"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Ε.Ε.: Ενα μάθημα Ιστορίας που πρέπει να διαβάσει το Λονδίνο πριν ψηφίσει Brexit!



Οι πόλεις δεν ακμάζουν για πάντα. Απλώς δείτε τη Βενετία τον 15ο αιώνα, τη Φιλαδέλφεια τον 18ο ή ακόμη τη Βιέννη τον 19ο.
 
Πρόκειται για ένα μάθημα το οποίο έχει λησμονηθεί, φοβούνται ορισμένοι Λονδρέζοι, αναφορικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση


 Καθώς οι τραπεζίτες όπου στηρίζεται ο πλούτος του Λονδίνου προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν, ο δήμαρχος της πόλης διαφωνεί: Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως άλλωστε και ο Ζακ Γκόλντσμιθ, ο οποίος φιλοδοξoύσε να τον διαδεχθεί.  


Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τη σημασία του Λονδίνου. Η οικονομία του έχει μέγεθος 650 δισ. δολάρια και αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του βρετανικού ΑΕΠ ενώ έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με την οικονομία της Αργεντινής ή της Πολωνίας. 


Το βασικό αντεπιχείρημα όσων υποστηρίζουν την αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ότι η επιτυχία του Λονδίνου ως οικονομικού και πνευματικού κέντρου είναι παγκόσμια και διαρκής ασχέτως των μεταβαλλόμενων συνθηκών.
 


«Είμαι βέβαιος ότι τα ίδια έλεγαν και οι Βενετσιάνοι τραπεζίτες», ανταπαντά ο Κρίστοφερ Κάμινγκς, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης TheCityUK, η οποία λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας.  


Οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ε.Ε. προειδοποιούν πως ενδεχόμενη έξοδος θα απειλούσε το επιχειρηματικό μοντέλο του Λονδίνου ποικιλοτρόπως. Κατ’ αρχάς, δεν είναι σαφές αν θα εξακολουθήσει να ισχύει η συνθήκη κατά την οποία οι τράπεζες μπορούν να επιχειρούν ανά την Ευρώπη με έδρα το Λονδίνο. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία αποτελεί περίπου το 17% της οικονομίας του Λονδίνου. Οι επικεφαλής των HSBC και ING έχουν προειδοποιήσει ότι θα μετέφεραν θέσεις εργασίας έξω από τη Βρετανία στην περίπτωση που επικρατήσουν οι υποστηρικτές του Brexit. Το Λονδίνο, συνεχίζουν οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε., όντας πλέον εκτός της κοινής αγοράς των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, δεν θα αποτελεί τόσο ελκυστικό προορισμό, ενώ πρακτικά η Βρετανία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις εμπορικές της συμφωνίες.
 

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Deloitte, το Λονδίνο παίζει σήμερα κεντρικότερο ρόλο για την ευρωπαϊκή οικονομία απ’ ό,τι η Νέα Υόρκη για την οικονομία της Βορείου Αμερικής:

  Στο Λονδίνο έχει το αρχηγείο του το 40% των μεγάλων εταιρειών, ενώ σε αυτό δουλεύει το διπλάσιο ποσοστό υψηλά ειδικευμένων επαγγελματικών σε σχέση με το Παρίσι, τον σημαντικότερο ανταγωνιστή του Λονδίνου. 


Οι Τζόνσον και Γκόλντσμιθ υποστηρίζουν ότι θα είναι διαχειρίσιμα τα προβλήματα που θα προκαλούσε ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.


Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου δεν θα απειλούνταν ούτε κατ’ ελάχιστον από την έξοδο, υποστήριξε  ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν έχω άλλη ατζέντα εκτός από το τι είναι το καλύτερο για τη χώρα», του απαντούσε την ίδια ημέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ. Γκόλντσμιθ, επίσης Συντηρητικός, έγραψε στην εφημερίδα City AM ότι «δεν έχει νόημα να προσδεθούμε σε μια πολιτική ένωση που βρίσκεται σε παρακμή». Ο αντίπαλός του από το κόμμα των Εργατικών, Σαντίκ Καν, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι ο Γκόλντσμιθ θέτει «το δόγμα υπεράνω των συμφερόντων των Λονδρέζων» και ότι «έχει επιλέξει να θέσει σε κίνδυνο τη θέση μας ως παγκόσμιας πόλης».  


Πράγματι το Λονδίνο είναι σήμερα πιο επιτυχημένο και ασκεί μεγαλύτερη επιρροή απ’ ό,τι σε κάθε άλλη στιγμή από τη βικτωριανή εποχή και μετά. Στο Λονδίνο ζει το ένα όγδοο του βρετανικού πληθυσμού, ωστόσο οι Λονδρέζοι συνεισφέρουν το ένα πέμπτο των φορολογικών εσόδων της χώρας. Το Λονδίνο είναι μαζί με τη Νέα Υόρκη τα δύο οικονομικά κέντρα του κόσμου, κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά ούτε εκτός Ε.Ε., υποστηρίζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: