουν και εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως παραμύθια που περιλαμβάνουν τον... απαράδεκτο αυτό ταξικό προσανατολισμό. 


Αν αληθεύουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί του περίφημου  "Παιδαγωγικού Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού" και τα περί των νουθεσιών που θα απευθύνονται προς γονείς και μαθητές (όπως τα περί πριγκιπόπουλου κλπ...), τότε εισερχόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη παράνοια.


Ακόμη και ως σκέψη, ως draft, ως σενάριο αν υπάρχουν πράγματι όλα αυτά στην ατζέντα των ανθρώπων που χαράσσουν το μέλλον της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών στη χώρα, πρόκειται για ακραίες και φασιστικής νοοτροπίας ιδεοληψίες, που μόνο σε καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι μπορεί ακόμη να υφίστανται. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Αδύνατον!


Έχουμε ακούσει πολλά, από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την εξουσία, δια στόματος Μπαλτά αρχικά και Φίλη στη συνέχεια, τα οποία στοχεύουν τον χώρο της παιδείας ως ιδανικό πεδίο για την εμπέδωση μίας νοοτροπίας ισοπεδωτισμού. 


Από την υπόθεση της "αριστείας", μέχρι το ανάθεμα για την ιδιωτική εκπαίδευση (σχολική και φροντιστηριακή)  και την αποδόμηση της δημόσιας (υπόθεση ολοήμερων κλπ). Από την προσπάθεια να εξαφανιστεί η ανταγωνιστικότητα και τα κίνητρα ανέλιξης και προόδου και την πρόθεση καθυπόταξης των προτερημάτων και των ικανοτήτων σε ένα "οριζόντιο" σύνολο, μέχρι την δαιμονοποίηση και την προσπάθεια ξεριζώματος της εθνικής συνείδησης και του θρησκευτικού συναισθήματος. 


Όμως κάπου το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη λογική του: 
λέμε και καμιά μ... για να περνά η ώρα! Ούτε ως τρικ επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού.  


Και αν δεν σταματήσει ο κατήφορος, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, κάποια στιγμή θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με νοοτροπίες που αρχίζουν και θυμίζουν άλλες εποχές, τότε που κάποιοι έκαιγαν τα "δαιμονικά" ή αντεθνικά βιβλία... Από τον Μεσαίωνα μέχρι το 1933...  


Γιατί λοιπόν να μην τα κάψουμε τα βιβλία με... φιλοβασιλικό περιεχόμενο;  

Και πρώτο να ρίξουμε στη φωτιά τον "Μικρό πρίγκιπα" που έχει και πολλούς συμβολισμούς και αλληγορίες.  


Επίσης, να γίνει αυστηρή προειδοποίηση προς παππούδες και γιαγιάδες για κυρώσεις που θα επιφέρει η αναφορά των απαγορευμένων λέξεων στα παραμύθια που λένε στα εγγόνια τους. 
Όλο πρίγκιπες και βασιλοπούλες; Χάθηκαν οι εργάτες, οι αγρότες, οι καλοί συνδικαλιστές; 


Επειδή λογικά ουδείς επιθυμεί να προκαλεί τέτοιους συνειρμούς και πολύ περισσότερο σε χώρες όπου επικρατεί η δημοκρατία, δεν θα ήταν άσχημα να τους μαζέψει ο πρωθυπουργός  (που δεν θέλω να πιστέψω ότι  συμφωνεί πλέον με αυτές τις ακραίες ιδεοληψίες...)  όλους αυτούς που με τους σχεδιασμούς ή τις ενέργειές τους, προσβάλλουν όχι μόνο το δημοκρατικό αίσθημα, αλλά ακόμα και την κοινή λογική. Ο δρόμος που ακολουθούν πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι ιδιαίτερα ολισθηρός, η συνειδητή επιλογή της καλλιέργειας ταξικών διαχωρισμών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πλέον έχουν αρχίσει να μην τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: