Επικοινωνούν και κινούν την αναπηρική καρέκλα μέσω της όσφρησης
The Economist
Κάποιοι άνθρωποι έπειτα από τραυματισμούς στον εγκέφαλο, αν και διατηρούν τη διανοητική τους διαύγεια, αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Ζουν, χωρίς υπερβολή, ένα πραγματικό εφιάλτη. Τώρα, όμως, τα πράγματα διαφαίνονται καλύτερα, καθώς ο Νόαμ Σόμπελ του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βάισμαν βρήκε έναν τρόπο για να διευκολύνει τη ζωή όλων αυτών τον ανθρώπων.
Η προσέγγισή του βασίστηκε σε μία παρατήρηση: ότι ακόμα και όσοι είναι ολοκληρωτικά παράλυτοι διατηρούν την όσφρησή τους, μπορούν να μυρίσουν. Η όσφρηση ρυθμίζεται από τη σταφυλή, ένα κομμάτι μαλακού ιστού στο πίσω τμήμα του στόματος που κατευθύνει τη ροή του αέρα μέσα από τη μύτη και το στόμα. Η σταφυλή, όμως, ελέγχεται από τα νεύρα του κρανίου, τα οποία δεν περνούν μέσα από τη σπονδυλική στήλη. Ετσι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού -ένα πολύ συχνό αίτιο παράλυσης- δεν τα επηρεάζουν. Επίσης αυτά τα νεύρα δεν επηρεάζονται από τις εγκεφαλικές βλάβες εκτός και αν βλαφθεί το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη σταφυλή.
Ετσι ο δρ Σόμπελ και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα σύστημα μέτρησης των μεταβολών της ροής του αέρα που προκαλείται από τη διαδικασία της όσφρησης. Το σύστημα αποτελείται από ένα στενό σωληνάριο που τοποθετείται στη μύτη του ασθενούς και συνδέεται με ένα αισθητήρα που μετρά τις μεταβολές της πίεσης και τις μεταφράζει σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε ορισμένες συσκευές να λειτουργήσουν όπως επιθυμεί ο χειριστής τους. Το μόνο που έχει να κάνει ο τετραπληγικός είναι να βρει ένα τρόπο για να εισπνέει και εκπνέει από τη μύτη όπως είναι αναγκαίο.
Η πρώτη δοκιμή στην οποία υπέβαλε το πρωτοποριακό σύστημα ο Ισραηλινός επιστήμονας πράγματι επέτρεψε σε άτομα που είχαν πλήρη αδυναμία κίνησης να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον. Η ομάδα του δόκτορος Σόμπελ δημιούργησε μία συσκευή που επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να υπαγορεύουν κείμενο σε μία οθόνη διά της όσφρησης, φυσώντας ή εισπνέοντας από τη μύτη. Ηδη οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Τραυματιών και Επανένταξης Λέβινσταϊν στη Ραάανα, προάστιο του Τελ Αβίβ.
Εκεί η πρώτη ασθενής, μία γυναίκα 51 ετών, η οποία επί επτά μήνες παρέμενε κλεισμένη στο εαυτό της κατάφερε να γράψει μία επιστολή στην οικογένειά της.
Η δεύτερη συσκευή που χρησιμοποιεί την ίδια αρχή, μέσω εντολών με την εισπνοή και την εκπνοή από τη μύτη, είναι μία ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα. Πρόκειται για μια καινοτομία που θα βοηθήσει πολλά άτομα που πάσχουν από παράλυση. Δεν χρειάζονται περισσότερα από 15 λεπτά για να αποκτήσει κανείς τον πλήρη έλεγχό της. Δύο εισπνοές από τη μύτη την κάνουν να κινείται προς τα μπροστά. Δύο εκπνοές την κάνουν να κινηθεί προς τα πίσω. Μια εκπνοή και μία εισπνοή την κάνουν να στρίβει δεξιά και μία εισπνοή που ακολουθείται από μία εκπνοή την κάνουν να στρίβει αριστερά.
Φυσικά η όσφρηση, ως κινητήριος δύναμη και δύναμη επικοινωνίας μπορεί να βρει εφαρμογές και για τους υγιείς. Είναι, παραδείγματος χάρη, ως δύναμη πολύ ταχύτερη από την άσκηση πίεσης στο ποντίκι του κομπιούτερ. Η ομάδα του δόκτορος Σόμπελ κατασκεύασε μία εκδοχή της συσκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα βιντεοπαιχνίδια. Αν κερδίσει έδαφος, στα καταστήματα ηλεκτρονικών ο μοναδικός ήχος που θα ακούγεται ίσως να είναι το ρούφηγμα της μύτης λες και όλοι όσοι συχνάζουν εκεί πάσχουν από βαρύ συνάχι…
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου