"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Οι οπαδοί του Brexit θυμίζουν τους αρχιτσαρλατάνους ΤσίπροΒαρουφάκηδες περισσότερο κι απ τον τσαρλατάνο Ντόναλντ Τραμπ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Πολλοί έχουν παρομοιάσει τους κύριους θιασώτες του Brexit με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Ο πιο ταιριαστός παραλληλισμός είναι με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ έχουν δώσει τρελές υποσχέσεις, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ακριβώς όπως έκανε ο Τσίπρας πριν εκλεγεί πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Θα αφυπνιστούν με εξίσου απότομο τρόπο εάν κερδίσουν το δημοψήφισμα.

 

Ο Τσίπρας εξαπάτησε τους Ελληνες ψηφοφόρους λέγοντας ότι η εκλογή του θα οδηγούσε στο τέλος της λιτότητας και σε διαγραφή του χρέους. Ελεγε ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι θα έκαναν αυτό που ήθελε η κυβέρνησή του επειδή αν η Ελλάδα έσκαγε, θα διαλυόταν η Ευρωζώνη.

 
Ο Τσίπρας διόρισε ως υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη, έναν οικονομολόγο που ειδικευόταν στη θεωρία των παιγνίων. Η θεωρία του Βαρουφάκη, όμως, είχε ένα μειονέκτημα. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είχαν λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι το ευρώ θα επιβίωνε μιας ελληνικής εξόδου. Ενώ ο Βαρουφάκης επέμενε στη σκληρή στάση του, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούσαν ότι το Grexit θα ήταν καλή ιδέα. Η στάση τους ήταν: «Τιναχθείτε στον αέρα εάν πραγματικά πρέπει!».
 

Με τα αποθεματικά της χώρας επικίνδυνα χαμηλά, ο Τσίπρας έπρεπε να είχε κάνει αμέσως τη στροφή. Αυτό όμως ήταν αδύνατο με αυτά που είχε υποσχεθεί. Μόνο όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου έκανε πίσω και ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε.
 
Ας εξετάσουμε τώρα τους θιασώτες του Brexit: 

Εχουν πει στους ψηφοφόρους ότι θα εξασφαλίσουν μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν φύγουμε. 


Λένε ότι η Γερμανία θα θέλει πάση θυσία να συνεχίσει να μας πουλάει BMW, οπότε θα μας δώσει αυτό που θα ζητήσουμε.
 

Ο Γκόουβ, μάλιστα, έχει προτείνει μία εκδοχή της σκληρής τακτικής του Βαρουφάκη. Γράφοντας στους Times, ο πρόεδρος του Vote Leave έχει ταχθεί υπέρ του εκβιασμού εις βάρος της Ε.Ε.: «Οι άλλες χώρες θα ξέρουν ότι μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία που να μας ικανοποιεί, θα διατηρούμε το δικαίωμα του βέτο επί των σχεδίων τους. Αυτό μας δίνει όλα τα χαρτιά».
 

Η θεωρία του Γκόουβ είναι και αυτή προβληματική: οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. καλύπτουν το 13% του βρετανικού ΑΕΠ, ενώ οι δικές τους εξαγωγές προς εμάς δεν ξεπερνούν το 3% του δικού τους ΑΕΠ. Αν το παίξουμε σκληροί, οι Γερμανία και οι υπόλοιποι θα δεχθούν το χτύπημα και θα περιμένουν, αφήνοντάς μας να αγωνιούμε.
 

Η Βρετανία, φυσικά, δεν βρίσκεται σε εξίσου απελπιστική κατάσταση όσο η Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχουν και πολλά επί των οποίων μπορούμε να ασκήσουμε βέτο, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά. Θα έπρεπε επίσης να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διαφορετικά οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να αναστείλουν το δικαίωμα ψήφου μας.
 

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Τζόνσον ή όποιος ήταν πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει ταχέως στροφή 180 μοιρών. Αλλά θα ήταν αδύνατο να εξηγήσει τη στροφή αυτή στους ψηφοφόρους, στους οποίους το στρατόπεδο του Leave έχει υποσχεθεί ότι θα έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αρα, αντ’ αυτού, θα εμπλεκόμασταν στη μητέρα των συγκρουσιακών διαζυγίων. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε την οικονομία μας και θα υπονόμευε την επιρροή μας για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: