Για τους διαδηλωτές οι διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί κρίσιμης σπουδαιότητας «εργαλείο» - πολλώ δε μάλλον την ώρα που τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία συνήθως καλύπτουν όλα τα σημαντικά γεγονότα σχεδόν σε απευθείας μετάδοση, έχουν υπάρξει υπόπτως σιωπηλά σχετικά με τις διαδηλώσεις οδηγώντας μοιραία το κοινό σε εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης. Οι τούρκοι τηλεπαρουσιαστές έχουν κατηγορηθεί ότι επιβάλλουν ενημερωτικό μπλακάουτ και έχουν αποτύχει στην κάλυψη των διαδηλώσεων. Για να αντιπαρέλθουν το γεγονός αυτό οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που πραγματοποιούν ζωντανή αναμετάδοση στο Internet. Μία από αυτές τις ιστοσελίδες, η Bambuser, που έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη γειτονική Συρία, φέρεται να έχει μπλοκαριστεί.
Μηνύματα συμπαράστασης και συγκλονιστικές εικόνες διαδηλωτών, όπως εκείνη μιας νέας κοπέλας με συνθήματα γραμμένα πάνω στο γυμνό της στήθος, κυκλοφορούν ευρέως στο Facebook. Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη καθώς η Τουρκία διαθέτει έναν από τους ταχύτερα αυξανόμενους πληθυσμούς όσον αφορά τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, με μια αύξηση που αγγίζει το 300% τα τελευταία χρόνια.
Eν τω μεταξύ οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν το Twitter για να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να προστατευθούν, ιστοσελίδες στο Facebook παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί που τελεί υπό κατάληψη, ενώ φωτογράφοι στις διαδηλώσεις μοιράζουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες τους σε ιστοσελίδες όπως οι Flickr, Tumblr και YouTube.
Μάλιστα, ερασιτεχνικά βίντεο με πλάνα της αστυνομίας να κάνει επιδρομή σε μια ειρηνική διαδήλωση ενάντια στα κυβερνητικά πλάνα εμπορευματικής αξιοποίησης του πάρκου Γκεζί τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ήταν που πυροδότησαν τις μαζικότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι δραματικές εικόνες βιντεοσκοπήθηκαν από έναν διαδηλωτή και αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, ενώ ο φωτογράφος Μουράτ Κοτζ βιντεοσκόπησε τη διαδήλωση το βράδυ της Κυριακής.
Δεν είναι όμως μόνο οι διαδηλωτές που χρησιμοποιούν τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης. Οπως όλα δείχνουν, απλοί πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα τεκταινόμενα στη χώρα τους αλλά και την αλληλεγγύη τους προς τους συμπολίτες τους χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για τον σκοπό αυτόν. Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναπαρήγαγαν ένα μήνυμα του Twitter που στήριζε τις διαδηλώσεις και γράφτηκε από τον ολλανδό ποδοσφαιριστή Γουέσλι Σνάιντερ, ο οποίος παίζει για την κωνσταντινουπολίτικη ομάδα Γαλατασαράι.
Οι τούρκοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν επίσης το Twitter ζητώντας να δημοσιευθούν τα ονόματα εφαρμογών που επιτρέπουν τη ζωντανή μετάδοση ενός βίντεο στο Διαδίκτυο μέσω έξυπνων τηλεφώνων. Αλλοι «τουιτάρουν» τεχνικές συμβουλές για το πώς να παρακάμψει κανείς τους διαδικτυακούς περιορισμούς σε ιστοσελίδες που μοιάζουν μπλοκαρισμένες.
Η ιστοσελίδα πληροφορικής TechCrunch ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter στην Κωνσταντινούπολη και σε μερικές ακόμη περιοχές ήταν αδύνατη.
Πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο Internet σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μετάδοση των νέων σχετικά με τις διαδηλώσεις. Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο τηλεφωνικό δίκτυο της Τουρκίας, το Turkcell, φέρεται να αρνείται ότι κάτι τέτοιο ισχύει.
Στο Twitter όμως δημοσιεύονται και προσφορές για βοήθεια προς τους διαδηλωτές. Το τουρκικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας «τουίταρε» τα κινητά τηλέφωνα δικηγόρων που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους σε εκείνους που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια από την αστυνομία. Παράλληλα ορισμένα ξενοδοχεία, καφέ και μπαρ γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου βρίσκεται το πάρκο Γκεζί, δημοσίευσαν σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα καλωσορίσουν τους διαδηλωτές και θα τους προσφέρουν καταφύγιο, φαγητό και νερό, ενώ κάτοικοι της περιοχής δημοσίευσαν τους κωδικούς για την πρόσβαση στο Internet ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να μένουν δικτυωμένοι ασύρματα κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου