"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανεπαρκής η μείωση του φορολογικού συντελεστή

Tου Βασιλη Zηρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη δύο μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών στο 20% από 24% και την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά αυτό το τελευταίο θα εφαρμοστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί τρόπος να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό, τι αφορά το πρώτο, στην έκθεση του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα μολις το 3,7% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών (την έρευνα για λογαριασμό του WEF στην Ελλάδα διενεργεί ο ΣΕΒ) θεωρεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές συνιστούν εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 27,2% θεωρεί σοβαρότερο πρόβλημα την αναποτελεσματικότητα της κρατικής γραφειοκρατίας και το 14% τη διαφθορά. Υπάρχει ένα 11,1% που θεωρεί ως σοβαρότερο πρόβλημα τις φορολογικές ρυθμίσεις, δηλαδή το πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, που αιφνιδιάζει, ανατρέπει τα επενδυτικά σχέδια, αυξάνει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Για την περαίωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι μέτρο απελευθέρωσης των επιχειρηματιών και του φορολογικού μηχανισμού από το «αμαρτωλό» παρελθόν. Θα μπορουσε να είναι αλήθεια. Θα μπορούσε πράγματι να είναι η τελευταία περαίωση αυτή που πρόκειται να ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φορολογικός μηχανισμός δεν θα παρέμενε όσο αμαρτωλός ήταν και στο παρελθόν: αναποτελεσματικός, αναξιόπιστος, ανίκανος να φέρει τα έσοδα από τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Η περαίωση εφαρμόζεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εφαρμόστηκε και παλαιότερα: επειδή το κράτος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους και να εισπράξει τα φορολογικά έσοδα. Υποχρεώνεται, έτσι, σε έναν ακόμη ταπεινωτικό και ανήθικο συμβιβασμό με τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, σε βάρος όσων εκόντες - άκοντες δεν αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία.

Είναι θετικό ότι ο πρωθυπουργός έθεσε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως κεντρικό θέμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη. Είναι θετικό επίσης ότι αποφάσισε να επισπεύσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.  

Θα ήταν ουσιαστικότερος εάν μπορούσε να περιγράψει με σαφήνεια το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, τους τομείς στους οποίους θα βασιστεί και τα εργαλεία με τα οποία το κράτος θα μπορούσε να τους στηρίξει.  

Θα ήταν πιο ουσιαστικός εάν μπορούσε να ανακοινώσει ότι έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συμβούλους τον ανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε να επιτύχει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτό που ο ίδιος έθεσε ως στόχο: ένα κράτος πιο φθηνό και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό.

Δυστυχώς, το έλλειμμα της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτά τα πεδία είναι μεγάλο και δεν καλύπτεται ούτε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστων ούτε -πολύ περισσότερο- με ρυθμίσεις τύπου περαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: