Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιεί οτιδήποτε σαν νόμισμα. Αυτή η τέλεια νομισματική ελευθερία θα ήταν καταστροφική. Το χρήμα συμβολίζει πάντα μια αξία. Αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αξία του. Η άγνοια είναι ένα θέμα. Κανένας δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να αγοράσει κάθε φορά και κάθε στιγμή ένα δολάριο ή μια ουγγιά χρυσού. Ακόμη και οι νομισματικές αρχές δίνουν μάχη για να έχουν γνώση τόσο της προσφοράς χρήματος όσο και των πραγμάτων ή υπηρεσιών που το χρήμα αυτό μπορεί να αγοράσει.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφορτισμένοι να διατηρούν τις τιμές σταθερές. Αυτή τη στιγμή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτυγχάνει στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Από το 1991, οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των τιμών κυμαίνονται από το 2% έως το 5%. Πίσω από αυτήν την αποτυχία κρύβεται μια κακή ηθική στάση. Οι Αρχές αντιμετωπίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών σαν ιερές αγελάδες. Αρνούνται να αφήσουν τους δανειοδοτικούς οργανισμούς να υποστούν ζημίες, επιτρέποντας στις τράπεζες να συνεχίζουν το έργο τους και την οικονομία υπό το βάρος τεράστιων δανείων. Στο όνομα της λανθασμένης ανάγκης για τη σταθερότητα της τραπεζικής αγοράς, οι κεντρικοί τραπεζίτες έριξαν έξω το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω της πολιτικής των γελοιωδώς χαμηλών επιτοκίων.
Οι νομισματικές αρχές δεν απέτυχαν απλώς στο να περιορίσουν τη νομισματική ελευθερία των τραπεζών, αλλά επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό στις ίδιες τις τράπεζες να ορίζουν τις συνθήκες λειτουργίας τους. Και, οι τραπεζίτες αποδείχθηκαν εξαιρετικά λανθασμένοι στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Οι νομισματικές αρχές θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους αν έπαιρναν τα θέματα της ηθικής περισσότερο στα σοβαρά, επιβάλλοντας όρια και περιορισμούς στην ελευθερία των τραπεζών και προσδιορίζοντας τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου