Το γερμανικό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων
Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
Το «γερμανικό μοντέλο» ελεγχόμενης πτώχευσης σε δύο στάδια για χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα ασχολείται με παλιά χρέη αλλά με την εξασφάλιση και τους όρους νέων δανείων στο μέλλον.
Ο Σόιμπλε προτείνει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων στην ευρωζώνη, δύο φάσεων και προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Την επίβλεψη του μηχανισμού θα πρέπει να έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός.
«Στη σκέψη μου είναι, στο μέλλον, όλα τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης να περιλαμβάνουν ρήτρες, οι οποίες να ορίζουν ακριβώς τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρίσης. Οταν μία χώρα φθάσει σε αδυναμία πληρωμών, η ΕΕ θα δρομολογεί ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως αυτό της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Σόιμπλε. Ο ίδιος περιγράφει ένα σύστημα δύο φάσεων, στο οποίο η ΕΕ αρχικά θα ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας, αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, παρόμοιο με αυτό που καθορίστηκε για την Ελλάδα. Στην πρώτη αυτή φάση, οι διορίες εξόφλησης των ομολόγων θα παρατείνονται.
«Σε πρώτη φάση, θα μπορούν να επιμηκυνθούν οι χρόνοι αποπληρωμής για εκείνα τα δάνεια που έχουν λήξει και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Εάν αυτό δεν βοηθάει, θα υπάρχει μία δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου»,«Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών». συνέχισε ο Σόιμπλε και τόνισε ότι:
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει στο γερμανικό περιοδικό ότι τον μηχανισμό αυτό θα πρέπει να επιβλέπει το ΔΝΤ και όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, όπως συνέβη και με το πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε σε ανταπόκριση στην ελληνική κρίση χρέους.
«Δεν υπάρχει θεσμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, που να έχει συγκρίσιμο βαθμό πραγματογνωμοσύνης για την αναδιάρθρωση, ή συγκρίσιμη φήμη στις αγορές» επεσήμανε ο Σόιμπλε για το ΔΝΤ.
«Εξάλλου χρειάζεται να πείσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΔΝΤ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου