«Χρυσά» μικρομεροκάματα
The Economist
Η ιδέα ανήκει στον Νάθαν Ιγκλ, επιστήμονα ερευνητή και συνεργάτη του ΜΙΤ. Τη συνέλαβε την περίοδο που δίδασκε στην επαρχία της Κένυας.
Συνειδητοποίησε τότε πως τα 3/4 από τα 4,6 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών σε όλο τον κόσμο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επομένως ένα χρήσιμο επίτευγμα της τεχνολογίας βρίσκεται στα χέρια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ίσως να είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν λίγα χρήματα. Προκειμένου να τους βοηθήσει να το επιτύχουν, επινόησε μια υπηρεσία την οποία ονόμασε txteagle και η οποία μοιράζει μικροδουλειές μέσω της αποστολής γραπτού μηνύματος με αντάλλαγμα μικροπληρωμές.
Μόλις το 18% των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ αλλά στα τέλη του 2009 περισσότεροι από 50% είχαν κινητό τηλέφωνο (το ποσοστό έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2005) σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως η πρόσθεση 10 κινητών τηλεφώνων ανά 100 άτομα σε μια συνήθη αναπτυσσόμενη χώρα ενισχύει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,8%.
Ο κ. Ιγκλ ελπίζει πως η υπηρεσία txteagle θα επιτύχει, αναθέτοντας κατά κάποιον τρόπο «υπεργολαβίες» μέσω κινητών, κατακερματίζοντας τις διάφορες θέσεις εργασίας σε μικρά καθήκοντα και στέλνοντάς τες σε πολλά άτομα. Ολες αυτές οι μικρές δουλειές προϋποθέτουν τη γνώση ορισμένων δεδομένων της περιοχής που μπορεί να είναι από μια καταγραφή των ενδείξεων και των σημάτων κυκλοφορίας στις επαρχίες του Σουδάν για λογαριασμό ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, μέχρι τη μετάφραση ορισμένων λέξεων στη γλώσσα της Κένυας για όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να διοχετευθούν στην αγορά της.
«Μια γυναίκα που ζει την επαρχία της Βραζιλίας ή της Ινδίας δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει δουλειά», επισημαίνει ο κ. Ιγκλ, «αλλά μπορεί με τον ευκολότερο τρόπο να χρησιμοποιήσει το κινητό της για να συγκεντρώσει και να μεταβιβάσει στοιχεία περί των τιμών και των προϊόντων στην περιοχή ή ακόμη και να συμπληρώσει έρευνες αγοράς». Η πληρωμή μεταφέρεται στο κινητό του χρήστη μέσω ειδικής υπηρεσίας, όπως το σύστημα M-PESA της Safaricom στην Αφρική.
Η υπηρεσία txteagle συνεργάζεται με περισσότερες από 220 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και έχει πρόσβαση σε δύο δισ. χρήστες σε 80 χώρες. Εχει ήδη το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό χρηστών με συμβόλαιο στην Κένυα και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να το χρησιμοποιήσει.
Προσφάτως, μια μεγάλη εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ζήτησε τη βοήθεια του κ. Ιγκλ για να καταγράψει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε όλη την Αφρική.
Η εταιρεία ανησυχούσε μήπως τα τηλεοπτικά κανάλια αντικαθιστούσαν τις διαφημίσεις της με άλλες παρά τα χρήματα που είχε καταβάλει. Πλήρωσε έτσι τους ντόπιους για να παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να στείλουν με γραπτά μηνύματα ποιες διαφημίσεις είχαν δει.
«Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ μόνος μου» δηλώνει ο κ. Ιγκλ. Γι' αυτό και δεν είναι σίγουρος για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι αυτά τα μικρά κείμενα.
Η ανεκτίμητη αξία του... SMS
Η απευθείας ενημέρωση των εταιρειών εισαγωγής ή επεξεργασίας πρώτων υλών για τις κλιματικές συνθήκες και τις τιμές ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη μπορεί να σημαίνει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία πλημμύρα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και, κατά συνέπεια, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Τέτοιοι παράγοντες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, όταν οι τιμές του καουτσούκ και σπόρων ή άλλων καρπών από τους οποίους παράγονται έλαια βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Γιατί η άνοδος των τιμών φέρνει ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα: από πιπίλες (καουτσούκ) μέχρι μαγιονέζες, σοκολάτες και κεριά (έλαια).
Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα Financial Times προδικάζει μεγάλη άνοδο στις τιμές των πλαστικών, μετά το άλμα 65% της τιμής του φυσικού καουτσούκ τον τελευταίο χρόνο. Το τελευταίο οφείλεται στις ισχυρές βροχοπτώσεις στη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής καουτσούκ, στη νοτιοανατολική Ασία. Οι τιμές του καουτσούκ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας μέσα σε ελάχιστο διάστημα το ρεκόρ που είχαν καταγράψει το 1952, όταν το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου της Κορέας οδήγησε σε κύμα αγορών.
Ανάλογη προδιαγράφεται και η πορεία των τιμών των ελαίων, όπως το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τα μαγειρικά αυτά έλαια, των οποίων οι τιμές δεν ανέβηκαν φέτος, όπως συνέβη με τα λοιπά αγροτικά προϊόντα,αναμένεται να καλύψουν την απόσταση που τα χωρίζει από τα σιτηρά, καθώς η πρωτοφανής ζήτηση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 17 ετών στα αποθέματα. Οπως προβλέπεται, τα αποθέματα σογιέλαιου και φοινικέλαιου, που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Nestle και η Unilever για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων, από τη μαγιονέζα ώς και τα μπισκότα σοκολάτας, θα μειωθούν κατά 12% το ερχόμενο έτος, λόγω της αύξησης κατά 11% στην κατανάλωση Κίνας και Ινδίας το 2010.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να εικάσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων θα εκτιναχθούν, έχοντας αναρριχηθεί τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα μετά την κρίση των τροφίμων, το 2007-2008, η οποία πυροδότησε εξεγέρσεις σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, από την Αϊτή μέχρι την Αίγυπτο. Οι αναλυτές παραδέχονται ότι τίποτα δεν προδικάζει επιβράδυνση της κατανάλωσης τροφίμων στην Κίνα, η οποία συνεχίζει να βιώνει ραγδαίους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατά κεφαλήν κατανάλωση φυτικών ελαίων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Και τα πρωτοφανή επίπεδα της ζήτησης για τρόφιμα και βιοκαύσιμα «ταιριάζουν» ιδανικά με εξελίξεις όπως η καθυστέρηση της σποράς στη Νότια Αμερική, ωθώντας σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές των μαγειρικών ελαίων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου