"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΕΚΟ: Κάνουν τα αντίθετα από αυτά που πιστεύουν

Της ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ακούμε ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες. Θα γίνουν μετατάξεις, θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις (αυτών που προσελήφθησαν το 1983-1984 για να μην ξεχνιόμαστε και να μην αναρωτιόμαστε πώς διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας και πού πήγαν τα λεφτά και γιατί δεν αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας και άλλα τοιαύτα) και οι συμβάσεις θα κριθούν μη ανανεώσιμες.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι κάποιες χιλιάδες συμβασιούχοι θα βρεθούν εκτός, οπότε μπορεί και να επαληθευθούν όσοι εδώ και καιρό «έβλεπαν» την ανεργία στο 20%.

Μήπως θυμόμαστε τι συνέβαινε στα τέλη Ιουλίου του 2008, όταν στην Βουλή συζητείτο η τροπολογία για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ;

Χαμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας μιας δήλωσης της κ. Λούκας Κατσέλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Αν μια επιχείρηση δεν χρειάζεται πλέον θα μπορούσε να κλείσει. Το ζήτημα δεν είναι αν μια δημόσια επιχείρηση είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης. Αν αυτό το εργαλείο ανάπτυξης δεν είναι χρήσιμη, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Τότε, ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να δηλώσει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια λίστα με ΔΕΚΟ που πρέπει να κλείσουν. Θα πρέπει να ρωτήσετε την κ. Κατσέλη αν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη ΔΕΚΟ». Είπε μάλιστα τότε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης οποιασδήποτε ΔΕΚΟ, εφόσον αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η κ. Κατσέλη υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, δίνοντας διευκρινίσεις στη γραμμή του κόμματος: «Αν μια ΔΕΚΟ παύει να είναι ΔΕΚΟ, δηλαδή δεν έχει αναπτυξιακό ή κοινωνικό έργο, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί. Κι’ αν δεν μπορεί να αναδιοργανωθεί να κοιτάξουμε αν πρέπει ή όχι να κλείσει».

Ήταν η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να διανοηθεί σύγκρουση με τις συντεχνίες, τις οποίες χρειαζόταν στο πλευρό του – μαζί με τις ψήφους τους.

Και είχε από τότε φανεί πως υπήρχαν πολλές και διαφορετικές γραμμές στο οικονομικό επιτελείο του. Αλλά και εναλλασσόμενους ρόλους. Τώρα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου που εφαρμόζει την πιο σκληρή λιτότητα, την οποία ως εκπρόσωπος του κόμματος εξόρκιζε, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξέταζε όλες τις αποκρατικοποιήσεις (δεν επανεξέτασε καμία) και πως «τα μέτρα κοινωνικής συνοχής ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τελικά την οικονομική δραστηριότητα, φέρνουν ανάπτυξη, όπως και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η ανάπτυξη με τη σειρά της συμβάλλει στην ανακούφιση του δημοσιονομικού προβλήματος και επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών δαπανών». Αυτός ήταν, κατά τον υπουργό, ο περίφημος «ενάρετος κύκλος ανάπτυξης και συνοχής που θα προωθήσουμε».

Σήμερα, αποκαλεί τις απολύσεις «μη ανανεώσεις», η κοινωνική αποστολή των ΔΕΚΟ έχει πάει περίπατο, το ίδιο και τα μέτρα που θα ελάμβανε υπέρ της κοινωνικής συνοχής.

Δυο χρόνια μετά την μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής συμβολής των ΔΕΚΟ, ακριβώς τον Ιούλιο του 2010, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Α. Λοβέρδος, ως υπουργός Εργασίας έλεγε: «Κι’ αν με ρωτάτε τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ που χρωστούν, η απάντηση είναι ότι θα κλείσουν κι’ αυτές».

Καινούργια φασαρία, οπότε επενέβη πάλι (4 Αυγούστου 2010) ο κ. Παπακωνσταντίνου με τα περίφημα πέντε ΔΕΝ, μεταξύ των οποίων και το «ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ». Ακριβώς την επομένη, η τρόικα έδινε συνέντευξη Τύπου. Είπαν πως έχουν συζητήσει το θέμα τις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ με τις ελληνικές αρχές, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων. Και ξανά ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε.

Φυσικά. Διότι δεν εννοούσε απολύσεις. Εννοούσε «μη ανανεώσεις». Τώρα, αν σε εποχή βαθιάς ύφεσης και μεγάλης ανεργίας υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ απόλυσης και μη ανανέωσης γι’ αυτούς που θα την υποστούν χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για να βρουν αλλού δουλειά, ρωτήστε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο 29-26
Από τον καιρό που η τρόικα εγκαταστάθηκε στα μέρη μας ακούω όλο και πιο συχνά από φίλους και γνωστούς εκφράσεις όπως :
- Ο λαός θα ξεσηκωθεί…
- Ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα…
- Η οργή του κόσμου…
και άλλα τέτοια.
Και επειδή είμαστε ελληναριά τρελά και ξεχνάμε μέσα στις υπερβολές μας (και γω μαζί) προσπάθησα να θυμηθώ την συμπεριφορά του καταπιεζόμενου λαού τα τελευταία χρόνια....
Τι θυμάμαι; Έναν λαό που:
Εν γνώσει του ψηφίζει για πολλά - πολλά χρόνια κλέφτες και λωποδύτες να τον κυβερνούν.
Τα αρπάζει από τους συμπολίτες του ως εφοριακός, τελωνειακός, γιατρός κλπ απλά για να κάνει τη δουλειά του.
Χτίζει παράνομα και ουρλιάζει στις κάμερες για αποζημιώσεις όταν το σπίτι του καίγεται το κατακαλόκαιρο στο κέντρο του δάσους.
Γίνεται όργανο του κόμματος και επιδίδεται σε απίστευτες μικροπρέπειες για ένα ρουσφέτι.
Φοροδιαφεύγει όπου και όπως μπορεί, είτε σαν ελεύθερος επαγγελματίας είτε σαν μισθωτός.
Παίρνει αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού και δουλεύει ταυτόχρονα και αδήλωτα ως ταρίφας όπου παίρνει τριπλοκούρσες.
Ποντάρει με ύφος γιάπη της Wall Street στο χρηματιστήριο και όταν χάνει τα λεφτά του ζητάει αποζημιώσεις για να ξεπληρώσει το στεγαστικό δάνειο που έπαιξε.
Πέρα από το δίκιο του εργάτη και του λαού και οποιουδήποτε εσείς θέλετε υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες που αποτελούν δυστυχώς την πλειοψηφία στην Ελλάδα. Μια τραγική πλειοψηφία που καταπίνει οτιδήποτε υγιές και το σπρώχνει στον πάτο μαζί της. Αυτοί οι συμπολίτες μας, μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και ίσως μας πάνε ακόμη παραπέρα, σε καταστάσεις που φάνταζαν απίστευτες λίγα χρόνια πριν για την Ελλάδα.
Ο κομματικός στρατός κατοχής αντέχει πολλά. ΔΕΝ θα ξεσηκωθεί, ΔΕΝ θα επαναστατήσει όσο νιώθει την κομματική μηχανή δίπλα του τις δύσκολες αυτές στιγμές και όσο κρατά σφιχτά στα χέρια του την υπόσχεση ότι δεν θα τον ξεχάσει όταν φύγει το καταραμένο ΔΝΤ και ανοίξουν οι ρημάδες οι αγορές…