"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΨΩΝΑΡΑΔΙΚΟ: Ηρθαν οι εξωγήινοι

 

Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Κάπως έτσι θα είναι και όταν έρθουν οι εξωγήινοι. Θα τους βλέπεις με απορία και συνάμα με έξαψη. Και θα αναρωτιέσαι αν θα είναι φιλικοί και, τέλος πάντων, τι ήρθαν να κάνουν στον πλανήτη μας. 

Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει σε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα alien προσεδαφίστηκε στον πλανήτη τους. Κάποιοι παίρνουν το όπλο τους και άλλοι θα τεντώσουν το δάχτυλο για να τον αγγίξουν, όπως κάνει το παιδάκι στον Ε.Τ. Στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις έκλεισαν οι κάλπες άρχισαν να σκάβουν χαρακώματα. 

Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τις εσωκομματικές αναταράξεις.  

Υπάρχει ένα ερώτημα που προηγείται αν και είναι νωρίς για να αναζητήσουμε απάντηση. Τι εκφράζει, αλήθεια, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη;  

Αντανακλά μία τάση που παίρνει σχήμα στο πολιτικό ακροατήριο ή είναι, απλώς, μία σπασμωδική κίνηση απελπισίας; 

Είναι ένα μεγάλο κόλπο ή μία ακόμα μεγαλύτερη φούσκα; 

 Ακουσα πολλούς να λένε ότι στη νίκη Κασσελάκη αποτυπώνεται το τέλος της πολιτικής όπως τη γνωρίζαμε

Ισχύει. Είναι ένα αποτέλεσμα που μέχρι πριν από ένα μήνα έδειχνε αδιανόητο. Ωστόσο δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για κοινωνικό πρόταγμα ή για αναπόφευκτη εξέλιξη σε ένα κόμμα που, ούτως ή άλλως, διακρίνεται για τις ιδιαιτερότητες του. 

Αυτό θα μας το δείξουν οι δημοσκοπήσεις. 

Αν η ακτινοβολία του Κασσελάκη αποκτήσει εμβέλεια πέραν των εκλογέων του, τότε, πράγματι, θα κάνουμε κουβέντα για ένα πολιτικό φαινόμενο που ήρθε για να ανατρέψει τα πάντα. Για ένα φαινόμενο που ήρθε από το μέλλον. 

Και ξέρετε κάτι; 

Μπορώ να σας δείξω μία και δύο και τρεις ντουζίνες πολιτικών που αν τους πάρεις όπως είναι σήμερα και τους ρίξεις στη Βουλή των ‘80ς, θα τους έβαζαν σε γυάλα. Ισως στο μέλλον να πούμε ότι ο Κασσελάκης ήταν προάγγελος της εποχής του, σε έναν κόσμο που οι λέξεις αντικαθίστανται από εικόνες. Ομως τώρα, αυτή τη δεδομένη στιγμή, είναι νωρίς. 

Μπορεί αύριο ο Κασσελάκης να επιτίθεται στον Μητσοτάκη και οι θετικές εντυπώσεις να καταγράφονται με ταξίμετρο στη διπλή ταρίφα. 

Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί και το αντίθετο: να αποδειχθεί τόσο ρηχός πολιτικά ώστε η καταλληλότητα του Μητσοτάκη θα επιβεβαιώνεται δια του αντιπάλου του

Εχουμε καιρό μπροστά μας, θα τα δούμε. Είναι αδύνατο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις όσο το σταυρόλεξο έχει πολλά λευκά τετράγωνα.  

Αλλά έτσι και τα καταφέρει ο Κασσελάκης, τότε...

 

 ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πρότυπο μέσα από το οποίο θα βγουν και άλλοι σαν και αυτόν ή, τέλος πάντων, που θα ακολουθούν τις προδιαγραφές του

Δεν θα έχει καμία σημασία αν ο Κασσελάκης είναι ανεπαρκής, χωρίς θέσεις και μιλάει λες και αλλάζει tracks μέσα του. Αν η παρουσία του έχει διεισδυτικότητα, θα γίνει το εργοστασιακό καλούπι από το οποίο θα βγουν οι επόμενοι.  

Για αυτό και στη Νέα Δημοκρατία ας αφήσουν τα ειρωνικά χαμόγελα. Δεν ξέρουν τι είναι αυτό που εμφανίστηκε μπροστά τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: