"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο κατήφορος

Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ διαβάζει ιστορία και παρακολουθεί την ειδησεογραφία στο πέρασμα των δεκαετιών, η σαφέστατη και έμμεση χθεσινή βολή του πρωθυπουργού για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν αποτελεί είδηση.

Επαναλαμβάνεται βαρετά και μονότονα από πλείστους όσους πρωθυπουργούς, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δεν περιποιεί τιμή στους πρωθυπουργούς ότι εκείνοι που αρέσκονται σε τέτοιου είδους βολές είναι κυρίως οι δικτάτορες.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ούτε τη στόφα, ούτε την ιδεολογία, ούτε την αγωγή, ούτε την επιθυμία των δικτατόρων. Αντιθέτως, μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για τον υπερβολικό του πολιτισμό. Αν και ο γράφων πιστεύει ότι ο πολιτισμός δεν είναι ποτέ υπερβολικός. Είναι ό,τι πιο απαραίτητο.

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός δέχθηκε απλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις δεν είναι ούτε σκληρές ούτε ήπιες. Είναι άλλοτε δημοσιογραφικές και άλλοτε σέρβις. Πάσες. Εξυπηρετήσεις άλλων συμφερόντων. Το πιο συχνά, συμφερόντων της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΥΠΟ την πίεση των καθόλου ευχάριστων ερωτήσεων ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε τρεις φορές την ανάγκη να επαναλάβει, σε ισάριθμες απαντήσεις του, την άποψη ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιβαρύνουν την κατάσταση της χώρας και σπέρνουν πανικό «με τη μετρολογία» (σ.σ.: την αναφορά σε μέτρα), με την οποία ασχολούνται.

Την τρίτη μάλιστα φορά, επέμεινε ότι «ο πανικός της μετρολογίας επηρεάζει την επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση».

Συγκεκριμενοποίησε μάλιστα την παρατήρησή του, περιγράφοντας πώς τα Μέσα διαστρεβλώνουν ειδήσεις για λόγους εντυπωσιασμού και κερδοφορίας.

ΠΡΕΠΕΙ να παραδεχτεί κανείς ότι τα Μέσα δεν είναι τα αγνότερα πλάσματα στον κόσμο. Και δεν έχει άδικο ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για κιτρινισμό. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Συμβαίνει, όμως, να γενικεύει, ενώ δεν μπαίνουν όλα τα μέσα σ' ένα τσουβάλι. Και δεν ασκούν τα Μέσα διακυβέρνηση.

ΓΙΑ να είμαστε σαφέστεροι, δουλειά της κυβέρνησης είναι να κυβερνά και των Μέσων να ελέγχουν. Αν δεν ελέγχουν, τόσο το χειρότερο για τα Μέσα και, κυρίως, για τον πολίτη.

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των Μέσων και των κομμάτων θα διαπιστώσει ότι είναι παράλληλα πτωτική. Στη συνείδηση του κόσμου. Αν παρακολουθήσει και τα σημεία αυτής της πτώσης, θα διαπιστώσει ότι οι πολίτες τιμωρούν εδώ και χρόνια τα Μέσα όχι γιατί κιτρινίζουν τις ειδήσεις. Αλλά γιατί τις κιτρινίζουν υπέρ των κυβερνήσεων.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ ο πρωθυπουργός να δει γιατί πραγματικά οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και στα Μέσα, θα διαπιστώσει ότι η αιτία είναι ακριβώς η αντίθετη απ' αυτήν που νομίζει και εκφράζει.

Τα κόμματα, οι κυβερνήσεις και τα Μέσα απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών, γιατί αλληλοεξυπηρετούνται αντί να εξυπηρετούν τον πολίτη. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Εγκαταλείπουν τα συμφέροντα του πολίτη για να εξυπηρετήσουν αλλότρια. Η απάντηση του πολίτη είναι άμεση και ορατή. Τους εγκατελείπει κι αυτός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ πιθανότατα θέλει να χτίσει μια νέα σχέση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Οπως κάποια Μέσα θέλουν να χτίσουν μια νέα σχέση μεταξύ αυτών και των πολιτών. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους. Πρώτα απ' όλους για τους πολίτες.

Ομως, αν τα πράγματα μπουν στη σωστή τους θέση, ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει ότι τα Μέσα, απο καθήκον και από τη φύση τους, θα είναι πολύ σκληροί ελεγκτές της εξουσίας.

Δεν θα είναι αντιεξουσιαστές, όπως θέλει ο ίδιος τους υπουργούς του. Θα είναι η εξουσία του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: