"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Ε.Ε.: Τι θα συμβεί αν η Βρετανία ψηφίσει εξοδο από την Ε.Ε.

Των PATRICK WINTOUR και  JENNIFER RANKIN / THE GUARDIAN


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 24 Ιουνίου θα γνωρίζουμε αν οι Βρετανοί αψήφησαν τους ειδικούς και τους δημοσκόπους και ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 


Αν συμβεί αυτό, ένας συντετριμμένος Ντέιβιντ Κάμερον, με την ηγεσία του ήδη αμφίβολη, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δηλώσει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 ότι θα σεβαστεί την εντολή του βρετανικού λαού.


Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθούν τάχιστα ώστε να εφαρμόσουν τα επτασφράγιστα, μέχρι εκείνη την ώρα, σχέδια μάχης για να αποτρέψουν την επικράτηση χάους στις αγορές


Η εμβρόντητη πολιτική τάξη της Ευρώπης θα βρεθεί στο μέσον ενός διαζυγίου δίχως προηγούμενο, ατάκτου, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που το κάνει σε κάθε κρίση και θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πιθανότατα για το επόμενο Σαββατοκύριακο.


Καθώς θα προχωράει το πρωινό της Παρασκευής πολύ γρήγορα, θα καταστεί σαφές ότι αν και η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους–μέλους περιγράφεται στα νομικά κείμενα, η πολιτική διάσταση, το χρονικό πλαίσιο και τα μικροπολιτικά κόλπα θα προκαλέσουν έντονη αβεβαιότητα και διαμάχες μεταξύ όσων είχαν υποστηρίξει την έξοδο από την Ε.Ε. και της Ενωσης της ίδιας. «Θα είναι προς το συμφέρον μας να ολοκληρώσουμε το διαζύγιο το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για τη διαπραγμάτευση νέων όρων τα πρώτα δύο χρόνια», λέει μια πηγή.



Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία διαζυγίου θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο προσεκτικά και αρνούνται ότι η Ε.Ε. θα είναι αυτή που κυρίως θα ορίσει τη νέα σχέση. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 25-26 Ιουνίου η συζήτηση θα αφορά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας. Στο άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας ορίζεται πως υπάρχει χρονικό περιθώριο δύο ετών ώστε να συμφωνηθούν οι όροι της αποχώρησης από την Ενωση. Θεωρητικά στη διάρκεια αυτών των δύο ετών η Βρετανία θα μπορούσε, π.χ. στην περίπτωση που η Ενωση προσφέρει πολύ άσχημους όρους αποχώρησης, να ζητήσει από το Κοινοβούλιό της τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Η συνθήκη της Λισσαβώνας δεν απαγορεύει ανάκληση της απόφασης για έξοδο από την Ε.Ε.


Στην πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα το πιθανότερο είναι ότι...

 η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη θα θελήσει να προχωρήσει σε μια κοινή διακήρυξη με την οποία θα υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα για συνέχιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, πιθανώς μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας ενοποίησης. 


Στις Βρυξέλλες θα υπάρξει η τάση για σκληρή μεταχείριση της Βρετανίας ώστε η έξοδος από την Ε.Ε. να μη θεωρηθεί ως επιλογή χωρίς κόστος


Τη δεύτερη εβδομάδα, ο Κάμερον είτε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί είτε θα πει ότι είναι υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί την έξοδο πιθανότατα παραμένοντας πρωθυπουργός λίγους μήνες ακόμη.  


Μέχρι το φθινόπωρο η Βρετανία θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει και επίσημα το άρθρο 50 και το Λονδίνο θα πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, αποφασίζοντας ποιες θα διατηρήσει στην εθνική νομοθεσία και ποιες όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: