Ενας γιατρός για Νοµπέλ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η επιδηµία χολέρας που σκοτώνει τους σεισµόπληκτους στην Αϊτή µακριά από τους προβολείς της δηµοσιότητας έφερε και πάλι στο προσκήνιο έναν σπουδαίο Αϊτινό, τον δρα Ζαν-Ουίλιαµ Παπ.
Στα 61 του, ο δρ Παπ είναι ο Αϊτινός που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε συµπατριώτη του στο βραβείο Νοµπέλ, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Λε Νουβελίστ» του Πορτ-ο-Πρενς. Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο, οι έρευνες του οποίου άλλαξαν τη ζωή των Αϊτινών και του χάρισαν πολλές διακρίσεις, η τελευταία από τις οποίες - και όγδοη φετινή - ήρθε από το αµερικανικό Πανεπιστήµιο Κορνέλ. Εχει σπουδάσει Ιατρική στις ΗΠΑ (ειδικεύτηκε στη λοιµωξιολογία) και επέστρεψε στο νησί το 1979, σε ηλικία 30 ετών. Οταν έγινε διευθυντής της παιδιατρικής υπηρεσίας του κρατικού πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου, εισήγαγε τη χρήση ενός ορού που χορηγείται από το στόµα για την αντιµετώπιση της παιδικής διάρροιας, που ήταν τότε η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα. «Την εποχή εκείνη έπρεπε να τον ετοιµάζω µόνος µου µέσα σε πλαστικά δοχεία των τεσσάρων λίτρων», θυµάται. Τα αποτελέσµατα ήταν θεαµατικά. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η παιδική θνησιµότητα από γαστρεντερίτιδα µειώθηκε από 40% σε 1%.
Στην αρχή της δεκαετίας του 1980, ο δρ Παπ ήταν ένας από τους πρώτους που περιέγραψε τον ιό του ΑΙDS. Καθώς τα κρούσµατα πολλαπλασιάζονταν, ίδρυσε τα κέντρα GΗΕSΚΙΟ, τα πρώτα στον κόσµο εξειδικευµένα στην καταπολέµηση του ιού ΗΙV. Το δίκτυο που έστησε περιθάλπει τώρα πάνω από το 52% των ασθενών του ΑΙDS στην Αϊτή, καθιστώντας τη χώρα πρότυπο στον τοµέα αυτόν. Τα κέντρα προσφέρουν επίσης εκπαιδευτικά προγράµµατα για γιατρούς και νοσηλεύτριες. Τον περασµένο Ιούλιο, δηµοσίευσαν µια µελέτη, τα αποτελέσµατα της οποίας ανάγκασαν τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας να αλλάξει τις προδιαγραφές των θεραπειών των αρρώστων από ΑΙDS στις αναπτυσσόµενες χώρες.
Ο σεισµός όµως της 12ης Ιανουαρίου είχε καταστροφικές συνέπειες στις υποδοµές, αλλά και τις δωρεές των ιδιωτών προς τα κέντρα GΗΕSΚΙΟ. «Η διεθνής βοήθεια δεν ήρθε. Δίνουµε αγώνα για να αποδεσµευθούν τα κεφάλαια. Τα κέντρα µας υποφέρουν. Πάνε οκτώ µήνες που διαρκεί αυτή η κατάσταση, αναγκαστήκαµε να απολύσουµε ένα µέρος του προσωπικού. Δυστυχώς, διότι είχαµε αρχίσει πολύ καλά», λέει ο δρ Παπ. Δύο εβδοµάδες µετά τον σεισµό, είχε καταφέρει να εντοπίσει όλους τους ασθενείς του που βρίσκονταν στο Πορτ-ο-Πρενς ή στην επαρχία και να στήσει ένα νοσοκοµείο έκτακτης ανάγκης.
Κοντά σ αυτό ήρθαν να εγκατασταθούν 7.000 άνθρωποι, τους οποίους τράβηξε η φήµη του γιατρού. «Τους φροντίζουµε. Είναι µια νέα αποστολή για το κέντρο GΗΕSΚΙΟ», υπογραµµίζει ακούραστος ο δρ Παπ, ο οποίος κινητοποιείται τώρα για την αντιµετώπιση της επιδηµίας της χολέρας που πλήττει ήδη σχεδόν 7.000 ανθρώπους στην Αϊτή (χθες οι νεκροί είχαν υπερβεί τους 445). Μέσα σε µερικές ηµέρες έστησε τρία κέντρα θεραπείας και δύο κέντρα εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού. Διότι, όπως λέει, «η χολέρα θα είναι εδώ για καιρό».
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου