"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Ε.Ε.: Διαλύοντας 3 μύθους του Brexit

Πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της κυβέρνησης Μπλερ


Τρεις μύθοι για το δημοψήφισμα του Brexit που καταρρίπτονται:


1) Το Brexit δεν μπορεί να συμβεί. 


Είναι πολύ πιθανό να γίνει. Οι Βρετανοί έχουν πειστεί ότι η ΕΕ είναι ένα αντιδημοκρατικό κτήνος που θέλει να καταστρέψει την εθνική ταυτότητα και την κυριαρχία. Επί 15 χρόνια ο Κάμερον ενθάρρυνε τον ευρωσκεπτικισμό και τον έκανε την κυρίαρχη ιδεολογία του συντηρητικού κόμματός του. Τώρα ο ίδιος μετατράπηκε από τον ευρωσκεπτικιστή Σαούλ στον φιλοευρωπαίο Παύλο. Το κόμμα είναι διχασμένο. Ο ευρωσκεπτικιστής Φρανκενστάιν των Συντηρητικών καταβροχθίζει τους δημιουργούς του.


2) Οι διαπραγματεύσεις για ένα μέλλον εκτός ΕΕ δεν θα είναι ιδιαίτερα επίπονες


Αυτό είναι μάλλον απίθανο. Οι βρετανικές τράπεζες και εταιρείες θα χάσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά. Οι Βρετανοί πολίτες θα χάσουν την ευρωπαϊκή τους υπηκοότητα και τα δικαιώματά τους για ελεύθερες μετακινήσεις και εργασία σε χώρες της ΕΕ. Η Γαλλία θα κλείσει τα σύνορα στο Καλέ. Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο δεν θα διστάσουν να είναι σκληροί με τη Βρετανία. Θα θέλουν να αποφύγουν τη μετάδοση και να αποθαρρύνουν όσους πολιτικούς σε άλλες χώρες θελήσουν να λάβουν ειδική μεταχείριση με δημοψήφισμα εντός ή εκτός ΕΕ.



3) Το δημοψήφισμα θα δώσει μια οριστική απάντηση στην ερώτηση της Ευρώπης για πάντα. 


Εάν κερδίσει η πλευρά του «Εκτός» και η Βρετανία αποχωρήσει, θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χαοτικά και θα επικρατήσει σύγχυση. Πολλοί Βρετανοί θα αρνηθούν να δεχθούν την απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη. 


Εάν η Βρετανία παραμείνει, αυτοί που ήταν υπέρ της εξόδου θα είναι πικραμένοι και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο. Θα περιμένουν μέχρι την επόμενη συνθήκη της ΕΕ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα.  


Είτε η Βρετανία ψηφίσει εκτός είτε εντός , οι δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη θα αρχίσουν να επιταχύνουν τη δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: