"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΙΝΑ: Έληξε η διορία αποχώρησης των διαδηλωτών και άρχισαν οι συλλήψεις απο τα κομμουνιστοφασισταριά!

H αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών του δημοκρατικού κινήματος που παρέμεναν στο κεντρικότερο σημείο των διαδηλώσεών τους, στην καρδιά της πόλης --πιθανός επίλογος εβδομάδων διαδηλώσεων που είχαν ως αίτημα την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο --που είχε διαμορφωθεί σε χωριό με σκηνές και οδοφράγματα εδώ και 11 εβδομάδες-- στην επιχειρηματική συνοικία του Ναυαρχείου, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, απομακρύνοντας σκηνές και οδοφράγματα.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές που αρνούνταν να υπακούσουν στις προειδοποιήσεις των δυνάμεων της τάξης, παρέμειναν καθισμένοι στο μέσο του χώρου.

Στη συνέχεια η αστυνομία κινήθηκε εναντίον των διαδηλωτών αυτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ηγετικά στελέχη των φοιτητών και βουλευτές. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις, μεταφέροντας σηκωτούς όσους διαδηλωτές αρνούνταν να περπατήσουν στα οχήματα της αστυνομίας, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνταν ένας προς έναν σε αυτά.

"Είμαστε ειρηνικοί", "δεν αντιστεκόμαστε", "θέλουμε πραγματική δημοκρατία", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Μετά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες, ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά στο Χονγκ Κονγκ. Όπως μειώθηκε και η υποστήριξη του κόσμου στο κίνημα Occupy Central, καθώς οι κάτοικοι της πόλης κουράστηκαν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την αναστάτωση.

Η αστυνομία είχε δώσει μικρή προθεσμία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Μετά την πάροδο της προθεσμίας, "η αστυνομία θα ενεργήσει ώστε να εκκενωθούν οι χώροι και να συλληφθεί όποιος αρνείται να φύγει", είχε προειδοποιήσει ο εκπρόσωπός της Κουόκ-Πακ-τσουνγκ.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των σημείων που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές πραγματοποιούνται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει καταστηματάρχες και εταιρίες μέσων μαζικής μεταφοράς. Δικαστικοί επιμελητές ήταν παρόντες σήμερα στο χώρο των διαδηλώσεων.

Στη συνέχεια, εργάτες άρχισαν να αποσύρουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε αυτοκινητόδρομο με εννέα λωρίδες κυκλοφορίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες κυκλοφορίας του νησιού.

Νωρίτερα:
   

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε δώσει διορία 30 λεπτών στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την περιοχή την οποία έχουν καταλάβει από τις 28 Σεπτεμβρίου διαφορετικά θα συλληφθούν.

Οι αρχές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να ξηλώνουν τα οδοφράγματα από το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ, εφαρμόζοντας έτσι την απόφαση των αρχών η οποία στοχεύει να βάλει οριστικό τέλος στο κίνημα που ζητεί εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

Από το πρωί, εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τη διάλυση των οδοφραγμάτων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να εκλέγεται με ανοικτές υποψηφιότητες ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ από το 2017 και μετά, αλλά το Πεκίνο δεν έκανε πίσω στην απόφασή του να περιορίζονται οι υποψηφιότητες μόνο σε όσους θα έχουν νωρίτερα πάρει την έγκρισή του.

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ άρχισαν να προετοιμάζονται για την εκκένωση των διαδηλωτών από τα σημεία τα οποία έχουν καταλάβει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες. Οι διαδηλωτές παίρνουν μέρος στην εκστρατεία υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία που έχει περάσει στην κινεζική κυριαρχία, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τη διάλυση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί από τους διαδηλωτές.

Πολλοί διαδηλωτές άρχισαν να μαζεύουν μαξιλάρια, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από το εσωτερικό των σκηνών που είχαν στήσει, καθώς ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Μερικοί από τους φίλους μου είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά εγώ αποφάσισα να φύγω», δήλωσε η 20χρονη φοιτήτρια Λούσι Τανγκ. «Σίγουρα θα μου λείψει αυτό το μέρος. Είχε γίνει το σπίτι μου», είπε.

Ένα μεγάλο κίτρινο πανό το οποίο έφερε μια ομπρέλα και τις λέξεις «Θα επιστρέψουμε» είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της εθνικής οδού όπου οι φοιτητές είχαν στρατοπεδεύσει. Σε άλλο σημείο οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει ένα ακόμα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Είναι μόνο η αρχή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: