"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Η εξουσία όταν δεν θέλει, δεν γνωρίζει!»

Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στις ιεραρχικά δομημένες κοινωνίες, οι ευθύνες από την αποκάλυψη ατασθαλιών, ανομημάτων ή ακόμα και εγκλημάτων - κακουργημάτων είθισται να επιδικάζονται στους «μικρούς», στους κατώτερους στην ιεραρχία. Οι ανώτεροι δεν γνώριζαν!

Ολα έγιναν εν αγνοία τους! Υπάρχει γι' αυτό από παλιά μια σιωπηρή συμφωνία, του στιλ: «Εσύ προχώρησε κι άμα σε συλλάβουν, εγώ δεν ξέρω τίποτα». Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ καθόρισε ως «συγκαλυμμένη δράση» της CIA «τη μυστική δραστηριότητα προς επηρεασμό γεγονότων σε ξένες χώρες, που είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε, αν αποκαλυφθεί η επίσημη συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, να μπορεί ευλογοφανώς να διαψευστεί».

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Τσουκάτος επανέλαβε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens «την αλήθεια που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή τα κόμματα εξουσίας λαμβάνουν χορηγίες από επιχειρηματίες και εταιρείες» («Ε», Τετάρτη 15.9.2010).

Ο Τσουκάτος, όπως είναι γνωστό, εν όψει των εκλογών του 1999 έλαβε 1 εκατ. μάρκα από τη γερμανική εταιρεία που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, τα παρέδωσε στα ταμεία του κόμματος. Στην κατάθεσή του ο Τσουκάτος υποστήριξε ακόμα ότι δεν γνώριζε ούτε και μπορούσε να γνωρίζει περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών με τη Siemens και παράλληλα αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός εκείνης της περιόδου, Κώστας Σημίτης, γνώριζε οτιδήποτε για τη χρηματική κατάθεση του στενού συνεργάτη του.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο Σημίτης δεν ήταν μόνο πρωθυπουργός της χώρας αλλά και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ίδια περίοδο.

Πώς λοιπόν λειτούργησε ο Τσουκάτος; Μόνος του ή κάποιος του έδωσε την εντολή για ν' αναλάβει τη «βρώμικη» δουλειά; Ποιος ήταν αυτός που του έδωσε την εντολή; Εγινε σχετική ερώτηση από την επιτροπή;

Λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου αγνοούσε τα όσα συνέβαιναν στο κόμμα του;

Ομως ο κ. Σημίτης σιωπά και ο τότε υφιστάμενός του θέλει ν' αποσείσει την ευθύνη με μισόλογα.

Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής κυριολεκτικά σιωπά, ενώ «βομβαρδίζεται» όλο το στενό περιβάλλον του. Η ευθύνη πρέπει να πέσει στους «μικρούς», ενώ οι «μεγάλοι» παραμένουν στο απυρόβλητο. Να όμως που κατέθεσε και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βουλγαράκη, η κ. Κατερίνα Πελέκη, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και δήλωσε ότι «προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού» σχετικά με την απόφαση για το Βατοπέδι, και με φανερή αιχμή κατά Καραμανλή πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Η πάγια τακτική των ισχυρών είναι «οι διαψεύσεις», μέσω τρίτων ή και με άμεσο τρόπο, καθώς και «η σιωπή».

Τον Ιανουάριο του 1945 είχε φτάσει από τη Μόσχα ένα τηλεγράφημα που το υπέγραφε ο Βούλγαρος Δημητρόφ -τότε υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του σοβιετικού κόμματος- που ζητούσε από την ηγεσία του ΚΚΕ μετριοπάθεια και στην ουσία την αναζήτηση ενός συμβιβασμού με την κυβέρνηση Πλαστήρα και τους Αγγλους. Υπογράφτηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Οταν το 1950, στο Κρεμλίνο, η ηγεσία του ΚΚΕ υπενθύμισε στον Στάλιν το τηλεγράφημα του Δημητρόφ, εκείνος απέσεισε κάθε ευθύνη, λέγοντας ότι ο Βούλγαρος ηγέτης δεν ανήκε στη σοβιετική ηγεσία, άρα το τηλεγράφημα προς το ΚΚΕ είχε σταλεί εν αγνοία του Στάλιν, με πρωτοβουλία του Βούλγαρου συνεργάτη του.

Το ίδιο συνέβη και με Αμερικανούς προέδρους, που μερικές φορές έριξαν άμεσα ή έμμεσα τις ευθύνες για δραματικά γεγονότα στην ηγεσία της CIA η οποία, προφανώς, κατ' αυτούς, είχε δράσει με δική της πρωτοβουλία, ενώ εκείνοι δεν γνώριζαν τίποτα.

Ο παλιός σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, ο πρώην αξιωματικός των πεζοναυτών Τζακ Μόρι, καταθέτοντας ενώπιον ειδικής επιτροπής της Βουλής, είπε ότι «έχουμε δει αναφορές για τη CIA που την παρομοιάζουν με μοναχικό ελέφαντα, που λειτουργεί χωρίς καμιά καθοδήγηση. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο εξεταστικές επιτροπές, η επιτροπή Τσερτς και η επιτροπή Πάικ, επιβεβαίωσαν πως σε όλα τα σημαντικά θέματα οι επιχειρήσεις της CIA ήταν υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου».

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Μόρι, σε ομιλία του στο Μπάφαλο, τόνισε ότι «οι πιο αμφισβητήσιμες ενέργειες της CIA έγιναν υπό την καθοδήγηση των προέδρων Τζόνσον και Νίξον ή στενών συνεργατών τους και ότι αν ανησυχεί η κοινή γνώμη για τις δραστηριότητες της CIA, θα πρέπει να προσέχει ποιον εκλέγει πρόεδρο της χώρας».

Το ίδιο ισχύει και με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά τις καταθέσεις του κ. Τσουκάτου και της κ. Πελέκη.

Αν γινόταν ένα σχετικό γκάλοπ, λίγοι ή μάλλον πολύ λίγοι θα απαντούσαν ότι ο Κ. Καραμανλής και ο Κ. Σημίτης δεν γνώριζαν για τα όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους από τους στενότερους συνεργάτες τους, στην καρδιά του κόμματος και της κυβέρνησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: