"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και Ε.Ε: Μετά από ελληνική και κυπριακή διπλωματική μάχη απέναντι σε 14 ευρωγιουσουφάκια του Ερντογάν ΔΕΝ «ξεπαγώνουν» δύο προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ


Το κλίμα, με το καλημέρα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ήταν αρνητικό, σχεδόν εχθρικό για την Κύπρο. Με πρώτες φωνές αυτή της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και του Λουξεμβούργου και με «μαέστρο» την Βρετανία, η πλειοψηφία των ευρωπαίων επέμεινε έως την τελευταία στιγμή για το ξεπάγωμα των δύο προενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας για την ΕΕ.
Την όλη μεθόδευση που συντόνιζε η Βρετανία ακολούθησαν αμέσως το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία και οι χώρες αυτές έδειξαν από την αρχή ότι θα διατηρήσουν σκληρή θέση ώστε η Τουρκία να συνεχίσει απρόσκοπτα τις προενταξιακές της διαπραγματεύσεις ανοίγοντάς της έτσι διάπλατα τον δρόμο προς πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Όλοι, σχεδόν με μία φωνή πίεζαν την κυπριακή αλλά και ελληνική πλευρά να συναινέσει και η συναίνεσή της να ενταχθεί στο Κείμενο των Συμπερασμάτων το ξεπάγωμα των κεφαλαίων 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη δικαιοσύνη.

Ήταν 14 συνολικά χώρες απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης και Ευ. Βενιζέλος εξήγησαν ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται στο ψυγείο από το 2009, λόγω της παρατεταμένης άρνησης της Αγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλα και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Κασουλίδης μάλιστα επανέφερε στο τραπέζι την φόρμουλα της Λευκωσίας, η οποία προνοεί το ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα όμως την επιστροφή των Βαρωσίων (και απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης προς χώρες της ΕΕ). Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα και στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ (από το σκάφος Μπαρμπαρός), κατηγορώντας ευθέως το καθεστώς Ερντογάν για προσπάθεια αμφισβήτησης της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας χώρας μέλους του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης και του ΟΗΕ.

Επτά κράτη, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Κροατία και η Βουλγαρία απέφυγαν να πάρουν θέση και κυρίως να συνταχθούν με τις απόψεις των 14 άλλων  χωρών που πίεζαν να ξεπαγώσουν τα τουρκικά κεφάλαια.

Δόθηκε πραγματική μάχη και στο τέλος το Κείμενο Συμπερασμάτων εγκρίθηκε στη βάση του δεύτερου προσχεδίου της ιταλικής προεδρίας, το οποίο διέγραψε την αναφορά του πρώτου προσχεδίου που παρέπεμπε σε ξεπάγωμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24. Έτσι, αντί του ξεπαγώματος, εγκρίθηκε ότι το Συμβούλιο θεωρεί ότι η επιτάχυνση της συνεργασίας και η ενίσχυση της συνεργασίας και η ενίσχυση των κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα φέρει εγγύτερα την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτή ήταν η θέση εξ΄αρχής και της κυπριακής και της ελληνικής κυβερνήσεως (και υπήρξε και στήριξη και από την Αυστρία).

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων ωστόσο ήταν καταπέλτης για την Τουρκία, γιατί διαμορφώθηκε πιο σκληρό από τα προηγούμενα: Η ΕΕ ζητεί από την Τουρκία:

* Σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά επίκληση και του άρθρου 46 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

* Σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ.

*Να δείξει αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια.

*Να σεβαστεί όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών, περιλαμβανομένης και της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

*Να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, της υπενθυμίζουν ότι δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατίας (σ.σ. εξακολουθεί να την αναγνωρίζει ως... ανύπαρκτο κράτος, πλην όμως επιζητεί τη συναίνεσή της για να ενταχθεί στην ΕΕ), και τέλος,

* Να συμβάλει ενεργώς στην επίλυση του κυπριακού και να συμβάλει στη διασφάλιση θετικού κλίματος για επανέναρξη των ενδο-κυπριακών συνομιλιών.

Και μετά από αυτό σημειώθηκε και σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας, κατηγορώντας την ευθέως ότι επιτίθεται εναντίον της ελευθερίας του τύπου (με τις πρόσφατες συλλήψεις τούρκων δημοσιογράφων) και υπενθυμίζοντάς της ότι η πρόοδος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαρτάται από τον σεβασμό που επιδεικνύει προς τους δημοκρατικούς θεσμούς: «Οι πρόσφατες έφοδοι της αστυνομίας και η κράτηση δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, θέτουν υπό αμφισβήτηση τον σεβασμό της ελευθερίας του τύπου που αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας», υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, πλην όμως οι επικρίσεις αυτές τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: