"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟ-ΛΑΜΟΓΙΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Γιατί χρεοκοπήσαμε

 Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Κουβέντιαζα χθες με έναν φίλο, συνταξιούχο της ΔΕΗ, που μου έλεγε για το όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, και θυμήθηκα τις εκθέσεις του τότε Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.

Δεν τιμωρήθηκε κανένας από όσους τσάκωσε ο Ρακιντζής με το χέρι βουτηγμένο μέχρι τον αγκώνα στο μέλι.

Τι συνέβη;

Απολύθηκε ο Ρακιντζής! Και έκτοτε δεν υπήρξε καμμία έκθεση για την κακοδιαχείριση στο Δημόσιο, στενό και "ευρύτερο".

Θυμίζω, κυρίως στους νεότερους, γιατί χρεοκοπήσαμε:

Παράνομη χρηματοδότηση  προς τον συνδικαλιστικό σωματείο της ΔΕΗ, την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  εντόπισε έλεγχος που υπογράφει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης επί Τιμή Λέανδρος Ρακιντζής. Στην έκθεση  των 100 σελίδων επισημαίνεται  ότι  οι ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν παράνομες καθώς προσκρούουν στο νόμο που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες.

Επιπλέον ο Επιθεωρητής διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από τη ΔΕΗ των δαπανών που η ίδια καλύπτει. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραστατικά δαπανών για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που στρέφονται κατά της ίδιας της ΔΕΗ (!!!), ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων, ακόμη και σε πάρκινγκ τέκνου συνδικαλιστή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγραφόταν ο σκοπός του ταξιδιού, τα ονόματα των συμμετεχόντων ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της δαπάνης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο Επιθεωρητής αναφέρει  ότι φαίνεται να υπήρχε κατ’ αρχάς αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης που κάμφθηκε (;;;) στη συνέχεια με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης.

Συνολικά 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους υλοποιήθηκαν μέσω της ΓΕΝΟΠ με δικαιολογητικά που εκδόθηκαν στον όνομα της Ομοσπονδίας παράνομα.

Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ακόμη ότι δόθηκαν 300 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη μελέτης της εταιρικής δομής της επιχείρησης που ουδέποτε παραδόθηκε. Το ποσό δεν επεστράφη.

Σχετικά με τον οργανισμό κοινωνικών εκδηλώσεων ΟΚΔΕ ΔΕΗ, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι «αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε ώστε να παρακαμφθεί ο νόμος και να μπορεί η ΓΕΝΟΠ να χρηματοδοτείται απευθείας και να καταστρατηγηθούν οι προβλέψεις του νόμου. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και στις χρηματοδοτήσεις του ΟΚΔΕ διαπιστώνεται έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κ.λ.π., ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους)».

Επίσης η ΔΕΗ χρηματοδότησε, με ad hoc αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της, δράσεις δημοσίων σχέσεων προβολής και επικοινωνίας της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Για τις χρηματοδοτήσεις αυτές η ΔΕΗ επικαλείται ότι αποτελούν διαφημιστική προβολή της εταιρείας και τις χρηματοδοτεί χωρίς να έχει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή τους τον έλεγχο κλπ.

Όπως επισημαίνει ο επιθεωρητής δεν κατατίθεται εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την ΓΕΝ.ΟΠ./Δ.Ε.Η.Κ.Η.Ε. στην αρμόδια Διεύθυνση της Δ.Ε.Η., όπως προβλέπεται στην Ε.Σ.Σ.Ε. Από τον έλεγχο των δαπανών προέκυψαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ευρήματα:

Για τη ΓΕΝΟΠ στην τριετία 2008 2010 καταβλήθηκαν

115.128,64 ευρώ για κινητοποιήσεις και περιοδείες

100.978 ευρώ για δαπάνες του Δ.Σ. όπως τιμολόγιο 9409 ευρώ για διανυκτερεύσεις, 442,9 ευρώ για γεύματα μελών ΔΣ και 900 ευρω για ενοικίαση αίθουσας εκδηλώσεων χωρίς να αναφέρονται ονόματα συμμετεχόντων και σκοπός, 48.835,78 ευρώ για γενικές απρόβλεπτες δαπάνες που αφορούν σε πάρκιγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή και συγγενικών τους προσώπων (παιδιά),20.791,32 ευρώ για διεθνείς δημόσιες σχέσεις κυρίως δώρα στα οποία δεν αναγράφονται παραλήπτες και σκοποί των δώρων: πχ δαπανήθηκαν 509 ευρώ για 5 καλάθια με ποτά, 861 ευρώ καθώς επίσης και άλλες 8 περιπτώσεις καλαθιών ποτών που κόστισαν έως 185 ευρώ,17.272 ευρώ για δικαστικά έξοδα και νομικές υπηρεσίες.

Για το περιοδικό «Παλμός» έχουν καταβληθεί 327.287 ευρώ,  ενώ για ταχυδρομικά έξοδα του περιοδικού καταβλήθηκαν πάνω από 93.000. Για το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ δόθηκαν 264.000 ευρώ.

Επίσης δόθηκαν 47.127 ευρώ ως αμοιβές σε δημοσιογράφους. Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι έχουν απαλειφθεί από την έκθεση του Επιθεωρητή τα σχόλια για τα τιμολόγια που κόπηκαν σε δημοσιογράφους όταν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες υπάρχουν παραδείγματα και συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Για τον ΟΚΔΕ όπου καταβλήθηκαν συνολικά 11,279 εκατ. ευρώ επίσης αναφέρονται δαπάνες όπως:

- 375.000 ευρώ για φιλοξενία επισκεπτών εκτός ΕΕ όπως Μαρόκο και Τυνησία. Για 37 Μαροκινούς δόθηκαν 101 χιλιάδες, για 36 Τυνήσιους 85 χιλιάδες, για 37 Καναδούς 115 χιλιάδες, για 32 Σέρβους 39 χιλιάδες και για 22 Βόσνιους 28,9 χιλιάδες

- 250 χιλιάδες ευρώ για ταξίδια σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως 82 χιλιάδες για ταξίδι 34 ατόμων στη Μόσχα, 115 χιλιάδες για οκταήμερη εκδρομή επίσης στη Μόσχα.

- 440 χιλιάδες για φιλοξενία φιλοξενούμενων εντός ΕΕ, μεταξύ αυτών 78 χιλιάδες για 30 Γάλλους, και 39 χιλιάδες για 32 Ρουμάνους.

- 750 χιλιάδες για ταξίδια σε χώρες ΕΕ, μεταξύ αυτών δόθηκαν 95 χιλιάδες για 8ήμερη εκδρομή στη Βιέννη και τη Βουδαπέτση, 80 χιλιάδες για εκδρομή 30 ατόμων σε Βερολίνο Πράγα, 63 χιλιάδες για 32 άτομα σε Ουγγαρία Αυστρία, 73 χιλιάδες για το γύρο της Ισπανίας 30 άτομα.

Εκτός από τα ταξίδια διαπιστώθηκαν δαπάνες στάθμευσης αυτοκινήτων και αγοράς καυσίμων ύψους 33 χιλιάδων, χωρίς σε κανένα τιμολόγιο να αναγράφεται ο σκοπός της δαπάνης, ενώ στα καύσιμα δεν αναγραφόταν ο αριθμός κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Επιπλέον μέσω του ΟΚΔΕ πληρωνόταν το πάρκινγκ εκτός των μελών της ΓΕΝΟΠ και για τέκνα υπαλλήλων αλλά και για μέλη της ΓΣΕΕ αλλά και για πρόσωπα που δεν ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα γεύματα, στα τιμολόγια δεν αναφέρονταν ο σκοπός του γεύματος, πλην κάποιων του Δ.Σ., ούτε και τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τιμολόγια 563 ευρώ από κυλικείο, 228 ευρώ από ψαροταβέρνα, καθώς επίσης και γεύματα δύο ή τριών ατόμων που κυμαίνονται από 82 έως 170 ευρώ (172,7 γεύμα δύο ατόμων σε ταβέρνα της Καισαριανής).

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ταξίδια, σε ορισμένα τιμολόγια δεν αναφέρονταν τα ονόματα των συμμετεχόντων σε περιπτώσεις όπως:

-  845 ευρώ ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή στη Ζάκυνθο

- 1854 ευρώ διαμονή, εισιτήρια πλοίου, καμπίνα, διατροφή, ταξί, του προεδρείου το Μάιο του 2010 κλπ.

Στα λειτουργικά έξοδα (χαρτικά, σούπερ μάρκετ, Η/Υ, κλπ) εντοπίστηκαν τιμολόγια για αγορά μπουκέτου λουλουδιών καθώς και αγοράς αρώματος (Trussardi Essenza Del Tempo) 92 ευρώ.

Τι λέει η ΔΕΗ

Εκπρόσωπος της ΔΕΗ σχολιάζοντας το πόρισμα του κ. Ρακιντζή δήλωσε: «Η ΔΕΗ…

 

 με πολύ μεγάλη προσοχή μελετάει την έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχει σταματήσει οποιαδήποτε καταβολή μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: