"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ στο ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Νίκος Καρανίκας - Σερβιτόρος, σύμβουλος Πρωθυπουργού, τώρα και... γιατρός στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τη δημόσια παρέμβαση του συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκου Καρανίκα, για τη θεραπεία του καρκίνου μέσω... κάνναβης, κάποιος αναρωτήθηκε αν στην κυβέρνηση πίνουν το «νερό του Καματερού». Σίγουρα, πάντως, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος δεν θα αισθάνεται καλά που έχει γίνει το πρόσωπο της εβδομάδας με τις παρεμβάσεις του. Πότε η ανοίκεια επίθεση στην πρώην... σύντροφο Ραχήλ Μακρή, πότε τα «ποσταρίσματα» για τη σωτηρία από την... επάρατη νόσο, τον έχουν βάλει στο στόχαστρο των media και προκαλούν εκνευρισμό στο Μαξίμου.



Ισως γι’ αυτό αναγκάστηκε να σβήσει από τον λογαριασμό του τις αναρτήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς. Ξαφνικά, ο τοίχος του στο facebook άδειασε αλλά έμειναν οι κατάρες και ύβρεις εναντίον του, που τις περισσότερες φορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστυνομική παρέμβαση. Ομως ο Καρανίκας, ο σύμβουλος για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης, φαίνεται να κυνηγάει την πρόκληση. Δεν είναι μόνο ο διορισμός του που προκάλεσε, καθώς κρίθηκε ότι δεν έχει τα προσόντα να βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Δεν είναι ο πρότερος έντιμος βίος αλλά πολύ «ρηχός», ούτε το γεγονός ότι τυγχάνει της εύνοιας και της στήριξης του κ. Τσίπρα επειδή είναι φίλοι από τα παλιά. Είναι και οι... βαθυστόχαστες αναλύσεις του που προκαλούν γέλιο ή εξοργίζουν. Οπως η πρόσφατη με τις συμβουλές σε καρκινοπαθείς να παρατήσουν τη θεραπεία και να αρχίσουν τον... μπάφο. Η ανάρτησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από τα κόμματα, αλλά και από επιστήμονες που τόνιζαν ότι δεν πρέπει να λέγονται τέτοια ανεύθυνα πράγματα. 


Ο Καρανίκας συμβολίζει τον Ελληνα που μπορεί και ανεβαίνει στον κρατικό μηχανισμό αν και τα προσόντα του δεν είναι επαρκή. 


«Η καριέρα είναι χολέρα» έχει υποστηρίξει, ίσως γι’ αυτό δεν στέριωσε ποτέ. Αδιόριστος εκπαιδευτικός, σερβιτόρος, αρνητής στράτευσης, αλλά και μέλος της ΚΝΕ, στη στενή, φοιτητική παρέα του Αλέξη Τσίπρα, αδερφός της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθούλας Καρανίκα και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με τη δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη».



Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ένας πολύ ανοικτός τύπος, εξαιρετικός στην παρέα και ταυτόχρονα ιδεολόγος. Ομως, με τις περίεργες και ιδιαίτερα προκλητικές του τοποθετήσεις και με τον διορισμό του από τις αρχές του έτους στο πρωθυπουργικό γραφείο, ήταν αναμενόμενο να γίνει «στόχος» για πολλούς. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είδους στρατηγικό σχεδιασμό θα μπορούσε να κάνει ο Νίκος Καρανίκας, όμως, αυτό είναι θέμα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι ένας από τους συμβούλους που εμπιστεύεται τυφλά ο κ. Τσίπρας.  


Ομως, έχει προκαλέσει πολύ γέλιο η ανάρτησή του με την οποία εξέφραζε τον αμέριστο θαυμασμό του στην Ελένη Μενεγάκη της οποία δηλώνει φανατικός θαυμαστής. Προκλητική χαρακτηρίστηκε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου χαρακτήριζε «έργο τέχνης» την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ελεγε τότε: 

«Πριν δω στην οθόνη της TV, στις 11/9/01, τον άνθρωπο - θύμα, είδα τον εμβολισμό και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων ως έργο τέχνης - καταστροφής και αλλαγής του εικαστικού τοπίου στο Μανχάταν. Ένα έργο τέχνης που, αν δεν είχε ανθρώπινα θύματα θα ήταν ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Τα σημεία-σύμβολα που επέλεξαν οι δράστες (όποιοι κι αν είναι), δίνουν πολιτικό συμβολισμό στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη κι ας μην άφησαν προκήρυξη. Οι δίδυμοι πύργοι: παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, χρηματιστηριακού κεφαλαίου και θεάματος.Το Πεντάγωνο: εργαστήρι του μιλιταρισμού, η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Το Υπουργείο Εξωτερικών: Στρατηγείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των USA. Ο Λευκός Οίκος (ως πρόθεση): Κέντρο διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού και συνέταιρος του ιδιωτικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών».



Ενδιαφέρον έχει πάντως η παρουσίαση του ιδίου για τον εαυτό του: «Αδιόριστος εκπαιδευτικός-σερβιτόρος. Γεννήθηκα το ‘69, σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα, όπως με προέτρεπαν και οι γονείς μου για να γίνω άνθρωπος. Από τα εφηβικά μου χρόνια όμως, κατάλαβα ότι άνθρωπος γίνεσαι στο συλλογικό και στους κοινωνικούς αγώνες και επίσης, ότι η καριέρα είναι σαν τη χολέρα. Από μαθητής, μέλος της ΚΝΕ -ως το ’92, ιδρυτικό μέλος της νεολαίας ΣΥΝ, αρνητής στράτευσης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης».


ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28-28/5/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: