Την ώρα που η Ελλάδα είναι κομμένη στη μέση, την ώρα που μετρά τις πληγές της από τις πλημμύρες, τη δολοφονία του Αντώνη στο λιμάνι, λίγους μήνες μετά τα Τέμπη, αυτό που έλειπε πράγματι είναι να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».
Τι λέει αυτό το υπέροχο πόνημα, ένα Νομοσχέδιο που θα ζήλευε ακόμη και ο Σόλων;
Καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές, διότι και οι λίγοι θεσμοί που λειτουργούν στη χώρα πρέπει να σταματήσουν να χαλάνε την εικόνα.
Να θυμίσουμε πως οι Σχολικές Επιτροπές είναι ΝΠΔΔ απολύτως εξαρτώμενα διοικητικά και οικονομικά από τους Δήμους. Ουδείς λαμβάνει μισθό από το ΔΣ τους, ούτε οι Πρόεδροι. Δίνει μια ευελιξία στις Σχολικές Κοινότητες να διορθώσουν βλάβες στις σχολικές μονάδες γρήγορα, χωρίς να εμπλακεί η δημοτική γραφειοκρατία.
Υπόλογος διαχειριστής αντί για τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής θα γίνονται οιΔιεθυντές των Σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί δλδ να γίνουν οικονομολόγοι!
Η φετινή χρονιά θα τρέξει με τον υπάρχον σχήμα των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες καταργούνται από 30.6.2024.
Ακούστε όμως και το καλύτερο.
Εκεί που έχουμε άμισθους θα προσθέσουμε 200 έμμισθους Αντιδημάρχους!!!
Αντιγράφουμε από την εισηγητική έκθεση:
“Για καλύτερη λειτουργία του δήμου, για κάθε Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωφελή επιχείρηση που καταργείται και εφόσον είχε μέσο όρο προϋπολογισμού άνω του 1 εκ. € την τελευταία πενταετία, αυξάνεται κατά έναν ο αριθμός των αντιδημάρχων των δήμων (περίπου 200 σε όλη την Ελλάδα).”
Το επιχείρημα για μάζεμα των πόρων είναι έωλο, καθώς κανείς δεν απαγορεύει και το κάνουν οι μεγάλοι Δήμοι να βγάζει έναν κεντρικό διαγωνισμό για προμήθεια πετρελαίου για παράδειγμα.
Έμπειροι αυτοδιοικητικοί χαρακτηρίζουν το όλο εγχείρημα για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών “τρέλα”.
Μια τρέλα όλο το Νομοσχέδιο, που έχει τις ρίζες του στα αγνά συριζαϊκά χρόνια της πλέριας Δημοκρατίας.
Από τότε υπήρχε το όραμα η λειτουργία των δημοτικών Επιτροπών Παιδείας, ενός διαφορετικού, παράλληλου θεσμού που δεν συστήθηκε με τον Καλλικράτη αλλά προϋπήρχε, να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Παιδείας για τον επανασχεδιασμό τους ως “οργάνων λαϊκής συμμετοχής”.
Η αντίδραση των σχολικών Κοινοτήτων απέτρεψε τότε την κατάργηση, που επανέρχεται ως φρούτο που σάπισε.
Οπότε ξαναπάμε για όργανα λαϊκής συμμετοχής, κάτι που γεμίζει χαρά τους ΝΔκράτες που ψήφισαν ΝΔ για να πάρουν πίσω οράματα λαϊκής συμμετοχής.
Η δε συγκυρία είναι καταπληκτική. Έχει προβλήματα η ΝΔ σε 5-6 Περιφέρειες όπως διαβάζουμε, αλλά αν συνεχίσει έτσι πάει για προβλήματα σε 13 και καμιά διακοσαριά Δήμους.
Αν κάποιος δε συμμαζέψει το χάλι, το χαστούκι που έρχεται στις Αυτοδιοικητικές θα είναι επικών διαστάσεων.
Αν δεν αποσυρθεί η διάταξη...
με μαθηματική ακρίβεια σε ένα χρόνο τα δημόσια σχολείο θα είναι χειρότερα. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου