"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η Αθήνα χωρίς ταμπού

 

Του Παντελή Σαββίδη

1.-Η στήλη έχει διαχωρίσει εξ αρχής, την ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των σεισμών απο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις με την Τουρκία.


2.-Οι ΗΠΑ έσπευσαν, πολύ σύντομα, να εκμεταλλευτούν την Διπλωματία των Σεισμών. Το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, το οποίο δεν περιελάμβανε, αρχικά, την Τουρκία αποβλέπει στο να επανεντάξει την γειτονική χώρα στο δυτικό στρατόπεδο.

 Για πολλούς στην Αθήνα, κατεχόμενους από φοβικό σύνδρομο, η επανένταξη της Τουρκίας είναι θετικό γεγονός. Το αθηναϊκό κατεστημένο δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους του (μεταξύ μας, δεν έχει καν ώμους) μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης. Θέλει κάποιον άλλο να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο (την Τουρκία) έστω και αν το ίδιο κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Αρκεί αυτές οι υποχωρήσεις να μην γίνουν σαφείς στην κοινή γνώμη και αμφισβητηθεί η ηγεμονία του. Εν ολίγοις, δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της χώρας αλλά για την δική τους πολιτική επικυριαρχία. Οι δηλώσεις της, πλέον, ωμής εκπροσώπου του Ντόρας Μπακογιάννη περί των ταμπού που δεν έχει για τίποτε, το αποκαλύπτουν. Η Ντόρα, απλώς, εκφράζει με ωμό τρόπο την κυρίαρχη αθηναϊκή αντίληψη.

3.-Με δεδομένο ότι αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη σε όλο το πολιτικό φάσμα της Αθήνας, υπάρχει σαφής κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει η Ιφιγένεια για την τουρκική επανενσωμάτωση στη Δύση.

4.-Απο όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που ζήτησε από την Τουρκία ο κ. Μπλίνκεν και αφορά στην Ελλάδα είναι να σταματήσουν οι απειλές της.. Όχι για κανέναν ουσιαστικό λόγο. Αλλά διότι αποδομούν την εικόνα του συστήματος εξουσίας στην Αθήνα.

5.-Αντιθέτως σε ό,τι αφορά το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ ζήτησε την τουρκική έγκριση. Τα ανταλλάγματα:

-Οικονομική βοήθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών.

-Πώληση και εκσυγχρονισμό F-16

-Βοήθεια στο να καταστεί η Τουρκία σταυροδρόμι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη (ακόμη και από τα ισραηλινά και κυπριακά αποθέματα, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω του EastMed τον οποίο οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν).


6.-Η Τουρκία, σε αντίθεση με την καθεύδουσα Αθήνα, ήταν έτοιμη, παρά τα προβλήματα που επισσώρευσαν οι σεισμοί, να προβάλλει πακέτο έξι σημείων για επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα. Προφανώς, για να βάλει αυτή το πλαίσιο. Ποια είναι τα έξι σημεία;

α.-επανέναρξη συνομιλιών ή διερευνητικών επαφών. Ο 64ος γύρος των διερευνητικών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αύριο Τετάρτη. Χρόνια συζητούν, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Είναι το πρόσχημα του παγώματος στις θέσεις της κάθε πλευράς.

β.-Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα πολιτικά μέτρα, όπως η Συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ για τις ασκήσεις τους θερινούς μήνες υπάρχουν αλλά δεν τηρούνται. Και δεν τηρούνται με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

γ.-Τα ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περιορίζουν τις ελληνικές αντιδράσεις στις περιπτώσεις παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα. Άρα, είναι ασύμφορα.

δ.-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Θα ήταν τραγικό λάθος της Αθήνας να το αποδεχθεί. Το “momentum” δεν πρέπει να παραπλανά σε σχέση με τις πάγιες τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις. Τα στρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας, όπως έχουν τεθεί εκατέρωθεν μέχρι στιγμής, αποκλίνουν. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει.

ε.-Μειονοτικά δικαιώματα. Η Τουρκία βάζει στο τραπέζι ένα ανύπαρκτο θέμα για να πιέσει την Αθήνα της οποίας η μόνη έγνοια των πολιτικών είναι η επανεκλογή τους.

στ.-Κοινές έρευνες για αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Ούτε οι έρευνες, ούτε και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα ήταν ταμπού, όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, αν προσδιορίζονταν τι δικαιούται ποιος, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χωρίς αυτόν τον προσδιορισμό είναι λάθος η αποδοχή της πρότασης και η κατάρριψη του ταμπού που δεν έχει η κ. Μπακογιάννη.


7.-Ορισμένα σημεία που χρήζουν προσοχής:

α.-Είναι λάθος η ευρωπαϊκή και αμερικανική, πολύ περισσότερο η ελληνική, συναίνεση στην διέλευση όλων των αγωγών μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτήν την αποκλειστικότητα όπως έκανε η Ρωσία με το δικό της φυσικό αέριο.

β.-Πρέπει να αρχίσει να παραλληλίζεται η ομοιότητα της Ρωσικής κατάληψης των ουκρανικών εδαφών με την κατάληψη των κατεχομένων από την Τουρκία. Και οι δύο χώρες επενέβησαν, κατέλαβαν και κατέχουν εδάφη ανεξάρτητων κρατών, μελών του ΟΗΕ. Να πιεσθεί η Ρωσία να υποχωρήσει από την Ουκρανία. Να πιεσθεί και η Τουρκία να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα στην Κύπρο.


γ.-Στη Λιβύη το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν θα έχει την κατάληξη που, αρχικά, επιθυμούσε η Άγκυρα επειδή έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλοι παράγοντες. Η Τουρκία, όμως, προσέθεσε ένα ακόμη ζήτημα στο τραπέζι που αφορά και την Ελλάδα. Θα είναι παρούσα σε ό,τι αφορά την Λιβύη.

Στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί παράγοντες τρέχουν...

 

 μετά τα γεγονότα να περιορίσουν τις επιπτώσεις τους;

Η στιγμή που διανύουμε ήταν αναμενόμενη. Δεν θα έπρεπε να ήταν έτοιμη η Αθήνα με δικές της προτάσεις; Υπάρχουν; Αν όχι, γιατί δεν υπάρχουν; Θα απολογηθεί κανείς;

δ.-Ο κ. Μπλίνκεν, εκτός του κ. Μητσοτάκη (και του κ. Δένδια)  συναντηθηκε και με τον κ. Τσίπρα για να επιβεβαιώσει- ή να υπαγορεύσει- τους αμερικανικούς όρους για την μετεκλογική πολιτική. Σε αντίθεση με την Τουρκία που αν και πληγωμένη θέτει όρους, το αθηναϊκό σύστημα εσωτερικής εξουσίας ετεροπροσδιορίζεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια: