"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΟΒΟ: Nέο σχέδιο Νίκολιτς προβλέπει αυτονομία σερβικών κοινοτήτων και μοντέλο Βατικανού για την Εκκλησία


Με μια νέα πλατφόρμα -έμπνευση του εθνικιστή προέδρου της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς- το Βελιγράδι επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα τού εν εξελίξει σημερινού διαλόγου και να φέρει τα πάνω-κάτω στο θέμα του Κοσόβου. Η πλατφόρμα απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και προβλέπει την αυτονομία όλων των σερβικών κοινοτήτων, στη βάση -όπως σημειώνει- του μοντέλου της Καταλωνίας, και όσον αφορά τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, του Βατικανού!

Το στρατηγικής σημασίας ντοκουμέντο έχει τεθεί από τη νέα ηγεσία του Βελιγραδίου προς δημόσια διαβούλευση για να αποτελέσει κάτι σαν Βίβλο της σερβικής πλευράς στον διάλογο με τους Αλβανούς, πλην όμως από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις των κομμάτων, δεν δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ευρέος πολιτικού φάσματος, ενώ τόσο η Πρίστινα όσο και ο διεθνής παράγοντας εμφανίζονται πλήρως αρνητικοί. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε «ανεδαφική» την πλατφόρμα και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι την απέρριψε κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πολιτική περιπέτεια του Νίκολιτς».

Το σχέδιο ξεκινάει από τη θέση ότι «η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου», χωρίς να ξεκαθαρίζει τι καθεστώς θεωρεί η σερβική πλευρά ότι θα πρέπει να διέπει την πρώην επαρχία της στο σύνολό της. Προβλέπει τη συγκρότηση μιας Αυτόνομης Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Βόρειο Κόσοβο, αλλά και σε άλλους θυλάκους στο εσωτερικό και νότια, όπως η Γκρατσάντισα, η Γκόρα, το Στρπτσε κ.ά., όπου το σερβικό στοιχείο υπερτερεί του αλβανικού. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, οι δήμοι αυτοί, στο σύνολό τους, θα συγκροτούν μια ξεχωριστή περιοχή, εντός της «επαρχίας», όπως επιμένει να αποκαλεί το σημερινό Κόσοβο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποστρατιωτικοποίηση του Κοσόβου, όπου οι μόνες ένοπλες δυνάμεις θα είναι οι αστυνομικές, με εγγυητές της ασφάλειας τον Ευρωστρατό (Eurocorps), τον σερβικό στρατό, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, ενώ η Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων, η οποία θα αποτελεί ξεχωριστή περιφέρεια, θα διαθέτει δικό της Κοινοβούλιο, κυβέρνηση και εθνικά σύμβολα

Οσον αφορά τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη μεγάλη πολιτιστική και εδαφική περιουσία της, καθορίζει μια «ειδική σχέση» -κατά το πρότυπο του Βατικανού, όπως αναφέρει- με τους προσωρινούς, όπως τους χαρακτηρίζει, σημερινούς θεσμούς του Κοσόβου και εγγυητή τη διεθνή κοινότητα.

Το πρώτο που σημειώνουν οι διεθνείς παρατηρητές στην πρωτοβουλία της νέας ηγεσίας του Βελιγραδίου είναι ότι η πλατφόρμα Νίκολιτς -η οποία, εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα λειτουργήσει ως το πλαίσιο της ατζέντας για το κοσοβαρικό ζήτημα- δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν την υφιστάμενη πραγματικότητα, που θέλει το Κόσοβο ανεξάρτητο κράτος, με τους δικούς του θεσμούς, αναγνωρισμένο από πλήθος ξένων χωρών και προστατευόμενο ως τέτοιο από τους θεσμούς της διεθνούς κοινότητας. «Αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία προοπτική. Θέτει εκ νέου προς διαπραγμάτευση ζητήματα τα οποία έχουν ήδη λυθεί. Πρόκειται για κίνηση του Νίκολιτς που αποσκοπεί σε εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε  διπλωματική πηγή στην Πρίστινα. «Κάποια από αυτά που ζητούν τώρα οι Σέρβοι προβλέπονταν από το σχέδιο Αχτισάρι, το οποίο το Βελιγράδι απέρριψε και τώρα ζητάει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή», πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, τέλος, διαμήνυσαν ήδη στο Βελιγράδι ότι το σχέδιό του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ανησυχούν μήπως οι Σέρβοι τορπιλίσουν τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: