"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι 100 πιο πλούσιοι του κόσμου (έγιναν ακόμη πιο πλουσιοι!)

Της  ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
 
Μπορεί η κρίση να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, όμως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του πρακτορείου Bloomberg με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Ο δείκτης «Bloomberg Billionaires» για το 2012 πιστοποιεί ότι η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αυξήθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2011 κατά 183 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνοντας το... 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ!

Τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο αύξηση στη διάρκεια του περασμένου έτους -περίπου 20%- είδε ο πλούτος των μεγιστάνων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και του λιανεμπορίου. Μάλιστα από τους 100 δισεκατομμυριούχους της λίστας του Bloomberg, μόλις... 16 ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν ζημία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012!

Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη διατήρησε και πέρυσι ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Χελού, με την περιουσία του να έχει αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ στα 57 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθείται από τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ο μεγαλύτερος κερδισμένος του 2012 δεν ήταν άλλος από τον «Mr. Zara», τον τρίτο της λίστας, Ισπανό Αμάντσιο Ορτέγκα, ο οποίος παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην πατρίδα του και τη γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 63%! Μάλιστα οι μετοχές της εταιρείας του, του ομίλου Inditex, κατέγραψαν κέρδη 66,7%.

Την πρώτη πεντάδα των Κροίσων συμπληρώνουν ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway (36,3 δισ. ευρώ) και ο ιδρυτής των σουηδικών καταστημάτων ΙΚΕΑ, Ινγκβαρ Κάμπραντ, με 32,5 δισ. ευρώ.

Την πρώτη τους εμφάνιση στη λίστα του Bloomberg με τους 100 πλουσιότερους του πλανήτη έκαναν το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στη Βραζιλία, η Ντίρσε Καμάργκο (11 δισ. ευρώ), ιδιοκτήτρια του ομίλου Camargo Correa, η οποία έχει τις σαγιονάρες Havaianas και δραστηριοποιείται στην τσιμεντοβιομηχανία και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Πρωτοεμφανιζόμενος και ο 40χρονος Τούρκος μετανάστης στις ΗΠΑ Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη... στο ελληνικό γιαούρτι. Τα προϊόντα της εταιρείας Chobani (Τσοπάνης) κάνουν θραύση στις ΗΠΑ και το ομώνυμο γιαούρτι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς!
 

Κάρλος Χελού 57 δισ.
Ο Μεξικανός μεγιστάνας αγόρασε πέρυσι τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες.
Μπιλ Γκέιτς 47,5 δισ.
Μόνιμα στην κορυφή της λίστας, ασχολείται πλέον με το φιλανθρωπικό έργο του.
Αμ. Ορτέγκα 43,6 δισ.
Ο «Mr. Zara» πέτυχε το 2012 θεαματική αύξηση των πωλήσεων σε νέες αγορές.
Γ. Μπάφετ 36,3 δισ.
Στα 82 του χρόνια συνεχίζει να κρατάει το τιμόνι του επενδυτικού του κολοσσού.
Κάρλος Σλιμ Χελού, τηλεπικοινωνίες
Ο 72χρονος Μεξικανός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών America Movil, ενώ επίσης έχει επιχειρήσεις μεταλλευτικές και real estate, αγόρασε πέρυσι δύο μεξικανικές και μία ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα και έχει μετοχές και στην εφημερίδα New York Times. Περιουσία: 57 δισ. ευρώ.
Μπιλ Γκέιτς, υπολογιστές
Ο 57χρονος Αμερικανός ιδρυτής της Microsoft ασχολείται πλέον με το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος Bill & Melinda Gates, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα έχει σώσει 8 εκατ. ζωές από θανατηφόρες ασθένειες μέχρι το 2020. Περιουσία: 47,5 δισ. ευρώ.
Αμάντσιο Ορτέγκα, ενδύματα
Ο Ισπανός ιδρυτής του Inditex πέτυχε θεαματική αύξηση των πωλήσεων του ομίλου του επεκτεινόμενος σε νέες αγορές, όπως η Γεωργία, η Βοσνία και ο Ισημερινός. Τα καταστήματα ρούχων του περιλαμβάνουν τις αλυσίδες των Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Oysho Stradivarius και Uterque. Περιουσία: 43,6 δισ. ευρώ.
Γουόρεν Μπάφετ, επενδύσεις
Παρά τα 82 του χρόνια, ο Μπάφετ παραμένει στο τιμόνι του πολυεθνικού επενδυτικού κολοσσού Berkshire Hathaway, με κεντρικά γραφεία στη Νεμπράσκα, ενώ ο ίδιος θεωρείται, σε προσωπικό επίπεδο, ένας από τους ικανότερους επενδυτές του πλανήτη, ο οποίος πρόσφατα μπήκε δυναμικά και στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας Περιουσία: 36,3 δισ. ευρώ.
Ινγκβαρ Κάμπραντ, έπιπλα
Ο Σουηδός 85χρονος μεγιστάνας είναι ιδιοκτήτης της επιτυχημένης αλυσίδας καταστημάτων επίπλου IKEA. Μέσω του ομίλου του Ikano, ο Κάμπραντ δραστηριοποιείται επίσης στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο και σε αυτούς των ακινήτων και της διαχείρισης κεφαλαίων. Περιουσία: 32,5 δισ. ευρώ.
Τσαρλς Κοχ, πετρέλαιο
Ο 77χρονος είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ της δεύτερης μεγαλύτερης βάσει εσόδων ιδιωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ, της Koch Industries, η οποία δραστηριοποιείται σε μια σειρά από κλάδους, από αγωγούς πετρελαίου και διυλιστήρια μέχρι χαρτιά τουαλέτας και δομικά υλικά. Περιουσία: 31 δισ. ευρώ.
Ντέιβιντ Κοχ, πετρέλαιο
Ο 72χρονος Ντέιβιντ Κοχ έχει την ίδια επιχειρηματική πορεία με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τσαρλς (είναι τα πλουσιότερα αδέλφια στις Ηνωμένες Πολιτείες). Είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας Koch Industries, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον κλάδο του πετρελαίου, και το ύψος της περιουσίας του είναι ίδιο με εκείνης του αδελφού του: 31 δισ. ευρώ.
Λάρι Ελισον, λογισμικό
Ο 68χρονος Αμερικανός είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oracle Corporation, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο. Το 2009 η εταιρεία εξαγόρασε την εταιρεία-κολοσσό στα hardware Sun Microsystems. Περιουσία: 30 δισ. ευρώ.
Μπερνάρ Αρνό, είδη πολυτελείας
0 63χρονος Γάλλος «κύριος Λουί Βιτόν» είναι ο ιδιοκτήτης του κολοσσού αγαθών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton - Moet - Hennessy), ο οποίος έχει διάσημες μάρκες όπως Louis Vuitton, Hermes, Bulgari, Dior και άλλες. Εχει προκαλέσει σάλο στην πατρίδα του με την αίτησή του για τη βελγική υπηκοότητα αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του φορολογικού μετανάστη, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Περιουσία: 21,9 δισ. ευρώ.
Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ αν Σαούντ, επενδύσεις
Η εταιρεία επενδύσεων Kingdom Holding του 57χρονου Σαουδάραβα πρίγκιπα, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Μέση Ανατολή, έχει μετοχές σε εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Apple, η Citigroup και τα ξενοδοχεία Four Seasons, ενώ πρόσφατα επένδυσε 227 εκατομμύρια ευρώ στο Twitter. Περιουσία: 21,8 δισ. ευρώ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΟΙΣΟΙ
Μεταξύ των 1.226 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι και τρεις Ελληνες επιχειρηματίες. Πρώτος στη θέση 418 το στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στο εμπόριο πρώτων υλών, Αριστοτέλης Μυστακίδης (πάνω αριστερά), ο οποίος με περιουσία 2,1 δισ. ευρώ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη λίστα του Bloomberg, ξεπερνώντας τους δύο άλλους Κροίσους, τον Σπύρο Λάτση (πάνω δεξιά) (θέση 464, 2 δισ. ευρώ) και τον Φίλιππο Νιάρχο (πάνω στο κέντρο) (491η θέση, 1,9 δισ. ευρώ). Πλουσιότερος από τους τρεις Ελληνες αλλά εκτός της λίστας των 100 είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης (φωτογραφία κάτω αριστερά) από τη Νίσυρο, ιδιοκτήτης της Red Apple Group (περιουσία περίπου 2,3 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: