"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ταυτότητα το αποτύπωµα του αυτιού µας

Από τα αυτιά µας θα... κρέµονται στο µέλλον οι Αρχές για να αναγνωρίζουν την ταυτότητά µας. Δεν θα κοιτούν ούτε δακτυλικά αποτυπώµατα ούτε την ίριδα του µατιού. Το αυτί του καθενός έχει σχήµα µοναδικό και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής µας παραµένει σχεδόν αναλλοίωτο.

Ετσι λοιπόν, όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Νίξον από το Τµήµα Επιστήµης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου του Σαουθάµπτον, αν κάποιος άνθρωπος βρεθεί σε ένα αεροδρόµιο και οι Αρχές έχουν αµφιβολίες για το αν είναι αυτός που δηλώνει θα µπορούν να φωτογραφίζουν το αυτί του και να ταυτοποιούν τα στοιχεία του µέσα από µια βάση δεδοµένων που θα περιλαµβάνει δεδοµένα από εκατοµµύρια άλλα... αυτιά.

Πρόκειται δηλαδή για το πιο αξιόπιστο βιοµετρικό µας χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε τον βρετανό καθηγητή και την ερευνητική του οµάδα που µελέτησαν το θέµα. Συγκεκριµένα, ανέπτυξαν ένα λογισµικό το οποίο ήταν σε θέση να ξεχωρίζει φωτογραφίες από αυτιά ανθρώπων και να υποδεικνύει σε ποιον ανήκει το καθένα.

Οι ειδικοί έλαβαν 252 φωτογραφίες αυτιών από διάφορους ανθρώπους και το σύστηµα που δηµιούργησαν µπορούσε σε ποσοστό 99% να υποδείξει τίνος το αυτί ήταν σε κάθε φωτογραφία.

Οι άγγλοι επιστήµονες υποστηρίζουν ότι τα άλλα βιοµετρικά χαρακτηριστικά, όπως το πρόσωπο, τα δακτυλικά αποτυπώµατα ή και η ίριδα του µατιού, είτε αλλοιώνονται µε τον χρόνο είτε δεν είναι αξιόπιστα. Οι εκφράσεις του προσώπου ή ο τρόπος µε τον οποίο κοιτά κάποιος το µηχάνηµα αναγνώρισης της ίριδας µπορεί να αλλοιώσουν το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα. Από την άλλη, οι αρτοποιοί και οι οικοδόµοι δεν έχουν πάντα ευδιάκριτα δακτυλικά αποτυπώµατα.

Το αυτί όµως όσο περνούν τα χρόνια απλώς επιµηκύνεται στον λοβό και το σχήµα του παραµένει επί της ουσίας το ίδιο, όσο και να γεράσουµε.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: