"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΧΑ και "ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ" : Υπέρ προβάτων - Ο καλός ποιμήν

Αυτή η φρενίτιδα με τη σφαγή των αμνών και η κρεατομανία πόσο συνάδουν με τον χριστιανισμό;




Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, τουλάχιστον στις συζητήσεις πολλών ανθρώπων και στις αναφορές και τις μεταδόσεις των ΜΜΕ, μυρίζει αίμα. Οχι τόσο αυτό που χύνεται άδικα στα πολεμικά μέτωπα του πολύπαθου πλανήτη, αλλά των αμνών.  


Είναι τέτοια η εμμονή ορισμένων με τον «παραδοσιακό» οβελία, την κρεοφαγία και τη διαστολή του στομαχικού σάκου από την υπερκατανάλωση τροφής, ώστε θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, εντελώς άσχετος με τα καθ' ημάς, ότι ο αντικειμενικός σκοπός των πιστών είναι να αναστηθεί ο Κύριος για να κατασπαράξουν τα ψημένα κομμάτια από τα σφαγμένα αρνιά, τις κατσίκες και τα πρόβατα


Αυτό είναι το αναστάσιμο μήνυμα; 


Αυτό ήλθε να διδάξει ο Χριστός με τη θυσία Του και τη νίκη επί του θανάτου; 


Οχι βέβαια. Η επικέντρωση στις ψητές σάρκες ζώων δεν έχει καμία σχέση με το ηδύ και σωτήριο μήνυμα που έστειλε σε όλους μας ο αναστάς Χριστός. Αλλωστε ο ίδιος είπε ότι είναι ο «καλός ποιμήν».


Υπέρ προβάτων

Στο 10ο κεφάλαιο του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (στ. 14-17) διαβάζουμε: «Ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός, καὶ γινώσκω τὰ ἐμὰ καὶ γινώσκομαι ὑπὸ τῶν ἐμῶν, καθὼς γινώσκει με ὁ πατὴρ κἀγὼ γινώσκω τὸν πατέρα, καὶ τὴν ψυχήν μου τίθημι ὑπὲρ τῶν προβάτων». 


Ο Χριστός είναι ο καλός ποιμένας που γνωρίζει τα πρόβατά του κι εκείνα τον γνωρίζουν. Θυσιάζει τη ζωή του για τα πρόβατά του και γι' αυτό τον αγαπά ο πατέρας του διότι δίνει τη ζωή του για να τη λάβει πίσω. Κάτι άλλο εκτός από το μακέλεμα των ζωντανών θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει από αυτή την περικοπή. Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στην κοινωνία να ενσωματώσουμε στις συνειδήσεις μας κάτι περισσότερο, βαθύτερο και ιερότερο από την άσκοπη και επικίνδυνη βαρυστομαχιά, τους μεθυσμένους που γυρνούν σούβλες και την παρακολούθηση φριχτών σκηνών σε υπαίθρια σφαγεία.
 

Το μήνυμα του Κυρίου μας είναι...


 η αγάπη, όχι οι εκατόμβες των αμνών. 

Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: