Αυτό θα είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες λένε όσοι αφουγκράζονται τη «βοή» των επερχόμενων γεγονότων.
Ηδη, τα Σκόπια βρήκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο στη διένεξή τους με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος· τους πρόσφυγες.
Το έφεραν έτσι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ώστε να καταστεί η ΠΓΔΜ χώρα-«στρόφιγγα» διά της οποίας οι Ευρωπαίοι ρυθμίζουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, γεγονός που αναβαθμίζει τη γείτονα σε υπερπολύτιμο σύμμαχο των εταίρων μας, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να τους προσφέρουν με την πρώτη ευκαιρία ένα έμπρακτο «ευχαριστώ».
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη ποιο μπορεί να είναι αυτό: η παράκαμψη του εμποδίου που λέγεται Ελλάδα στην προσπάθειά των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. –στόχοι μόνιμοι και υψίστης προτεραιότητας της πολιτικής ηγεσίας τους– που όμως μπλοκάρει (και) η Αθήνα λόγω της διένεξης για το όνομα.
Τώρα, όμως, που το σκηνικό αλλάζει, με το Βερολίνο, τη Βιέννη, το Αμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιτίθενται ομαδόν στην Ελλάδα, εμφανίζοντάς την στην κοινή γνώμη των χωρών τους ως ανίκανη ή και αδιάφορη να εμποδίσει το προσφυγικό τσουνάμι, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία.
Θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά τον ρόλο του ευρωπαϊκού «προμαχώνα» που προορίζουν για τα Σκόπια οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς και μια ενδεχόμενη αποπομπή μας από τη συνθήκη Σένγκεν, ώστε να εισπράξει την αλληλεγγύη που τόσα χρόνια επιζητεί και απολαμβάνει η Αθήνα και να αλλάξουν το κλίμα και τους όρους του παιχνιδιού στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα.
Εχουν βεβαίως τα Σκόπια την ατυχία να στροβιλίζονται στο εσωτερικό τους από μια παρατεταμένη, οξύτατη κρίση, που επί του παρόντος δεν τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» της προσφυγικής κρίσης ώστε να ανατρέψουν τα δεδομένα που έχουν παγιωθεί υπέρ της Ελλάδας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων διεθνώς.
Ομως αυτό, λένε διπλωματικές πηγές, δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δεν δουλεύει για τα Σκόπια που βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας να υποβαθμίζεται και τον δικό τους να αναβαθμίζεται, ενώ όσο στενεύουν τη δίοδο για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη βλέπουν τους φίλους στην Ευρώπη να πληθαίνουν και να δραστηριοποιούνται φανερά ή στο παρασκήνιο για να βοηθήσουν...
Αξιόπιστες πληροφορίες της «Κ» από άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι:
Στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει ήδη «χαμηλόφωνες» συζητήσεις για την εξεύρεση φόρμουλας διά της οποίας θα παρακαμφθούν οι ενστάσεις της Αθήνας στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια, όσο και αν από ελληνικής πλευράς επιμένουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, και ακόμη αναζητείται «by-pass» στην απόφαση του Βουκουρεστίου που εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ακόμα και με το ακρωνύμιο FYROM.
Ταυτόχρονα, στο Στρασβούργο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία Κροάτισσας ευρωβουλευτή, ομάδα με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας» που δραστηριοποιείται υπέρ των συμφερόντων της ΠΓΔΜ. Οι χώρες-αποδέκτες προσφυγικών-μεταναστευτικών κυμάτων, με πρώτη την Αυστρία, αλλά και οι τράνζιτ του «βαλκανικού διαδρόμου» επενδύουν στην οχύρωση της FYROM, καθιστώντας την de facto Ευρωπαίο ακρίτα-φύλακα των συνόρων της Ε.Ε. της οποίας βεβαίως δεν είναι μέλος.
Δεν αγάπησαν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι τον Νίκολα Γκρούεφσκι, το μοντέλο άσκησης της εξουσίας του οποίου αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που κρατούν κλειστή την πόρτα της Ε.Ε. Ποντάρουν στα Σκόπια γιατί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν βρίσκουν άκρη με την Ελλάδα...
Συμφωνήσαμε να φτιάξουμε πέντε hotspots στα νησιά, έχουμε κάνει μόνο ένα και αυτό της κακιάς ώρας.
Δεν αναπτύξαμε στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ ούτε έναν λόχο στρατιωτών να περιπολούν στα σύνορα, έτσι για να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι υλοποιούμε τις υποσχέσεις για φρούρηση των συνόρων.
Αυτή την ώρα, είναι πολύ πιθανό ότι θα παραμείνουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και ότι μπορεί οι εταίροι μας να μας θέσουν –αν δεν μπορούν να μας διώξουν και τυπικά– σε καραντίνα από τη Σένγκεν. Τα σύννεφα έχουν ήδη συγκεντρωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου