"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΡΕΧΙΤ - Ε.E.: Εμμεσες και άμεσες συνέπειες του Brexit στην ελληνική οικονομία

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ


Οι έμμεσες συνέπειες του Brexit στην ελληνική οικονομία είναι εκείνες που προβληματίζουν περισσότερο, παρά οι άμεσες.


Στη δεύτερη κατηγορία θα βρεθούν σίγουρα οι επιπτώσεις στις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Βρετανία, η αύξηση της συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. και η πίεση που θα δεχθούν οι αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο.


Επίσης, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί αν θα αλλάξει είναι το καθεστώς με το οποίο λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Ως μέλος της Ε.Ε., τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν χαμηλά δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες – μέλη της Ενωσης και μένει να αποδειχθεί αν από εδώ και πέρα τα κράτη της Ε.Ε θα θεωρηθούν «τρίτες χώρες», με συνέπεια τα δίδακτρα να εκτοξευθούν.


Ωστόσο, οικονομολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμούς τους για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και αν θα επηρεαστεί κάπως η στάση των δανειστών της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου. Αν δηλαδή...

 η απόφαση ενός λαού να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα φοβίσει τους δανειστές της Ελλάδας και θα τους οδηγήσει σε παραχωρήσεις έναντι της εφαρμογής των μνημονιακών δράσεων.


Αν, από την άλλη, αποδειχθεί διαχειρίσιμη η έξοδος της Βρετανίας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «παράδειγμα» και «απειλή» για το τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόσει πιστά το μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: