"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


SΟS για εγκεφαλικό από το ροχαλητό

ΣΙΔΝΕΪ Το ροχαλητό δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο των... άλλων αλλά απειλεί και τον εγκέφαλο όσων ροχαλίζουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα. Οι πάσχοντες από το Σύνδρομο Υπνικής Απνοιας (ΣΥΑ), μια νοσηρή μορφή υπνικής διαταραχής η οποία συνοδεύεται από ροχαλητό και επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη. Οι συνέπειες ξεκινούν από τη μερική αμνησία και μπορεί, σε βαριές περιπτώσεις, να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.

Ερευνα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στο Αυστραλιανό και Ασιατικό Συνέδριο Υπνου, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, αποδεικνύει πως όσοι πάσχουν από ΣΥΑ έχουν μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Αναπνοή και τον Υπνο της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον ειδικό Φέργκαλ Ο΄ Ντόνοχιου, έκανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους 60 ασθενών με ΣΥΑ και κατόπιν τις συ νέκρινε με τις τομογραφίες των εγκεφάλων 60 ανθρώπων με ήπιο, φυσιολογικό ροχαλητό. «Ο εγκέφαλος των πασχόντων από ΣΥΑ όντως παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πολλοί ασθενείς που ροχαλίζουν υπερβολικά έχουν μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους στη διάρκεια του ύπνου.Οπως γνωρίζουμε από ανάλογες μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε ζώα, μειωμένα επίπεδα οξυγόνου προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο» τονίζει ο κ. Ο΄ Ντόνοχιου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έρευνα αυτή βάζει τέλος σε αυτό το ιδιότυπο ιατρικό... αβγό του Κολόμβου που τους απασχολούσε τόσα χρόνια. «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν οι εγκεφαλικές βλάβες δημιουργούν την υπνική άπνοια ή αν οφείλονται σε αυτή», παραδέχεται ο αυστραλός επιστήμονας καταλήγοντας στο ότι «πλέον η έρευνά μας αποδεικνύει πως είναι η άπνοια που φταίει:αυτή δημιουργεί ισχυρές εγκεφαλικές βλάβες, όπως μείωση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: