"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΥΓΕΙΑ: Παρελκόμενα για τον Εμπολα




Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν είπε ότι στηρίζει τις... ελπίδες του για τον περιορισμό της μετανάστευσης Αφρικανών στη χώρα του στον ιό Εμπολα (Ebola).



Με δήλωση αποδοκιμάστηκε δημόσια από το κόμμα του και από την ηγέτιδα κόρη του, όμως, δυστυχώς, πολλοί ήταν εκείνοι που συμμερίζονταν την άποψή του. 


Ηταν ο Λεπέν απλώς «μάντης κακών» που επαληθεύθηκε ή ήξερε κάτι παραπάνω; 

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο ιός ήρθε στο προσκήνιο, χτυπώντας ξανά τις χώρες της Δυτικής υποσαχάριας Αφρικής. Αλλά όχι μόνο: αν και μικρό σε αριθμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα σε άλλες τρεις ηπείρους εκτός από την Αφρική. Το θέμα απασχολεί καθημερινά τον Τύπο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, προς αποτροπή του κινδύνου μιας νεοφανούς φονικής επιδημίας («Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»).



Η νόσος από τον ιό Εμπολα ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1976 σε μια μικροεπιδημία στην πόλη Γιαμπούκου, στον ποταμό Εμπολα, από τον οποίο πήρε και την ονομασία της. Μετά τις αρχικές εκδηλώσεις, δηλαδή τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τους μυϊκούς πόνους, την κεφαλαλγία και τη ναυτία, η νόσος συνεχίζεται με έντονες διάρροιες. Η προσβολή του ήπατος (συκωτιού) και των νεφρών επιβαρύνει την κατάσταση και ευνοεί τις αιμορραγίες. Πρόκειται δηλαδή για έναν αιμορραγικό πυρετό από ιό που έχει αποτελέσει μαζί με άλλους συγγενείς ιούς ιδιαίτερη ομάδα, την οικογένεια των φιλοβιρίδων. Στην οικογένεια αυτή έχουν καταταχθεί οι ιοί Marburg, οι ιοί Cueva και πέντε στελέχη του Εμπολα, που προκαλούν ανάλογης κλινικής εικόνας και ανάλογης βαρύτητας νοσήματα.  


Οι πέντε ιοί Εμπολα εμφανίζουν ορισμένη γεωγραφική κατανομή, ενώ ένας από αυτούς απαντά σε πιθήκους σε ασιατικές χώρες.



Η θνησιμότητα του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα είναι πολύ υψηλή, αναφερόμενη σε ποσοστό από 50% έως 90% των αρρώστων


Η μόλυνση γίνεται κατά την επαφή με το αίμα, τα βιολογικά υγρά και τους σωματικούς ιστούς των ανθρώπων που πάσχουν, καθώς και από τους αντίστοιχους ιστούς ζώων που πάσχουν, δηλαδή κατά βάση διαφόρων ειδών πιθήκων. Οι πίθηκοι όχι μόνο μεταδίδουν στον άνθρωπο, αλλά νοσούν και οι ίδιοι, αναφέρονται δε κατά περίπτωση μαζικές απώλειές τους. Από τα οικιακά ζώα δυνητικά η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και από χοίρους και σκύλους, είδη τα οποία επίσης προσβάλλονται, ενώ οι νυχτερίδες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο χωρίς οι ίδιες να πάσχουν.



Για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου νοσήματος δεν αρκεί η θεραπεία των πασχόντων που, επί του παρόντος, δεν είναι διαθέσιμη αλλά ακόμα υπό έρευνα, καθώς θα απαιτούσε τη σύνθεση μονοκλωνικού αντισώματος ή/και παρασκευή εμβολίου. Απαιτούνται παράλληλα πολλά μέτρα και από διάφορες πλευρές: 

Η υγειονομική διαχείριση των πτωμάτων είναι (:θα έπρεπε να είναι) ένα από τα πρωταρχικά μέτρα. Αντί γι' αυτό, διαβάζουμε για πτώματα που ρίχνονται στο ποτάμι ή εγκαταλείπονται άταφα σε δρόμους ή στην ύπαιθρο λόγω άγνοιας και φόβου για τη διαχείρισή τους. Η απομόνωση, αντί να αφορά ασθενείς σε κλειστούς χώρους, παίρνει τον τύπο γκετοποίησης περιοχών.  


Οι κανόνες απαιτούν εντοπισμό των άρρωστων ζώων και εφαρμογή ευθανασίας και παραπέρα υγειονομικής διαχείρισης. Κι ακόμα αναφέρεται ανεπάρκεια νοσοκομείων και εξειδικευμένου προσωπικού, έλλειψη ειδικών στολών για την προστασία των επαγγελματιών υγείας, λήψη ειδικών μέτρων στην παρασκευή φαγητού, παραμέληση της σχολαστικής καθαριότητας των χεριών κ.λπ. Πρόκειται για ερωτήματα και κανόνες που δυστυχώς δεν επιδέχονται απαντήσεις στις πάμφτωχες και εξαθλιωμένες υγειονομικά χώρες της Γουινέας, της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας, της Νιγηρίας και των γειτονικών τους κρατών.



Ακόμα μία σημαντική πλευρά σχετιζόμενη με τη νόσο Εμπολα (ίσως και με τους αιμορραγικούς πυρετούς από άλλους ιούς της ομάδας) είναι το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει ως δυνητικό όπλο βιολογικού-μικροβιολογικού πολέμου. Το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Στρατού στο Fort Detrick του Maryland έχει εντατικά μελετήσει τον ιό. Μάλιστα έχει εφαρμόσει ειδική εξέταση (Elisa test) για την ανίχνευση αντισωμάτων και την ακριβή διάγνωση. Ο ιός Εμπολα έχει ταξινομηθεί ως παράγων επιπέδου βιοασφαλείας 4 και κατατάσσεται στην κατηγορία Α' από πλευράς βιοτρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: