"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


600.000 παιδιά απροστάτευτα στους δρόμους του Αφγανιστάν

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Οι δρόμοι των πόλεων του Αφγανιστάν έχουν γεμίσει παιδιά που υφίστανται στυγνή οικονομική εκμετάλλευση, βίαιη στρατολόγηση σε αντάρτικες ομάδες και εγκληματικές συμμορίες, σεξουαλική κακοποίηση, ενώ πολλά από αυτά εθίζονται στα ναρκωτικά. Την απογοητευτική εικόνα περιγράφει διεξοδικά ο Αντριου Χάμοντ του πρακτορείου Ρόιτερς.
Τουλάχιστον 600.000 παιδιά ζουν στους δρόμους έξω από κάθε κοινωνική πρόνοια, σχολική εκπαίδευση και κρατική περίθαλψη. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος και η πολιτική αστάθεια οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Δίκτυ ασφαλείας για αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει και η διεθνής οικονομική βοήθεια ποτέ δεν φτάνει σε αυτά, αφού καθ'οδόν απορροφάται από την κρατική διαφθορά.

Μόνο στην Καμπούλ 60.000 ανήλικοι εκτελούν καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν (AIHRC). Ο διαρκής πόλεμος δημιουργεί αδιάκοπο κύμα προσφύγων από πληγείσες πόλεις και περιοχές προς την πρωτεύουσα. Ο Νάντερ Νάντερι, στέλεχος της επιτροπής, τονίζει: «Υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στη φτώχεια και τη διαφθορά. Πολλά αναπτυξιακά προγράμματα δεν βρίσκουν τον δρόμο τους προς περιοχές όπου θα ανακούφιζαν τη ζωή των ντόπιων, εξαιτίας της διαφθοράς που μεσολαβεί».

Στις τρεις δεκαετίες του πολέμου ο πληθυσμός της χώρας υπερδιπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 30 εκατ. και η ορεινή και σκονισμένη Καμπούλ ξεχείλωσε στην κυριολεξία, φτάνοντας να μετράει 4 εκατ. κατοίκους διάσπαρτους σε παραγκουπόλεις.

Η φτώχεια ολοένα οξύνεται και πολλά παιδιά αναγκάζονται να βρουν δουλειά, ακόμη και για να θρέψουν τις οικογένειές τους, αφού πολλοί γονείς είναι ανάπηροι και ανίκανοι προς εργασία, λέει η Σαφίρα Ζάχερ, κοινωνική λειτουργός της «Ασιάνα», αφγανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκπαιδεύει και περιθάλπει τα παιδιά των δρόμων και τις οικογένειές τους. «Μαζεύουμε τα παιδιά από τους δρόμους όπου τριγυρίζουν, τους λέμε για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και αν συμφωνήσουν πηγαίνουμε και μιλάμε στις οικογένειές τους».

Περί τα 7.000 παιδιά περιθάλπει η οργάνωση στις μεγάλες αφγανικές πόλεις, τα διδάσκει σε σχολεία, τα ταΐζει, ενώ αναζητεί και χορηγίες από ευκατάστατες οικογένειες.

Εκθεση των Η.Ε. τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει ότι η σοβούσα διαφθορά εγκαταλείπει τους φτωχούς στο έλεος των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, ενώ οι πολυδιαφημισμένες και καλοπληρωμένες δυνάμεις ασφαλείας των δυτικών συμμάχων κάνουν τα στραβά μάτια.

Μία τηλεοπτική εκπομπή ονόματι «Ελπίδα» (Omid), που μεταδίδεται από τη Σάμπα TV εδώ και δύο χρόνια, άνοιξε τα μάτια της αφγανικής κοινωνίας και αφύπνισε συνειδήσεις, καθώς ερευνά περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Η παραγωγός και δημοσιογράφος της εκπομπής, Ζαϊνάμπ Ραχίμι, παρουσιάζει παιδιά με οπιομανείς γονείς, παιδιά στρατιώτες στρατολογημένα από τους Ταλιμπάν και παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Οσα παιδιά βρήκαν καταφύγιο στην "Ασιάνα" έχουν κάποια ευκαιρία», λέει η Ραχίμι. «Ολα τα άλλα όμως μένουν απροστάτευτα και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το κοινωνικό μέλλον της χώρας, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού τους». 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: