"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Η μεγάλη σφαγή των ταράνδων - Θα θανατωθούν 3.000 ζώα για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας στη Νότια Γεωργία

Με μια σφαίρα στο κεφάλι, από μια μικρή ομάδα βοσκών της σκανδιναβικής φυλής των Σαάμι, περίπου 3.000 τάρανδοι που ζουν στην Ανταρκτική - ενώ θα έπρεπε να ζουν στην Αρκτική - θα θανατωθούν. 
 Ακούγεται σκληρό, είναι όμως η μόνη λύση, υποστηρίζουν οι ειδικοί, προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα της Νότιας Γεωργίας, του απομακρυσμένου νησιού στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι συγκεκριμένοι τάρανδοι θεωρούνται εισβολείς και απειλούν τα ενδημικά φυτά, τους βασιλικούς πιγκουίνους και σπάνια πουλιά που ευδοκιμούν στην περιοχή.
«Είναι μεγάλοι καταστροφείς», επισημαίνει στο Ρόιτερ ο Ρέινταρ Αντερσεν, διευθυντής της Νορβηγικής Επιθεώρησης για τη Φύση και υπεύθυνος του προγράμματος θανάτωσης των ταράνδων. Αυτήν την εβδομάδα, η ομάδα που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο - 16 άτομα, στην πλειοψηφία τους βοσκοί της φυλής Σαάμι - εγκαθιστά φράχτες και χτίζει μαντριά στα οποία θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τους επιθετικούς ταράνδους. Στις πιο απομονωμένες περιοχές, όπου οι τάρανδοι θα είναι δύσκολο να περιοριστούν και στην προσπάθειά τους να τρέξουν ενδέχεται να ποδοπατήσουν τους πιγκουίνους, οι βοσκοί έχουν οδηγίες να τους τουφεκίζουν.
Στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο καλοκαίρια του Νότιου Ημισφαιρίου (από 21 Δεκεμβρίου έως και 21 Μαρτίου), οι τάρανδοι να αποτελούν παρελθόν για τη Νότια Γεωργία. Εξάλλου, εξηγούν οι ειδικοί, εάν βρέθηκαν εκεί έγινε από λάθος - από νορβηγούς φαλαινοθήρες, στις αρχές του 20ού αιώνα, που έτρωγαν το κρέας τους. Και όπως τονίζει  ο Αριλντ Σκέντσμο από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, υπάρχουν περιπτώσεις που η σφαγή είναι «απαραίτητη για να διορθωθούν παλαιότερα σφάλματα».
Οι τάρανδοι της Ανταρκτικής δεν είναι οι μοναδικοί εισβολείς: 

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά αρκετά είδη ζώων ή φυτών, όπως τα κουνέλια της Ευρώπης που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία ή οι ασιατικοί κυπρίνοι που έχουν γεμίσει τα αμερικανικά ποτάμια. Επίσης, σύμφωνα με τον Σκέντσμο, μετά τους ταράνδους, η Νορβηγία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να απομακρυνθούν οι βασιλικοί κάβουρες που έφθασαν εκεί διασχίζοντας τον Ειρηνικό και ένα είδος ελάτου που υπό φυσιολογικές συνθήκες ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική. 
Η πιο σκληρή μάχη πάντως αναμένεται να είναι με τους αρουραίους της Νότιας Γεωργίας, οι οποίοι πιστεύεται ότι έφθασαν στην περιοχή πριν από 200 χρόνια ως λαθρεπιβάτες στα φαλαινοθηρικά. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος για όλους αυτούς τους εισβολείς είναι μήπως μεταφέρουν ασθένειες και στη συνέχεια προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην τροφική αλυσίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: