Το ελληνικό κράτος (μέσω των πολιτικών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) εγγυάται συντάξεις τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει ούτε με τα ελεγχόμενα από το ίδιο ασφαλιστικά ταμεία ούτε από τον προϋπολογισμό.
Αντί να πει την αλήθεια και να διευκολύνει τους ανθρώπους των 40 και 50 ετών να φροντίσουν μόνοι τους μέσω κάποιου ασφαλιστικού προγράμματος ιδιωτικού χαρακτήρα να καλύψουν όσο μπορούν από το κενό που αφήνουν τα εγκληματικά λάθη της ελληνικής σοβιετίας στην αξιοπρεπή διαβίωση της ύστερης ηλικίας, συνεχίζουν να σιωπούν ή να λένε σαχλαμάρες περί πόρων και άλλων λεφτών που υπάρχουν.
Την εβδομάδα που πέρασε η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποίησε πως το 2020 το κράτος δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για συντάξεις άνω των 360 ευρώ. Και όμως τα πολιτικά κόμματα της χώρας συνέχισαν να σκιαμαχούν με την ακροδεξιά μέσω κάποιου αντιρατσιστικού νόμου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν σαφής για το επίπεδο των συντάξεων το 2020.
΄΄Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα΄΄.
Ο υπολογισμός αυτός "πατάει" στην προδιαγεγραμμένη μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 17,4% του ΑΕΠ το 2060 από 24,1% το 2010.
Στην ίδια έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδας ζητά από την πολιτεία να άρει το αντικίνητρα της προσφυγής των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση με την οποία θα καλύψουν το κενό της εθνική σύνταξης.
Το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν στην ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και άρα οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.
Στην επαγγελματική ασφάλιση, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρού μεγέθους, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητά τους να παράσχουν τέτοιου είδους καλύψεις ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσκρούουν σε ένα τείχος γραφειοκρατίας.
Είναι αλήθεια όμως πως η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια προειδοποιεί για τους κινδύνους του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας και του διογκούμενου κρατικοδιαιτισμού.
Ο «θόρυβος» της ως συνήθως άνευ αντικειμένου πολιτικής αντιπαράθεσης όμως και η ροπή του λαϊκού φρονήματος προς όσους αρέσκονται να χαϊδεύουν αυτιά κάλυπτε τις προειδοποιήσεις.
Χωρίς διευθέτηση του ασφαλιστικού με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν υπάρχει ανάπτυξη στον ορίζοντα. Όποιος καθυστερεί να πει την αλήθεια και να δημιουργήσει συνθήκες προκειμένου οι πολίτες να οργανώσουν την ασφαλιστική κάλυψη πέραν της εθνικής σύνταξης εγκληματεί, πολιτικά, κοινωνικά και κυριολεκτικά.
Όπως εγκλημάτησαν τις τελευταίες δεκαετίες όσοι επέτρεπαν ή προέτρεπαν τα ταμεία να αγοράζουν μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τώρα ποιούν τη νήσσα και μιλάνε για πόρους υπέρ των ταμείων σε μια οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα είναι σε θέση να παράξει τα αναγκαία για την αυτοαναπαραγωγή της.
Η αποτυχία του ελληνικού σοβιετικού μοντέλου εκτός από τη δημόσια διοίκηση είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να εγκληματούν με το ασφαλιστικό, γιατί ενώ ξέρουν πως οι εισφορές που πληρώνουμε σήμερα πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα, συνεχίζουν να το επιτρέπουν και όχι να επιτρέψουν ο καθένας να τις αξιοποιήσει κατά τον τρόπο που νομίζει καλύτερα για τα χρόνια της σύνταξης.
Δικαιούμαστε συντάξεις μόνο από την ελληνική σημαία, όπως λέγαμε παλιά για τις άδειες εξόδου που δίναμε στον εαυτό μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου