"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για χορήγηση φοιτητικής βίζας στη Βρετανία

AFP, Reuters

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολύ πιο αυστηρές θα γίνουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας σε ξένους που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, όπως γνωστοποίησε χθες ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ντάμιαν Γκριν. Το μέτρο -το οποίο αφορά φυσικά πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης- εντάσσεται στο προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών, οι οποίοι είχαν δεσμευθεί για δραστική μείωση των εισροών μεταναστών στη χώρα, από εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως που είναι σήμερα σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Ωστόσο, αφορμή για τις σχετικές ανακοινώσεις στάθηκε η δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το 1/5 των 186.000 μη Ευρωπαίων φοιτητών που ζήτησαν άδεια παραμονής για λόγους σπουδών το 2004, παραμένουν μέχρι σήμερα στη χώρα, παρότι έχουν περάσει έξι χρόνια και ο χρόνος για την απόκτηση πτυχίου στα βρετανικά πανεπιστήμια είναι συνήθως τρία χρόνια. 

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι οι φοιτητές που παρέμειναν και μετά τη λήξη της βίζας τους εργάζονται σήμερα παράνομα. Η ανησυχία της κυβέρνησης εντείνεται και από το γεγονός ότι ο αριθμός των αδειών που χορηγήθηκαν φέτος για σπουδές ξεπέρασε τις 300.000. Οπως σημείωσε ο κ. Γκριν, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν μη πανεπιστημιακές σπουδές, ακόμη και κολέγια - «βιτρίνες» που ανοίγουν αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι διατηρήσιμη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι οι ξένοι που έρχονται έχουν προσόντα τα οποία δεν διαθέτουν οι ντόπιοι εργαζόμενοι ούτε θα αυξήσουμε την ευημερία μας ως κράτος αν λέμε στους δικούς μας εργαζομένους να μην αποκτήσουν νέες δεξιότητες, επειδή μπορούμε απλώς να τις εισαγάγουμε από το εξωτερικό».

Οι θέσεις αυτές απηχούν την κομματική βάση των παραδοσιακά επιφυλακτικών προς τη μετανάστευση Συντηρητικών, οι οποίοι κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών ότι υιοθέτησε εξαιρετικά «χαλαρή» πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, λίγο μετά την εκλογή του, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στο εξής θα ορίζεται ετήσιο ανώτατο όριο στις παροχές άδειας παραμονής σε οικονομικούς μετανάστες εκτός Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: