"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: "Eρντογανιστάν"!!!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

 

Ξεκίνησε για διακοπές σε κάποιο ηλιόλουστο τουριστικό θέρετρο της δυτικής Τουρκίας... και κατέληξε σε ένα σκοτεινό τουρκικό κρατητήριο να απολογείται, επειδή τόλμησε να «προσβάλει» τον σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 


Ο Γολγοθάς  έχει μάλιστα συνέχεια για τη 46χρονη δημοσιογράφο από την Ολλανδία, η οποία βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένη στην Τουρκία, υπό τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να περιμένει... να της απαγγελθούν κατηγορίες.


«Οχι, ποτέ μου δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να μου τύχει κάτι τέτοιο. Τώρα δεν μου επιτρέπεται καν να εγκαταλείψω την Τουρκία. Πλέον είμαι σε κατάσταση-σοκ», δηλώνει η ίδια στο   μιλώντας από το Κουσάντασι όπου παραμένει αγωνιώντας για την τύχη της.


Η Εμπρού Ουμάρ, αρθρογράφος τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια στην ολλανδική εφημερίδα «Metro», είναι η μικροσκοπική γυναίκα που συνθλίβει με το «μακρύ του χέρι» ο «γορίλας» Ερντογάν στο πρόσφατο πρωτοσέλιδο σκίτσο της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf».


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, ενώ από το 2003 ακολουθεί καριέρα στον χώρο του ολλανδικού Τύπου, ως στενή συνεργάτιδα μάλιστα στα πρώτα της βήματα του Ολλανδού σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ (που είχε πέσει νεκρός τον Νοέμβριο του 2004 από τα πυρά ενός φανατικού ισλαμιστή στο Αμστερνταμ).
Σκίτσο που ανέβασε στο Ιντερνετ η Εμπρού σατιρίζοντας την κράτησή της.
Σκίτσο που ανέβασε στο Ιντερνετ η Εμπρού σατιρίζοντας την κράτησή της.

Κι όμως, αν και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ουμάρ βρίσκεται πλέον παγιδευμένη στην Τουρκία, να απολογείται για ένα «αδίκημα» (αυτό της κριτικής-σάτιρας απέναντι στην εξουσία) που πίσω στην Ευρώπη δεν αποτελεί καν αδίκημα αλλά δημοκρατικό δικαίωμα, ούσα η ίδια στο έλεος ενός ολοένα αυταρχικότερου ισλαμιστή ηγέτη, ο οποίος πλέον στρέφει τα πυρά του απροκάλυπτα όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων, ενάντια σε όσους και όσα τολμούν να τον «προσβάλουν», όπως φαίνεται και από τις τελευταίες υποθέσεις σε Γερμανία (τη δίωξη ενάντια στον κωμικό Γιαν Μπέμερμαν), Ολλανδία (όπου τουρκικό προξενείο αξίωσε να του αναφέρονται - καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά προσβολής του Ερντογάν που παρατηρούνται εντός της χώρας), και Ελβετία (όπου η Αγκυρα απαίτησε την απόσυρση φωτογραφίας με Τούρκους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από έκθεση).


«Με σήκωσαν από το κρεβάτι γύρω στις 11 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και με οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα», δηλώνει η ίδια . «Μου είπαν ότι είχε προηγηθεί κάποια καταγγελία εναντίον μου στο σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σχετικά με δύο αναρτήσεις που είχα κάνει στο Twitter. Παρέμεινα υπό κράτηση μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, οπότε με άφησαν μεν ελεύθερη, με τον περιορισμό ωστόσο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζομαι στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα», συνεχίζει.

Το πιο αλγεινά εντυπωσιακό δε, είναι πως ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στην Τουρκία, πίσω στο Αμστερνταμ άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος της Ουμάρ και αφαίρεσαν αντικείμενα όπως τον παλιό υπολογιστή της.  Η ίδια εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται και ότι πίσω από τη διάρρηξη που σημειώθηκε  στο διαμέρισμά της στην ολλανδική πρωτεύουσα βρίσκονται «άνθρωποι που έχουν την ίδια νοοτροπία» με εκείνους που επιθυμούν τη δίωξή της στην Τουρκία.

«Ερντογανιστάν»
Οσο για το «έγκλημα» της Ουμάρ... αυτή είχε όντως «τολμήσει» τα τελευταία 24ωρα πριν από τη σύλληψή της να δημοσιεύσει-αναδημοσιεύσει σειρά από tweets στα οποία χαρακτήριζε τον Ερντογάν «φασίστα» και την Τουρκία «Ερντογανιστάν», κάνοντας παράλληλα αναφορές και «στα μπουντρούμια του Ερντογάν», ενώ σε μια ανάρτηση είχε μάλιστα κοτσάρει και το hashtag «#fuckerdogan».
Ενα από τα tweets κατά του Ερντογάν που συνήθιζε να αναδημοσιεύει και οδήγησαν στη... σύλληψή της.
Ενα από τα tweets κατά του Ερντογάν που συνήθιζε να αναδημοσιεύει και οδήγησαν στη... σύλληψή της.
Αλλά και λίγα 24ωρα νωρίτερα, η αρθρογράφος είχε ασκήσει έντονη κριτική, μέσα από τις σελίδες της ολλανδικής εφημερίδας «Metro», ενάντια στην κίνηση του τουρκικού προξενείου στο Ρότερνταμ να βγει ανοιχτά και να ζητήσει από όλους τους Τούρκους να καταγράφουν - αναφέρουν - καταγγέλλουν όλες τις περιπτώσεις προσβολής του προέδρου Ερντογάν που πέφτουν στην αντίληψή τους εντός της χώρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι... 
το τουρκικό προξενείο πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να «ξεφορτωθεί» τον νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα την προσβολή ηγέτη φιλικού κράτους, προφανώς για να προλάβει εξελίξεις όπως εκείνες που τρέχουν τώρα στη Γερμανία, όπου ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν οδηγείται στο εδώλιο στη βάση μιας ανάλογης (και αναλόγως αναχρονιστικής) νομοθεσίας.


Ο «γορίλας» Ερντογάν συνθλίβει την Εμπρού Ουμάρ στο πρόσφατο πρωτοσέλιδο σκίτσο της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf».«Ο επόμενος στόχος μου είναι να καταφέρω να φύγω από την Τουρκία», δηλώνει στο «Εθνος» η αρθρογράφος, η οποία ωστόσο, όταν τη ρωτάμε για τις δικτατορικές διαθέσεις του Ερντογάν, δεν απαντάει ή μάλλον απαντάει υπονοώντας ένα «θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή», απρόθυμη εξαιτίας προφανώς της ιδιαίτερα δύσκολης θέσης στην οποία ήδη βρίσκεται.


«Οι ολλανδικές Αρχές με βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν», συνεχίζει η ίδια. Και πράγματι, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς είχε σχετική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία ωστόσο δεν είχε, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, σημειωθεί καμία πρόοδος έπειτα από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων. Οσο για τους λόγους πίσω από την απουσία προόδου, αυτοί ποικίλλουν, με το αυταρχικό μένος του σουλτάνου Ερντογάν να βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο «οδηγώντας» τις εξελίξεις.



Η 46χρονη Ου­­μάρ έχει την «ατυχία» να έχει διπλή υπηκοότητα, ολλανδική και τουρκική (οι Τούρκοι γονείς της ήρθαν στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1970), πράγμα που προφανώς περιπλέκει την έκβαση της υπόθεσης επιτρέποντας στις τουρκικές Αρχές να την κρατούν στη χώρα. Μάλιστα, ο δικηγόρος της δημοσιογράφου φέρεται πλέον να μελετάει το ενδεχόμενο να «απαλλάξει» την πελάτισσά του από την τουρκική υπηκοότητα, προκειμένου αυτή να μπορέσει να επιστρέψει πίσω στην Ολλανδία.


Αλλά και πέρα από το ζήτημα της ιθαγένειας, η Εμπρού Ουμάρ ξεχωρίζει ως μια γυναίκα που προκαλεί το ισλαμοσυντηρητικό κατεστημένο. Αθεη, φεμινίστρια, δυναμική και έντονα επικριτική απέναντι στο ισλάμ, η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος ενσαρκώνει ακριβώς όλα όσα ενοχλούν τον Ερντογάν. Και το πληρώνει...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: