"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Γερμανοί επιμένουν: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους»

Από τη ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ

Οι δραματικές εξελίξεις της ύφεσης και η λαίλαπα της ανεργίας στη χώρα μας επισκιάζονται από τα εύσημα αυτών που μας έχουν δανείσει, όπως του Ντομινίκ Στρος–Καν και των λοιπών... Ωστόσο, οι Γερμανοί επιμένουν να προειδοποιούν ότι «θα χρειαστούμε αναδιάρθρωση του χρέους μας».

«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της», προειδοποιεί o σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του στο Der Spiegel και προσθέτει ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο».

Διευκρινίζει, δε, ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή –όπως είναι ο τεχνικός όρος– εφαρμόζοντας τη μέθοδο του “haircut” (κούρεμα)».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός στρέφει τα πυρά του και κατά της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, στην κυβέρνηση της οποίας βρισκόταν κατά τη περίοδο του Μεγάλου Συνασπισμού (2005–2009) και της καταλογίζει διστακτικότητα. «Κατά την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωκρίσης, η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί-σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο», σημείωσε.

Βεβαίως, δεν χάνει την ευκαιρία ο κ. Στάινμπρουκ να καταγγείλει ότι για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν την Ε. Ε. με την παραποίηση των στοιχείων και επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –χωρίς να εξαιρέσει τη χώρα του– παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα «λογιστικά κόλπα» των Ελλήνων.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το Spiegel έχει ήδη προδικάσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι και μετά το 2013, οπότε θα τελειώσει το πρόγραμμα στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα είναι της τάξης του 150%. Αρα, εικάζει ότι η χώρα μας θα δυσκολευτεί να βρει χρήμα στις αγορές και θα υποχρεωθεί σε «ελεγχόμενη πτώχευση», όπως αυτή που ετοίμασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Το περιοδικό έχει ήδη διαρρεύσει τα σχέδια τα οποία επεξεργάστηκε ένα κλειστό επιτελείο της καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για την υλοποίηση της «ελεγχόμενης πτώχευσης», εφόσον χρειαστεί.

H Ευρώπη βυθίζεται στη δίνη της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο: Το ευρώ σημαίνει ισχυρότερες εξαγωγές, ενώ η αβεβαιότητα για τα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρωζώνης σταματάει στα γερμανικά σύνορα, χαμηλώνοντας το κόστος του κρατικού δανεισμού. 

Η Γηραιά Ηπειρος σείεται, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του, αλλά η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης. Tο περιοδικό βλέπει ένα «σαφές μήνυμα των αγορών». Kαι το μήνυμα αφορά πολλούς τομείς της γερμανικής οικονομίας: ο κεντρικότερος πυλώνας της, οι εξαγωγές, επωφελείται από το φθηνότερο ευρώ, ενώ οι ξένοι επενδυτές «ρίχνουν» περισσότερα χρήματα στη Γερμανία. Ναι μεν μεγάλο μέρος (περίπου 60%) των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει εντός της Ευρωζώνης –άρα εδώ η τιμή του ευρώ είναι αδιάφορη–, αλλά οι εξαγωγές σε Ασία και ΗΠΑ συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία.

Το δε «καλό όνομα» της Γερμανίας στις αγορές ομολόγων, που «φέγγει λαμπρότερο» σε μια εποχή που η πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών υποβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, σημαίνει χαμηλότερους τόκους για τα δάνεια που συνάπτει η κεντρική κυβέρνηση. Το γερμανικό Bund, που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα, αποτελεί σταθερά «απάνεμο λιμάνι». Και επειδή η αξιοπιστία ανταμείβεται, τα χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι εξοικονομούν περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως στο Βερολίνο. Aυτό με τη σειρά του συνεπάγεται και καλύτερους όρους για τα δάνεια εταιρειών και ιδιωτών.

1 σχόλιο:

skepsis4m είπε...

Οι Γερμανοί, αν και "καθήμενοι, ορθώς ομιλούν"! "Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια"! "Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας".

Μέσα στην Γερμανική λογική αυτά που κάνουμε και αυτά που ζούμε δεν γίνονται!
Όμως, εμείς τα ζούμε, τα βλέπουμε και τα πιάνουμε και γενικά τα αισθανόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις...
Οι Γερμανοί είναι οι ιδρυτές της προπαγάνδας. Όλα αυτά ισχύουν. Αλλά όχι για τους Έλληνες.
Αύριο θα έχω άρθρο που εξηγεί ακριβώς αυτό...την κωλοτούμπα!