"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δυο γαϊδάρων άχυρα

Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Γ. Παπανδρέου συμπληρώνει 10 μήνες στο τιμόνι της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε από πέρυσι τον Οκτώβριο να εφαρμόσει ένα σύστημα διακυβέρνησης με ένα σχήμα που αποδείχτηκε δύσχρηστο, σε αρκετούς τομείς αναποτελεσματικό, ασυντόνιστο και ελάχιστα μονιασμένο. Η πορεία αυτή υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει αρκετές από τις επιλογές του και να τις αλλάξει με τον προχθεσινό ανασχηματισμό.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα, πλέον, δυσαρεστημένοι έως αγανακτισμένοι με το σύστημα διακυβέρνησης και με τα κόμματα· κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας. Εχουν δίκιο. Η πλέον συνήθης αντίδρασή τους είναι να εγκαταλείπουν την ενασχόλησή τους με τα πολιτικά κοινά, ακόμη και στην ενημέρωσή τους και στις συζητήσεις του καφενείου. Η στάση τους απέναντι στα κόμματα είναι απαξιωτική, όπως απαξιωτική είναι η στάση τους και απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης που ταυτίστηκαν ή ταυτίζονται με τα κόμματα. Εχουν δίκιο.

Η ΖΩΗ, όμως, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών εξαρτάται αμέσως από την κεντρική εξουσία και τα πλοκάμια της διοίκησης. Αυτά βάζουν τους όρους του παιχνιδιού, ψηφίζουν τους νόμους, εφαρμόζουν τους νόμους ή αυθαιρετούν ανάλογα με τα άνομα συμφέροντά τους. Επομένως, το μόνο συμφέρον των πολιτών είναι να παρακολουθούν κατά πόδας τις κινήσεις και της κυβέρνησης, και των κομμάτων, και της διοίκησης, που αποφασίζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

ΜΕΝΕΙ πάντα το ερώτημα: Αν οι πολίτες θεωρούν ότι τα Μέσα Ενημέρωσης υπερασπίζονται άλλα συμφέροντα αντί για τα δικά τους (των πολιτών), από πού θα μαθαίνουν τι πραγματικά γίνεται, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν και στη συνέχεια να ελέγξουν την εξουσία; Από τα Μέσα εξαρτάται να αποδείξουν ότι αυτό που πιστεύουν οι πολίτες δεν είναι αλήθεια. Αλλά, ό,τι συμβαίνει με τους πολίτες και τα Μέσα, συμβαίνει και με τους πολίτες και την κυβέρνηση. Οχι αυτή την κυβέρνηση υποχρεωτικώς. Κάθε κυβέρνηση.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ανασχηματισμό, οι πολίτες διαπίστωσαν αυτό που και οι δύσπιστοι έβλεπαν: Η κορυφή της εξουσίας της χώρας στάθηκε αδύνατον να συντονίσει και να διεκπεραιώσει μια απλή, προαποφασισμένη δουλειά. Δηλαδή να βάλει 48 ανθρώπους στη θέση τους χωρίς τριγμούς. Και μάλιστα, με εντολή του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει κανείς την ισχύ ή την επιθυμία να εναντιωθεί σ' αυτή την εντολή!

ΚΑΘΕΝΑΣ που παρακολούθησε τη γελοία διαδικασία στην τηλεόραση, όπου αγωνιούντες ρεπόρτερ αναμετέδιδαν ονόματα υπουργών και υφυπουργών ατάκτων ερριμμένα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν έχει να κάνει με σοβαρούς ανθρώπους· δεν έχει να κάνει με σοβαρή κυβέρνηση. Και κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν κατάλαβε γιατί ο ανασχηματισμός δεν αποφασίστηκε, καθορίστηκε, διεκπεραιώθηκε σαν διαδικασία μέσα στην πρωθυπουργική ή στην κυβερνητική αίθουσα εργασίας από το πρωί, ώστε να ανακοινωθεί απλά και ανθρώπινα το μεσημέρι, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη τού, ούτως ειπείν, πολιτισμένου κόσμου. Και μάλιστα, χωρίς τίποτε πολύ σημαντικό να βιάζει τον πρωθυπουργό να κάνει μάνι μάνι τον ανασχηματισμό.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Κάθε σοβαρός άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα αναρωτήθηκε: Αν σ' αυτή την απλή διαδικασία επικράτησε τέτοιο χάος και τέτοια έλλειψη πρόβλεψης και προγραμματισμού, τι θα συμβεί αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μια κρίση;

ΑΛΛΑ, ίσως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Είναι η καθημερινή μας ζωή. Που κυβερνιέται χωρίς κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: