Μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ «προσφέρει» ο Ομπάμα στην Ινδία
Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εκχώρηση μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Ινδία ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Νέο Δελχί, χαρίζοντας «πρωτοσέλιδα» στον διεθνή Τύπο. Η Ινδία προβάλλει αίτημα να αποκτήσει μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ με την αιτιολογία ότι η παρούσα σύνθεσή του δεν αντικατοπτρίζει τις ισορροπίες του 21ου αιώνα ούτε τη σημασία της ινδικής οικονομίας, που με τα μεγέθη της συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Αλλά η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει το ινδικό αίτημα απορρέει πρωτίστως από τη μετατόπιση του διεθνούς οικονομικού κέντρου βάρους προς την Ασία και τη βαρύνουσα σημασία της Ινδίας αρχικά στην έξοδο των ΗΠΑ από την κρίση και μεσοπρόθεσμα στην ανάκτηση της θέσης ισχύος της υπερδύναμης. «Η Ινδία δεν είναι αναδυόμενη. Εχει αναδυθεί και είναι κεντρικός πρωταγωνιστής στο διεθνής προσκήνιο», «που θα περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο μέλος». δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία το τροποποιημένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε μία ένδειξη της έμφασης του Λευκού Οίκου στην Ινδία, ο Ομπάμα έφθασε στο Νέο Δελχί συνοδευόμενος από 200 ανώτατα στελέχη αμερικανικών ομίλων ενώ παρέμεινε στη χώρα για τρεις μέρες, ήτοι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επίσκεψή του στο εξωτερικό. Και παρότι η υποστήριξη που προσέφερε στην Ινδία είναι μάλλον συμβολική, αφού δεν αναμένεται μεταρρύθμιση των θεσμών του ΟΗΕ και άρα ούτε αλλαγή στο καθεστώς του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν παρέλθει περίπου μία δεκαετία, το βλέμμα των ΗΠΑ είναι στραμμένο στους τομείς υποδομών και ενέργειας της Ινδίας.
Μόνον στις υποδομές, η κυβέρνηση της οποίας έχει ανακοινώσει πενταετές πρόγραμμα 1 τρισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων και τη βελτίωση των οδικών δικτύων.
Πιέσεις προς Μιανμάρ
Περισσότερη πίεση προς τη Μιανμάρ ώστε να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό, ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι «η Ινδία συχνά κρατά αποστάσεις από διεθνή ζητήματα». Σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Μιανμάρ, οι οποίες έφεραν στην εξουσία μόνον τα κόμματα που έχουν την έγκριση της στρατιωτικής χούντας, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την αναμέτρηση «κάθε άλλο παρά δίκαιη και ελεύθερη».
HMEΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΗΠΑ,
ΙΝΔΙΑ,
ΟΗΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου