"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο κυνηγός των ναζί, Σιμόν Βίζενταλ, δούλευε για τη Μοσάντ

Του ETHAN BRONNER / The New York Times

Ο Σιμόν Βίζενταλ, επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός, όταν επί δεκαετίες επεδίδετο σε επιχειρήσεις διώξεων ναζί, πληρωνόταν συχνά από τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Η διαπίστωση, που επί χρόνια κυκλοφορούσε ως φήμη, προκύπτει από μια νέα βιογραφία, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ήταν οι σύνδεσμοι του Βίζενταλ στη Μοσάντ. Το βιβλίο υποδεικνύει επίσης την ανάγκη να επανεξεταστεί η άποψη ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν ενδιαφέρθηκε να εντοπίσει ναζί παρά μόνο από το 1960 και μετά όταν συνελήφθη, στην Αργεντινή, ο Αντολφ Αϊχμαν. Ο Βίζενταλ πέθανε το 2005, σε ηλικία 96 ετών στο σπίτι του στη Βιέννη.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ώς ένα βαθμό την άποψή μας για την Ιστορία», λέει ο Τομ Σεγκέβ, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Σίμον Βίζενταλ: Η ζωή και οι μύθοι», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτήν την εβδομάδα από τον εκδοτικό οίκο Doubleday, ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, και σε έξι ακόμη χώρες.

Ο Σεγκέβ, Ισραηλινός που διατηρεί στήλη στην εφημερίδα Haaretz, έχει γράψει έξι ακόμη βιβλία, με θέμα, κυρίως, την ιστορία του Ισραήλ. Δηλώνει ότι χάρη στην κόρη του Βίζενταλ, Παουλίνκα Κράισμπεργκ, απέκτησε πρόσβαση σε 300.000 έγγραφα του Βίζενταλ, ώς τότε απόρρητα.

Διατρέχοντας την αλληλογραφία του Βίζενταλ, ο Σεγκέβ συνάντησε ονόματα που πριν δεν αναγνώρισε και ανακάλυψε ότι επρόκειτο για πράκτορες της Μοσάντ. Πήρε συνεντεύξεις σε τρεις από αυτούς, και τους δύο τους αναφέρει στο βιβλίο του.

Ο Σεγκέβ υποστηρίζει ότι ο Βίζενταλ εργαζόταν στην αρχή στο πολιτικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, τον προάγγελο της Μοσάντ, και κατόπιν εργάστηκε στην ίδια την υπηρεσία. Η Μοσάντ χρηματοδότησε το πρώτο του γραφείο στη Βιέννη το 1960, του πλήρωνε μισθό, και του εξασφάλισε ισραηλινό διαβατήριο. Το κωδικό όνομα του Βίζενταλ ήταν «Θεοκράτης».

Σύμφωνα με το βιβλίο, κύριο καθήκον του Βίζενταλ ήταν να συμβάλει στον εντοπισμό των ναζί εγκληματιών, μεταξύ των οποίων και του Αϊχμαν, εκ των αρχιτεκτόνων της «Τελικής Λύσης», και ειδικότερα να εντοπίσει ομάδες νεοναζί και να μάθει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των πρώην ναζί στον αραβικό κόσμο. 

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Βίζενταλ συμμετείχε και στις σχετικά άγνωστες προσπάθειες για τον εντοπισμό του Αϊχμαν στην Αυστρία στα τέλη του 1949. Ενας Ισραηλινός πράκτορας, που βοηθούσε τον Βίζενταλ, πιθανότατα ευθύνεται για την αποτυχία της επιχείρησης, επειδή είχε αποκαλύψει ιστορίες σε αγνώστους για τον πρόσφατο, τότε, πόλεμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Η παρουσία αυτού του πράκτορα είχε ως συνέπεια να αναβάλει ο Αϊχμαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στη γυναίκα και το παιδί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: