"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Ε.Ε. και το «ρήγμα»των Βαλκανίων

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Οι ηγέτες της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής, σε μια περίοδο που οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία απειλούν να ενεργοποιήσουν (και) το βαλκανικό ρήγμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στο ευάλωτο βαλκανικό «πεδίο», και θα επιχειρήσουν να συντονίσουν το πολιτικό «ρολόι» της διεύρυνσης με το αυξανόμενο φιλοευρωπαϊκό αίσθημα των κοινωνιών.

Η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εντεινόμενη επιθετικότητα του δεσποτικού αναθεωρητισμού έδειξαν στις βαλκανικές κοινωνίες, και σε κάποιους εκ των ηγετών τους, τι μπορεί να τους προσφέρουν η Ρωσία αλλά και ο Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί ρόλο ισχυρού παίκτη στην αυλή τους, και τι η Ευρώπη.

Το momentum είναι ευνοϊκό και η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί για να επαναδιατυπώσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης στους κόλπους της των εν αναμονή υποψήφιων χωρών.

«Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς και κάλεσε, εμμέσως, τους ηγέτες να προσέλθουν άπαντες στη διάσκεψη ώστε να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα στους λαούς της Βαλκανικής ότι είναι δίπλα τους στις δύσκολες τούτες ώρες.

Εχει απόλυτο δίκιο. Πιθανές απουσίες, ειδικά κάποιων ισχυρών, όπως του καγκελαρίου Σολτς, του προέδρου Μακρόν ή και των δύο, θα οδηγήσουν σε μια υποβαθμισμένη σύνοδο που θα εκπέμψει αδύναμα μηνύματα.

Περιθώρια για άλλα χτυπήματα στην πλάτη δεν υπάρχουν. Φτάνει πια με τα μπρος – πίσω.  

Στην «πίσω αυλή» της Ευρώπης, τη Βαλκανική δηλαδή, υπάρχει γεωπολιτικό διακύβευμα: δύο επικίνδυνες φωτιές, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο, σιγοκαίνε και εύκολα μπορεί υποδαυλιζόμενες να ανάψουν και να προκαλέσουν ανάφλεξη στην ανατολική ακτή της Αδριατικής.  

Οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αισθανθούν την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας να υψώνεται πάνω τους τόσο με την ειλικρινή επαναδιατύπωση, στο υψηλότερο επίπεδο, της βούλησης για επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, όσο και με, κυρίως, την άμεση και πρακτική βοήθεια στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών για να βγάλουν τον χειμώνα. 

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει...

 

 να ενεργήσουν εδώ περίπου όπως και στο σπίτι τους, δεδομένου ότι τα βαλκανικά νοικοκυριά και οι οικονομίες εξαρτώνται τα μέγιστα από το ρωσικό αέριο. Το λάθος με τη σκανδαλώδη καθυστέρηση της διάθεσης εμβολίων για την COVID-19 στα Δυτικά Βαλκάνια, που έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους, Ρώσους, Κινέζους να εμφανιστούν, με το γεωπολιτικό αζημίωτο βεβαίως, «καλοί Σαμαρείτες» στην περιοχή, δεν πρέπει να επαναληφθεί και σε τούτη τη δοκιμασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: