"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επικίνδυνη ουσία σε αποδείξεις ταμειακών μηχανών και ΑΤΜ

Την ύπαρξη επικίνδυνης ουσίας στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται σε αποδείξεις ταμειακών μηχανών ΑΤΜ αναδεικνύει με γραπτή ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πρόκειται για τη χημική ουσία Δισφαινόλη Α (BPA), που αποτελεί ορμονικό διαταρράκτη και η παρουσία της σε πλαστικά βρεφικά μπιμπερό είχε ξεσηκώσει διεθνή σάλο τα προηγούμενα χρόνια.

Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ευρύτατα στο θερμικό χαρτί αποδείξεων από ταμειακές μηχανές και ΑΤΜ. Έρευνες στις Η.Π.Α. πιστοποιούν την παρουσία ισχυρών συγκεντρώσεών της στο 40% των αποδείξεων ταμειακών μηχανών που δοκιμάστηκαν σε εργαστήριο. Εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, που χειρίζονται τις ταμειακές μηχανές και έρχονται σε συχνή επαφή με το θερμικό χαρτί, είχαν 30% περισσότερη ΒΡΑ στο σώμα τους από το μέσο όρο των ενηλίκων των ΗΠΑ, και 34 % περισσότερη BPA από τους άλλους εργαζόμενους. Έρευνες για την εκτίμηση του κινδύνου και την αναζήτηση ασφαλών εναλλακτικών λύσεων, έχουν ήδη ξεκινήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν απαντήσεις για το αν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών από την παρουσία ΒΡΑ στα προϊόντα από θερμικό χαρτί και κατά πόσο σκοπεύει να προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικού Σχεδίου Δράσης.

«Οι επικίνδυνες ουσίες που μπαίνουν στη ζωή μας χωρίς να γνωρίζουμε τον κίνδυνο και χωρίς να έχουμε δυνατότητα προστασίας, μας κάνουν όλους πειραματόζωα και αποτελούν μια από τις χειρότερες απειλές», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση του κινδύνου, πριν ακόμη τεθεί κάθε υλικό σε εμπορική κυκλοφορία, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι, όμως, να παραγνωρίζουν οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν απειλές που είναι ήδη γνωστές και απασχολούν σοβαρά τις αρχές άλλων χωρών. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους εργαζομένους να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και τη δουλειά τους». 

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: