"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΛΑΜΟΓΙΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Θα είναι ο Παππάς στα ψηφοδέλτια;

 

Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές με ένα καταδικασμένο κορυφαίο στέλεχος στα ψηφοδέλτια
. Και δεν είναι μία εύκολη απόφαση.  

Αν ο Παππάς μείνει εκτός ψηφοδελτίων, τότε το κόμμα αποδέχεται ότι οι χειρισμοί του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ήταν, όπως αποδείχθηκε, ποινικά κολάσιμοι. Και εδώ που τα λέμε, μετά από καταδικαστική απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου, δεν θα ήταν παράλογη η διαγραφή του από το κόμμα. 

Αν μείνει εντός ψηφοδελτίων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαν να δηλώνει ότι αμφισβητεί την απόφαση και το «υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα» που είπε ο Τσίπρας δεν ισχύει για όλους


 

Παραμονή Παπά στα ψηφοδέλτια συνεπάγεται πόλεμο χωρίς όρια. Πάντως η πρώτη αντίδραση από τα φίλα, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα, δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, περιγράφουν, δηλαδή, μία απόφαση που εξυπηρετεί τη ΝΔ. 

Ο δε Παππάς δήλωσε ότι αισθάνεται αθώος καθώς έκανε το καθήκον του ως όφειλε.  

 

Αλλά τώρα πείτε ότι είστε ο Τσίπρας. Και ο κολλητός σας καταδικάστηκε για ένα σχέδιο που, μην κοροϊδευόμαστε, χαράξατε μαζί. Είναι, βέβαια, κομμάτι δύσκολο να διεκδικείς την πρωθυπουργία και να αμφισβητείς, έστω εμμέσως, την απόφαση ενός Ειδικού Δικαστηρίου. Και αν επιμείνεις να διακηρύττεις την αθωότητα του Νίκου Παππά, θα πρέπει να κάνεις το ίδιο και για τον Καλογρίτσα. Αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να το τραβήξεις στα άκρα και να θεωρήσεις την απόφαση ευκαιρία. Λες ότι ολόκληρο το σύστημα συνωμοτεί εις βάρος σου, βάφεις την απόφαση με πολιτικά χρώματα και βγαίνεις στον αγώνα με μπροστάρη τον Νίκο τον Παππά. 

Ο δε Παππάς θα λέει ότι η απόφαση του δικαστηρίου τον τιμά γιατί επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδανικά με κάθε κόστος. Αλλωστε τι έκανε; Εβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν. Εκτός των άλλων, θα επιδεικνύει, όπως ήδη κάνει ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως.  


 

Και η πρώτη του αντίδραση βρίσκεται σε αυτό το κλίμα: δεν θα ζητήσει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά γιατί δεν αισθάνεται ένοχος για παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος θεωρεί ότι έπραξε το καθήκον του ως όφειλε. Και εδώ που τα λέμε, αν είναι να κάνεις το καθήκον σου, αξίζει και το ρίσκο. Είσαι ο αρμόδιος υπουργός, πας να στήσεις ολόκληρη μηχανή για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα απλό πλημμέλημα. Fair enough που λέει και ο λαός μας. 

Τέλος πάντων, ο καθένας μπορεί να έχει όποια γνώμη του καπνίσει για τον Παππά, την απόφαση, τον Καλογρίτσα. Ομως το μόνο που έχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι...

 

 η αντίδραση του ίδιου του Τσίπρα. 

Θα βάλει στα ψηφοδέλτια έναν καταδικασμένο από Ειδικό Δικαστήριο; 

Θα πρωτοτυπήσει και σε αυτό; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: