"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ηθική δικαίωση για τους συμβασιούχους του ΟΔΙΕ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Απόφαση κόλαφο για επικεφαλής κρατικών οργανισμών εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκρινε ενόχους σε πρωτόδικο βαθμό με ποινή φυλάκισης 10 μηνών (με τριετή αναστολή), δύο πρώην διευθύνοντες συμβούλους του ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος), οι οποίοι στέρησαν από τους δεκάδες συμβασιούχους το δικαίωμα να κριθούν από το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), ώστε να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Η απόφαση αποτελεί ηθική δικαίωση για τους συμβασιούχους, οι οποίοι μετά από αγώνα έξι ετών βλέπουν μια θετική εξέλιξη στον «Γολγοθά» τους και ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει και δικάζουν τις εργατικές διαφορές τους.

Το θέμα των ημερήσιων συμβάσεων είχε αποκαλύψει η «Ελευθεροτυπία» (ρεπορτάζ της Γεωργίας Δάμα 19/10/2010), περιγράφοντας τη ζωή εργαζόμενης στον ΟΔΙΕ η οποία εργάζεται επί 23 χρόνια με ημερήσιες συμβάσεις -συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα, σήμερα δύο- με αποδοχές που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο σε 26 ευρώ την εβδομάδα. Και δεν είναι η μόνη αλλά εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Η ίδια και άλλοι συμβασιούχοι του ΟΔΙΕ ξεκίνησαν τον αγώνα το 2004, όταν έκαναν αίτηση μονιμοποίησης στον οργανισμό με βάση το προεδρικό διάταγμα «Παυλόπουλου» (Π.Δ. 164/2004), το οποίο προέβλεπε ότι έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν δεκαοκτάμηνο χρονικό διάστημα απασχόλησης χωρίς τρίμηνη διακοπή.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΙΕ συνεδρίασε και αποφάσισε την απόρριψη των αιτήσεων του ευκαιριακά απασχολούμενου προσωπικού. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΑΣΕΠ, το οποίο είχε διαφορετική γνώμη. Θεώρησε ότι η κρίση των διοικούντων τον ΟΔΙΕ δεν ήταν σωστή και ότι το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να επανέλθει και να προβεί σε νέα αιτιολογημένη κρίση ανά εργαζόμενο.

Ομως ο τότε διοικητής του ΟΔΙΕ και άλλοι στη συνέχεια αδράνησαν, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ να παραγγείλει επιθεώρηση-προανάκριση. Διαπιστώθηκε ότι οι διοικητές του ΟΔΙΕ δεν έστελναν ως ώφειλαν τις αιτήσεις των συμβασιούχων στο ΑΣΕΠ για να αποφανθεί εάν όντως δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν στις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος και να καταστούν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου.

Ακολούθησε δύσκολος αγώνας για τους εργαζόμενους, ορισμένοι εκ των οποίων έφθασαν στο Ευρωκοινοβούλιο κάνοντας αναφορές για μη τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου. Το ΑΣΕΠ παρέπεμψε την υπόθεση στην κρίση των δικαστηρίων, ενώ οι δικαστικές περιπέτειες των εργαζομένων για τις εργατικές διαφορές συνεχίζονται.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε μετά από δίκη η οποία άρχισε στις 13/10/2010, συνεχίστηκε στη δικάσιμο της 26/10/2010 και ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ένοχοι δύο πρώην διοικητές του ΟΔΙΕ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθησιν. Ενας τρίτος πρόεδρος αθωώθηκε, με το σκεπτικό ότι απλώς προήδρευε, αν και η εισαγγελική πρόταση υπήρξε καταδικαστική.

Η αποδοθείσα από το δικαστήριο παράβαση συνίσταται στο ότι υπό την ιδιότητά τους παρέλειψαν με πρόθεση να παράσχουν στο ΑΣΕΠ τα απαραίτητα στοιχεία και τις πληροφορίες που αυτό ζήτησε προκειμένου να ερευνήσει καθεμία ξεχωριστά από τις υποβληθείσες αιτήσεις του προσωπικού που απασχολήθηκε στον οργανισμό για να κρίνει μεταξύ άλλων αν στις συμβάσεις του προσωπικού υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Με άλλα λόγια, εάν οι διοικητές του ΟΔΙΕ έστελναν ως όφειλαν τα στοιχεία στο ΑΣΕΠ, θα είχε ληφθεί απόφαση θετική ή αρνητική, απαλλάσσοντας τους εργαζόμενους από τη χρόνια αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Αλλά ούτε αυτό δεν έκαναν οι διορισμένοι πρόεδροι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: