Γονίδιο κατά της κατάθλιψης
Μια γενετική θεραπεία ίσως είναι η ενδεικνυόμενη αντικαταθλιπτική «αγωγή» του μέλλοντος. Οι ειδικοί κατάφεραν να θεραπεύσουν «καταθλιπτικά τρωκτικά» αποκαθιστώντας την ελαττωματική λειτουργία ενός γονιδίου τους. Η μη φυσιολογική συμπεριφορά των πειραματόζωων, η οποία, άλλωστε, οφειλόταν στην έλλειψη του γονιδίου, ομαλοποιήθηκε πλήρως μετά την έγχυση ενός γενετικά τροποποιημένου ιού.
Η αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε το γονίδιο p11, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της συναισθηματικής διαταραχής. Η νεκροτομική εξέταση του εγκεφάλου πασχόντων από κατάθλιψη έδειξε ότι διέθεταν σαφώς μικρότερες συγκεντρώσεις p11 στην εγκεφαλική περιοχή που λέγεται επικλινής πυρήνας. Το γονίδιο –αξίζει να σημειωθεί– ρυθμίζει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο. Τα ποντίκια, που «δημιουργήθηκαν» χωρίς επικλινή πυρήνα, εμφάνισαν μη φυσιολογική συμπεριφορά, παρόμοια με την κατάθλιψη στον άνθρωπο.
Οταν, ωστόσο, οι γιατροί τούς έκαναν εγχύσεις ενός ιού που είχε τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αποκαταστήσει το p11 στα φυσιολογικά του επίπεδα, η συμπεριφορά των τρωκτικών μεταβλήθηκε ριζικά και έγινε όμοια με των φυσιολογικών ποντικών.
O δρ Μάικλ Κάπλιτ, του Ιατρικού Κέντρου Βέιλ Κορνέλ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, πιστεύει ότι ο ιατρικός κόσμος διαθέτει πλέον στα χέρια του ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης ή τουλάχιστον ενός αιτίου της.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η εφαρμογή της θεραπείας σε ανθρώπους θα καθυστερήσει. Οι ιοί που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μεγάλοι και δεν μπορούν να διέλθουν από το φράγμα αίματος/εγκεφάλου, που προστατεύει το πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου oργανισμού. Η θεραπεία, όμως, πρέπει να στοχεύει ακριβώς στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς το p11 θα μπορούσε να διαδραματίζει άλλους ρόλους σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση της γενετικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας προϋποθέτει τη διάνοιξη οπής στο κρανίο έτσι ώστε η βελόνα της ένεσης να καθοδηγηθεί στο σωστό σημείο με ακρίβεια χιλιοστού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου